2013. október 20., vasárnap
2013. október 15., kedd
Dobos torta
Piskótához:
•8 tojás
•16 evőkanál cukor
•8 evőkanál liszt
Krémhez:
•5 egész tojás
•30 dkg cukor
•30 dkg vaj
•3 tasak vaníliás cukor
•35 gr étkezési keményítő
•5 dkg holland kakaó
Cukormázhoz: 150 g kristálycukor.
Mielőtt hozzáfogok, szilikonos sütőpapírra 6 egyenlő 24 cm-es köröket rajzolok.
A piskótához a tojás sárgáját kihabosítjuk a fele cukorral.
A tojás fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
A két tojáshabot óvatosan összekeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet.
A sütőpapírra rajzolt körök másik oldalán, egyenlően elosztom a masszát, szépen elsimítom, és 180 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt szép világosra sütöm, persze ez függ a sütőtől is.
Amint kisült a piskóta, vékony késsel alávágunk, hogy könnyen le tudjuk venni a papírról.
A kisült lapokat egy 24 cm-es torta formával kivágom, ha esetleg sülés közben eldeformálódtak, hogy szép egyenlőek legyenek
A krémhez, a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral jól kikeverjük, hozzátesszük a keményítőt és vízgőz fölött állandó keverés mellett, besűrítjük.
A vajat kihabosítjuk, hozzátesszük az átszitált kakaóport, azzal is habosítjuk egy keveset.
Ha kihűlt a tojásos massza, ráhabosítunk a vajra és folyamatos keverés mellett, hozzácsurgatjuk a tojásos masszát, míg egynemű krémet kapunk.
Öt lapot betöltünk a krémmel és körbekenjük, meghagyunk egy keveset a krémből a díszítéshez.
Én a tortaoldalát körberaktam darabolt dióval, nem fontos, egyszerűen elhúzzuk habkártyával.
A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral.
A cukormázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul, csak világosbarna legyen, ne sötét.
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
A meghagyott krémből rózsákat nyomunk a torta tetejére, arra rakjuk rá a szeleteket és díszítjük.
Aki nem tud több lapot sütni egyszerre, ajánlom, hogy ne egyszerre keverje ki a piskótát, inkább részletekben, hogy ne essen össze.
2013. október 7., hétfő
2013. szeptember 20., péntek
Ordával töltött rák kalácsok
Hozzávalók:
•½ kg liszt
•Két és fél dl tej
•4 evőkanál cukor
•2 dkg élesztő
•1 citrom reszelt héja
•5 dkg olvasztott vaj
•1 egész tojás+1 sárga
•4 g só
Töltelékhez:
•50 dkg orda
•10 dkg mazsola
•2 tojás
•2 vaníliás cukor
•Cukor, ízlés szerint
A töltelékhez az ordát villával összetörjük, hozzátesszük a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, kézi mixerrel összedolgozzuk, hozzáadjuk a két kanál cukorral keményre felvert tojáshabot, végül belekeverjük a mazsolát.
A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukros tejet öntünk rá. Mikor felnőtt az élesztő a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk.
Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt, deszkára tesszük, kinyújtjuk, kivágjuk téglalap alakúra, a tészta egyik szélére rárakjuk a tölteléket, a másik szélét körülbelül 1,5 cm-re egymástól bevágjuk, a két végénél nagyobbat hagyunk, itt alakítjuk ki a rákok farok és fejrészét, majd a töltelékkel kezdjük felcsavarni.
Kevés tésztát kisodrunk, abból vágjuk ki az ollót és lábakat. Bors szemeket szúrunk a szem helyére. Felvert tojással lekenjük, kevés pihentetés után 180 fokon szép arany barnára sütjük.
2013. szeptember 18., szerda
2013. szeptember 13., péntek
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)