Hozzávalók a
tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg
porcukor
1,5 dl tej
12,5 g friss
élesztő
1 tojás
sárgája
Csipet só
(4 g)
14 dkg vaj
5 dkg disznózsír
Mákos
töltelék:
25 dkg
darált mák
2 dl víz
12,5 dkg
cukor
50 g mazsola
2 evőkanál darált
háztartási keksz
1 közepes bio
citrom reszelt héja
1 teáskanál
fahéj
Kevés rum a
mazsola beáztatásához
Diós
töltelék
25 dkg
darált dió
2 dl víz
12,5 dkg
cukor
50 g mazsola
2 evőkanál darált
háztartási keksz
1 közepes
narancs reszelt héja
1 teáskanál fahéj
Kevés rum a
mazsola beáztatásához
2 tojás a
lekenéshez.
Elkészítés:
A töltelékek
elkészítésével kezdjük.
2 tálba
rakjuk a darált diót és mákot. Mindenikhez teszünk egy kiskanál fahéjat, a lereszelt
citrom vagy narancshéjat, és a darált kekszet.
A vizet a cukorral
megfőzzük szirupnak, ahogy felfőtt, 2-3 perccel főzzük tovább, majd ráöntjük az
előkészített töltelékekre. A szirupból csak annyit töltünk rá, hogy jól
formázható legyen, és ne essen szét. Majd hozzáadjuk az előzőleg rumban
beáztatott és lecsepegtetett mazsolát, jól összekeverjük és hűlni tesszük.
A tésztánál
nagyon fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen.
A tésztához
a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, zsírt, porcukrot, sót és ezt
jól összemorzsoljuk, én gép segítségével készítettem.
Közben a
hideg tejhez hozzáadjuk a tojássárgáját, belemorzsoljuk az élesztőt és amint a
tészta elérte a morzsás állagot, hozzáadjuk az élesztős tejet, amikor
összeállt, kivesszük a gépből, kicsit kézzel is átgyúrjuk és fóliába csomagolva
egy órára hideg helyre tesszük.
Amíg pihen a
tészta, a töltelékből 25 g-os kis hurkákat készítünk, ha morzsolódik, kis
lekvárt lehet hozzáadni, hogy szépen összeálljon a töltelék. Folpakkal
lefedjük, hogy ne száradjanak ki, amíg a tésztával dolgozunk.
A tésztát a hűtőből
kivéve finoman átgyúrjuk, lemérjük, nekem 994 dkg lett, amit egyenként megmérve
35 g-os kis gombócokká formáztam.
A tésztagombócokat körülbelül 14 cm, kis ovális alakúra nyújtjuk, belehelyezzük a tölteléket, szépen végig visszük az egész tésztamentén, hogy a végeinél is legyen töltelék. Ráhajtjuk a tésztát, eldolgozzuk az összeillesztést, megformázzuk, úgyhogy az összeillesztés az aljára kerüljön.
A dióst kifli alakúra, a mákost
ácskapocsformára alakítjuk. Így rakjuk a sütőpapírral bélelt sütő tepsire.
Miután mind
betöltöttük a kifliket először lekenjük tojássárgájával, hűvösre tesszük, amíg
rászárad a tojássárgája, majd a tojásfehérjét villával kicsit felverjük, majd
lekenjük a kifliket. Újra hideg helyre tesszük, amíg a tojásfehérje is
rászárad, majd fogpiszkálóval 3-4 helyen megszurkáljuk és 180 fokos sütőben
légkeveréssel, mivel több tepsit teszünk a sütőbe, 20-25 perc alatt megsütjük.
Ebből az
adagból 28 db kifli lett, 14 mákos és 14 diós.
Nagyon szépek lettek a kiflik, gondolom gyorsan elfogytak.
VálaszTörlésKöszönöm Orsi, mivel több sütemény volt ezért megoszlott, most inkább a püspökkenyér tojásfehérjéből, és a sósak mentek inkább, de ez sem marad szégyenbe.
TörlésNagyon guszták és szépek is lettek.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lia:)
TörlésKedves Rozi! Biztos nagyon finom a süti, de jól adtad meg az élesztő mennyiségét? 12,5 dkg? Köszönettel. Katalin
VálaszTörlésKedves Katalin!
TörlésNagyon szépen köszönöm az észrevételt, elírás történt, rögtön javítottam is.