Hozzávalók a tésztához:
450 g liszt
125 g
margarin
60 g zsír
50 g
porcukor
1 tojás
sárgája
15 g friss
élesztő
45 g só
1 fél citrom
reszelt héja
1,5 dl
langyos tej
Töltelék
hozzávalói:
Mákos
töltelék:
200 g mák
125 g cukor
40 g keksz
125 g víz
1
mokkáskanál fahéj, kevés reszelt citromhéj
Diós
töltelék:
200 g darált
dió
125 g cukor
40 g keksz
125 g víz
1 vaníliás
cukor, kevés reszelt narancshéj
Kókuszos
töltelék:
2
tojásfehérje
20 dkg cukor
1 vaníliás
cukor
6-7 dkg
kókuszreszelék
3-4 csepp
citromlé
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, porcukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, ( nem kell felfuttatni) hozzáadjuk a tojás sárgáját, reszelt citromhéjat, zsírt, margarint és kézzel elkezdjük összeállítani a tésztát. Végül hozzáadjuk a langyos tejet, összegyúrjuk, és ha a tészta összeállt, kitesszük gyúródeszkára és folytatjuk a gyúrást. A jól kidolgozott tésztát visszarakjuk a dagasztótálba, megszórjuk, kevés lisztel, letakarva hűvös helyen egy órát pihentetjük.
Közben
elkészítjük a töltelékeket:
A diós
töltelékhez a vizet felforraljuk a cukorral, a darált dióhoz hozzáadjuk a
darált kekszet, vaníliás cukrot, reszelt narancshéjat, elkeverjük, és keverés közben hozzáadjuk a már felforrt cukros
vizet, jól elkeverjük és hűlni tesszük.
Ugyanígy
készítjük el a máktölteléket is.
A kókuszos
töltelékhez a tojások fehérjét a cukorral, vaníliás cukorral, vízgőz fölött
felverjük, belecsepegtetjük a citromlevet, levesszük a gőzről, hozzákeverjük a
kókuszreszeléket, és elkeverjük.
A pihentetett tésztát 3 mm vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A tölteléket rúd alakban a tésztára rakjuk, úgy hogy a tészta szélétől egy ujjnyi távolságban legyen.
A tésztát ráhajtjuk a töltelékre és a hajtás szélénél elvágjuk a vágott
résznél összenyomkodjuk, és rudat formázunk a betöltött tésztából.
Így készítjük el mindenik töltelékkel, amíg minden hozzávaló elfogy.
A betöltött
rudakat először lekenjük tojássárgájával, fél órát hidegre tesszük, amíg a
tojássárgája rászárad, majd lekenjük tojásfehérjével (így lesz a tészta szép
márványos sütés után). Újabb 30 perc pihentetés után a rudakat falatnyi ( én 4 cm) darabokra vágjuk, sütő papíros tepsibe rakjuk, 175 fokra előmelegített sütőben
30-40 perc alatt készre sütjük.
Ez a
tésztamennyiség egy töltelékhez van megadva, ha mindhárom töltelékkel
készítjük, három adag tésztát készítsünk.
Ha a
töltelék hígabb lesz, kekszmorzsával lehet segíteni rajta.
A kókuszosnál
még kókuszt adhatunk hozzá.
Nagyon ötletes süti, főleg azoknak, akiknek nem szokott sikerülni a bejgli. Nem szeretem a bejglit, nem is készítem, ezeket viszont megkóstolnám, mert falatnyi adagok és nagyon gusztusosak. Majd egyszer talán elkészítem.
VálaszTörlésKedves Orsi! Próbáld ki, nekem is jobban ízlik mint a bejgli, az én kedvencem a kókuszos, de ízlés dolga.
Törlés