2022. december 18., vasárnap

Bejgli falatkák

 


Hozzávalók a tésztához:

450 g liszt

125 g margarin

60 g zsír

50 g porcukor

1 tojás sárgája

15 g friss élesztő

45 g só

1 fél citrom reszelt héja

1,5 dl langyos tej


Töltelék hozzávalói:

Mákos töltelék:

200 g mák

125 g cukor

40 g keksz

125 g víz

1 mokkáskanál fahéj, kevés reszelt citromhéj


Diós töltelék:

200 g darált dió

125 g cukor

40 g keksz

125 g víz

1 vaníliás cukor, kevés reszelt narancshéj


Kókuszos töltelék:

2 tojásfehérje

20 dkg cukor

1 vaníliás cukor

6-7 dkg kókuszreszelék

3-4 csepp citromlé

 

Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, porcukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, ( nem kell felfuttatni) hozzáadjuk a tojás sárgáját, reszelt citromhéjat, zsírt, margarint és kézzel elkezdjük összeállítani a tésztát. Végül hozzáadjuk a langyos tejet, összegyúrjuk, és ha a tészta összeállt, kitesszük gyúródeszkára és folytatjuk a gyúrást. A jól kidolgozott tésztát visszarakjuk a dagasztótálba, megszórjuk, kevés lisztel, letakarva hűvös helyen egy órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket:

A diós töltelékhez a vizet felforraljuk a cukorral, a darált dióhoz hozzáadjuk a darált kekszet, vaníliás cukrot, reszelt narancshéjat, elkeverjük, és keverés közben hozzáadjuk a már felforrt cukros vizet, jól elkeverjük és hűlni tesszük.

Ugyanígy készítjük el a máktölteléket is.

A kókuszos töltelékhez a tojások fehérjét a cukorral, vaníliás cukorral, vízgőz fölött felverjük, belecsepegtetjük a citromlevet, levesszük a gőzről, hozzákeverjük a kókuszreszeléket, és elkeverjük.  

A pihentetett tésztát 3 mm vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A tölteléket rúd alakban a tésztára rakjuk, úgy hogy a tészta szélétől egy ujjnyi távolságban legyen. 



A tésztát ráhajtjuk a töltelékre és a hajtás szélénél elvágjuk a vágott résznél összenyomkodjuk, és rudat formázunk a betöltött tésztából.

Így készítjük el mindenik töltelékkel, amíg minden hozzávaló elfogy.

A betöltött rudakat először lekenjük tojássárgájával, fél órát hidegre tesszük, amíg a tojássárgája rászárad, majd lekenjük tojásfehérjével (így lesz a tészta szép márványos sütés után). Újabb 30 perc pihentetés után a rudakat falatnyi ( én 4 cm) darabokra vágjuk, sütő papíros tepsibe rakjuk, 175 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.


Megjegyzés:

Ez a tésztamennyiség egy töltelékhez van megadva, ha mindhárom töltelékkel készítjük, három adag tésztát készítsünk.

Ha a töltelék hígabb lesz, kekszmorzsával lehet segíteni rajta.

A kókuszosnál még kókuszt adhatunk hozzá.

 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes süti, főleg azoknak, akiknek nem szokott sikerülni a bejgli. Nem szeretem a bejglit, nem is készítem, ezeket viszont megkóstolnám, mert falatnyi adagok és nagyon gusztusosak. Majd egyszer talán elkészítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi! Próbáld ki, nekem is jobban ízlik mint a bejgli, az én kedvencem a kókuszos, de ízlés dolga.

      Törlés