2016. november 16., szerda

Fahéjas, szilvalekváros dekoratív kalács




Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
25 g élesztő
3 dl tej
4 evőkanál cukor
6g olvasztott vaj
5 g só
1 egész tojás+egy sárgája
1 citrom lereszelt héja

Töltelék: cukros fahéj, kemény szilvalekvár

1 egész tojás a lekenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt.
1 dl langyos tejben elkeverünk egy kanál cukrot és az élesztőre öntjük, hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.

Miután az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, letakarva duplájára kelesztjük.

Miután megkelt a tészta, munkalapon finoman átgyúrjuk, két részre vesszük. Az egyik részből négy gombócot készítünk, egyenként tányér nagyságúra kinyújtjuk, három lapot megkenünk olvasztott vajjal, megszórjuk gazdagon cukros fahéjjal és egymásra rakjuk, majd rátesszük a negyedik lapot. Nyolc részre vágjuk, mindenik részt még középen bevágjuk, a csücsök felőli részt alulról áthúzzuk, majd a szélesebb részt összefogjuk.



A másik tésztát is két részre vágjuk, az egyiket kinyújtjuk, hosszúkás formára, közepére szilvalekvárt teszünk és a tészta két szélét összecsípjük.


A másik részt is egy kicsivel nagyobbra nyújtjuk, közepére ráhelyezzük a lekváros tésztát, , két szélén körülbelül 45 fokos szögben, 8 mm-es csíkokat vágunk, végeinél kis fület hagyunk, majd mindeniket megcsavarva elkezdjük beszöni a tésztát.


Kerek formába rakjuk a forma széléhez, egyszer az előre elkészített fahéjas tésztát, hozzáillesztjük a szilvalekváros tésztát. A leeső szélekből kis virágot készítünk a közepére helyezzük. Felvert tojással lekenjük, hagyjuk a formában kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. Nekem 30 perc, de függ a sütőtől.


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók