2015. április 22., szerda

Ünige süteménye



Hozzávalók a mákos tésztához:

5 tojás
200 g cukor
50 g mák
140 g liszt
2 teáskanál olaj
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál víz
Kakaó

Krémhez:

2 vaníliás pudingpor
½ l tej
25 dkg porcukor
25 dkg vaj

Zselé a tetejére

1 meggybefőtt
2 meggyes tortazselé
4 kanál porcukor
2 dl víz

Továbbá: 2 dl tejszín

Elkészítés: A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgákat a cukorral, olajjal és vízzel kikeverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a darálatlan mákot, majd a tojáshabbal óvatosan összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (26x36 cm), beszitáljuk kakaóporral és előmelegített sütőben 180 fokon, megsütjük.(kb.30 perc)

A krémhez, a tejben a cukorral együtt megfőzzük a pudingporokat, és forrón hozzákeverjük a vajat, langyosra hűtjük.
A kihűlt mákos tészta köré állítható formát helyezünk, és még langyosan rásimítjuk a pudingos krémet. Erre egyenlően elosztjuk a meggyszemeket, pár szemet félretéve a díszítéshez.

Elkészítjük a zselét: A meggylevet, ami 3 dl, hozzáadunk két dl vizet és a tasakon levő leírás szerint, elkészítjük, majd a meggyszemekre öntjük. Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd kis kerek linzerszaggatóval kivágjuk.

2 dl tejszínhabot kevés cukorral felverünk, habzsákba rakjuk és minden tésztára egy rózsát nyomunk, arra egy meggy szemet és ízlés szerint díszítjük.


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók