680 g liszt
68 g
porcukor
68 g vaj
68 g tojássárgája
(4 kisebb tojás)
30 g élesztő
7 g só
330 ml
langyos tej
2 vaníliás
cukor
1 citrom
reszelt héja
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk. Egy kevés tejben elkeverjük
az élesztőt a tojás sárgákat és a porcukrot. Hagyjuk kb. tíz percig, amíg az
élesztő felfut, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és szép simára
dagasztjuk. Letakarva, kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett
deszkán átgyúrjuk, hat egyenlő részre osztjuk. és gombócokká formázzuk, rövid
ideig hagyjuk pihenni, majd sodorjuk meg a szálakat. Hatos fonással
összefonjuk, lekenjük felvert tojással, hagyjuk szoba-hőmérsékleten, amíg a tojás
megszárad, ekkor kenjük le újra és továbbra is hagyjuk pihenni amíg, megszárad
rajta a tojás.
190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük szép
aranybarnára.
Ez a tészta egy nagy kalácshoz van számítva, kb. 1 kg-s, ha kisebbet szeretnél felezd az adagot.
Ez a videó egy kis segítség a fonáshoz, a videón nyolc szálból van a fonás de ugyanúgy fonjuk hat szálból is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése