Hozzávalók:
½ kg liszt
2 dkg
élesztő
3 evőkanál
cukor
2
tojássárgája
3 dl tej
5 dkg
olvasztott vaj
1 citrom
reszelt héja
Csipet só (5
gr)
Nutella a
lapok töltéséhez
1 tojás a
lekenéshez
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt,
ráöntünk egy pohár cukrozott langyos tejet és letakarva hagyjuk, amíg az
élesztő felfut.
Ha felfutott
az élesztő, a vaj kivételével, hozzátesszük a többi hozzávalókat és alaposan
kidagasztjuk. Mikor jól összeállt a tésztánk, már a kezünktől és az edény
falától is elválik, hozzádolgozzuk a meglangyosított vajat, azzal is jól kidagasztjuk,
amíg szép sima hólyagos lesz. Tetejét főzőolajjal vékonyan lekenjük és letakarva
szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Amikor
megkelt a tésztánk, kitesszük munkalapra, finoman átgyúrjuk, és négy részre
vágjuk.
Gombócokká
formázzuk és egyenként kör alakúra kinyújtjuk. Kb. 32 cm.
Egy
tésztalapot megkenünk nutellával, ráteszünk egy másik lapot azt is megkenjük,
következő lap és beborítjuk a negyedik lappal.
Középre egy poharat teszünk,
körülötte egyenlően elosztva 16 részre vágjuk. Minden kis tésztadarabot
megemelünk kettőt csavarunk rajta, a következőt ellenkező irányba és így folytatjuk,
amíg kialakul a virág alakú kalácsunk.
Minden két tésztát összecsípünk.
Felvert
tojással lekenjük, hagyjuk még kb. 20 percig kelni majd 180 fokra előmelegített
sütőben szép arany barnára megsütjük. Nekem 20 perc de kell nézni hogy szépen
meg legyen sülve.
Csodás látványnak is de ízre is nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! Valóban nagyon finom volt, próbáld ki, megéri :)
TörlésNagyon ötletes ez a virágkalács, kevés összetevőből csodálatos dolgokat tudsz összehozni.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Orsi! Igen a kelt tészta variálható, a tészta ugyanaz, csak a képzeletünk szab határt.
Törlés