2016. január 19., kedd

Leopárd püspökkenyér



Nemrég sütöttem meg a Leopárd kalács -ot, már akkor tudtam, hogy kikísérletezem ennek kevert tészta változatát, nos ma délután sikerült is ennyire, nem az eredeti leopárd minta de én ennek is örültem, mert tudjuk, hogy a kevert tészta más mint a kelt tészta, nehezebb vele dolgozni, és mintát kialakítani.
Megosztom ezt a receptet, ha valakinek kedve támad az elkészítésére, majd számoljon be a sikereiről! 

Hozzávalók:

Fehér tésztához:
6 tojásfehérje
6 evőkanál cukor
4 evőkanál étolaj
6 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
½ Csomag sütőpor (5g)

Kakaós tésztához:

6 tojássárgája
6 evőkanál cukor
5 evőkanál étolaj
5 evőkanál liszt
½ Csomag sütőpor (5g)
1 narancs lereszelt héja
3 teáskanál kakaó

Tetejére: csoki máz, darabosra vágott dióbél
Kandírozott narancshéj

A tojás sárgákat a cukorral, vaníliás cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat, sütőporral elkevert lisztet, végül hozzákeverjük az étolajat. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverünk 1 teáskanál kakaót, amit vízzel elkevertünk a másik részbe 2 teáskanál kakaót, ugyancsak vízzel elkeverve. Habzsákba vagy nylon zacskóba szedjük, és a végét elkötjük.

A fehér tésztához a tojások fehérjét a cukorral, vaníliás cukorral felverjük kemény habnak, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd az étolajat és finoman összeforgatjuk.
A masszát habzsákba szedjük, egy 32x10-cm, kizsírozott lisztezett sütőforma aljára vékony réteget húzunk, szépen elsimítjuk, majd arra két sorban egy-egy csíkot a sötétebb masszából, rá egy vastagabb csíkot a világosabb tésztából, befedjük a sötétebb tésztával, közeit betöltjük fehér tésztával és így folytatjuk, amíg tart a masszából.


180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (35-40 perc, függ a sütőtől).
Kihűtjük, bevonjuk csoki mázzal, megszórjuk darabosra vágott dióbéllel és apróra vágott kandírozott narancshéjjal. 







5 megjegyzés:

  1. Rozika, ez lenyűgöző!!! Élvezem, hogy ekkora kísérleti kedved van, lám, az eredmény is meg van és ugyanolyan népszerű lesz, mint előző recepted :) Terjesszük, ami jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Vicuska,szeretek kisérletezni,még ha nem is sikerül mindig, remélem én is, hogy lesz sikere másoknál is:)

      Törlés
  2. A leopárd kalácsodat is megcsodáltam, és hamarosan elkészül nálam is, s most ez a püspökkenyér is nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Okki!
      Örülök, hogy tetszik, készítsed el sorra, majd mond el a véleményed.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók