2023. január 1., vasárnap

Pozsonyi kifli

 

 


Hozzávalók a tésztához:


50 dkg liszt

5 dkg porcukor

1,5 dl tej

12,5 g friss élesztő

1 tojás sárgája

Csipet só (4 g)

14 dkg vaj

5 dkg disznózsír


Mákos töltelék:

25 dkg darált mák

2 dl víz

12,5 dkg cukor

50 g mazsola

2 evőkanál darált háztartási keksz

1 közepes bio citrom reszelt héja

1 teáskanál fahéj

Kevés rum a mazsola beáztatásához


Diós töltelék

25 dkg darált dió

2 dl víz

12,5 dkg cukor

50 g mazsola

2 evőkanál darált háztartási keksz

1 közepes narancs reszelt héja

1 teáskanál fahéj

Kevés rum a mazsola beáztatásához


2 tojás a lekenéshez.


Elkészítés:

A töltelékek elkészítésével kezdjük.

2 tálba rakjuk a darált diót és mákot. Mindenikhez teszünk egy kiskanál fahéjat, a lereszelt citrom vagy narancshéjat, és a darált kekszet.

A vizet a cukorral megfőzzük szirupnak, ahogy felfőtt, 2-3 perccel főzzük tovább, majd ráöntjük az előkészített töltelékekre. A szirupból csak annyit töltünk rá, hogy jól formázható legyen, és ne essen szét. Majd hozzáadjuk az előzőleg rumban beáztatott és lecsepegtetett mazsolát, jól összekeverjük és hűlni tesszük.

A tésztánál nagyon fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen.

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, zsírt, porcukrot, sót és ezt jól összemorzsoljuk, én gép segítségével készítettem.

Közben a hideg tejhez hozzáadjuk a tojássárgáját, belemorzsoljuk az élesztőt és amint a tészta elérte a morzsás állagot, hozzáadjuk az élesztős tejet, amikor összeállt, kivesszük a gépből, kicsit kézzel is átgyúrjuk és fóliába csomagolva egy órára hideg helyre tesszük.

Amíg pihen a tészta, a töltelékből 25 g-os kis hurkákat készítünk, ha morzsolódik, kis lekvárt lehet hozzáadni, hogy szépen összeálljon a töltelék. Folpakkal lefedjük, hogy ne száradjanak ki, amíg a tésztával dolgozunk.

A tésztát a hűtőből kivéve finoman átgyúrjuk, lemérjük, nekem 994 dkg lett, amit egyenként megmérve 35 g-os kis gombócokká formáztam.

A tésztagombócokat körülbelül 14 cm, kis ovális alakúra nyújtjuk, belehelyezzük a tölteléket, szépen végig visszük az egész tésztamentén, hogy a végeinél is legyen töltelék. Ráhajtjuk a tésztát, eldolgozzuk az összeillesztést, megformázzuk, úgyhogy az összeillesztés az aljára kerüljön.

 A dióst kifli alakúra, a mákost ácskapocsformára alakítjuk. Így rakjuk a sütőpapírral bélelt sütő tepsire.


Miután mind betöltöttük a kifliket először lekenjük tojássárgájával, hűvösre tesszük, amíg rászárad a tojássárgája, majd a tojásfehérjét villával kicsit felverjük, majd lekenjük a kifliket. Újra hideg helyre tesszük, amíg a tojásfehérje is rászárad, majd fogpiszkálóval 3-4 helyen megszurkáljuk és 180 fokos sütőben légkeveréssel, mivel több tepsit teszünk a sütőbe, 20-25 perc alatt megsütjük.

Ebből az adagból 28 db kifli lett, 14 mákos és 14 diós.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a kiflik, gondolom gyorsan elfogytak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Orsi, mivel több sütemény volt ezért megoszlott, most inkább a püspökkenyér tojásfehérjéből, és a sósak mentek inkább, de ez sem marad szégyenbe.

      Törlés
  2. Nagyon guszták és szépek is lettek.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Rozi! Biztos nagyon finom a süti, de jól adtad meg az élesztő mennyiségét? 12,5 dkg? Köszönettel. Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!
      Nagyon szépen köszönöm az észrevételt, elírás történt, rögtön javítottam is.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók