2023. január 1., vasárnap

Pozsonyi kifli

 

 


Hozzávalók a tésztához:


50 dkg liszt

5 dkg porcukor

1,5 dl tej

12,5 g friss élesztő

1 tojás sárgája

Csipet só (4 g)

14 dkg vaj

5 dkg disznózsír


Mákos töltelék:

25 dkg darált mák

2 dl víz

12,5 dkg cukor

50 g mazsola

2 evőkanál darált háztartási keksz

1 közepes bio citrom reszelt héja

1 teáskanál fahéj

Kevés rum a mazsola beáztatásához


Diós töltelék

25 dkg darált dió

2 dl víz

12,5 dkg cukor

50 g mazsola

2 evőkanál darált háztartási keksz

1 közepes narancs reszelt héja

1 teáskanál fahéj

Kevés rum a mazsola beáztatásához


2 tojás a lekenéshez.


Elkészítés:

A töltelékek elkészítésével kezdjük.

2 tálba rakjuk a darált diót és mákot. Mindenikhez teszünk egy kiskanál fahéjat, a lereszelt citrom vagy narancshéjat, és a darált kekszet.

A vizet a cukorral megfőzzük szirupnak, ahogy felfőtt, 2-3 perccel főzzük tovább, majd ráöntjük az előkészített töltelékekre. A szirupból csak annyit töltünk rá, hogy jól formázható legyen, és ne essen szét. Majd hozzáadjuk az előzőleg rumban beáztatott és lecsepegtetett mazsolát, jól összekeverjük és hűlni tesszük.

A tésztánál nagyon fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen.

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, zsírt, porcukrot, sót és ezt jól összemorzsoljuk, én gép segítségével készítettem.

Közben a hideg tejhez hozzáadjuk a tojássárgáját, belemorzsoljuk az élesztőt és amint a tészta elérte a morzsás állagot, hozzáadjuk az élesztős tejet, amikor összeállt, kivesszük a gépből, kicsit kézzel is átgyúrjuk és fóliába csomagolva egy órára hideg helyre tesszük.

Amíg pihen a tészta, a töltelékből 25 g-os kis hurkákat készítünk, ha morzsolódik, kis lekvárt lehet hozzáadni, hogy szépen összeálljon a töltelék. Folpakkal lefedjük, hogy ne száradjanak ki, amíg a tésztával dolgozunk.

A tésztát a hűtőből kivéve finoman átgyúrjuk, lemérjük, nekem 994 dkg lett, amit egyenként megmérve 35 g-os kis gombócokká formáztam.

A tésztagombócokat körülbelül 14 cm, kis ovális alakúra nyújtjuk, belehelyezzük a tölteléket, szépen végig visszük az egész tésztamentén, hogy a végeinél is legyen töltelék. Ráhajtjuk a tésztát, eldolgozzuk az összeillesztést, megformázzuk, úgyhogy az összeillesztés az aljára kerüljön.

 A dióst kifli alakúra, a mákost ácskapocsformára alakítjuk. Így rakjuk a sütőpapírral bélelt sütő tepsire.


Miután mind betöltöttük a kifliket először lekenjük tojássárgájával, hűvösre tesszük, amíg rászárad a tojássárgája, majd a tojásfehérjét villával kicsit felverjük, majd lekenjük a kifliket. Újra hideg helyre tesszük, amíg a tojásfehérje is rászárad, majd fogpiszkálóval 3-4 helyen megszurkáljuk és 180 fokos sütőben légkeveréssel, mivel több tepsit teszünk a sütőbe, 20-25 perc alatt megsütjük.

Ebből az adagból 28 db kifli lett, 14 mákos és 14 diós.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a kiflik, gondolom gyorsan elfogytak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Orsi, mivel több sütemény volt ezért megoszlott, most inkább a püspökkenyér tojásfehérjéből, és a sósak mentek inkább, de ez sem marad szégyenbe.

      Törlés
  2. Nagyon guszták és szépek is lettek.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Rozi! Biztos nagyon finom a süti, de jól adtad meg az élesztő mennyiségét? 12,5 dkg? Köszönettel. Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!
      Nagyon szépen köszönöm az észrevételt, elírás történt, rögtön javítottam is.

      Törlés