2015. július 1., szerda

Cukormázas fánk




Hozzávalók:
1 kg liszt
5-6 dl tej
6 evőkanál cukor
4 tojássárgája
1 dl olaj
1 citrom reszelt héja
4 dkg élesztő
Kávéskanál só (10 gr)

Olaj a sütéshez.

Mázhoz: 20 dkg porcukor, citromlé vagy nyers eper, málna vagy ribizli lé
              Csoki dara

A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, cukros langyos tejjel felöntjük, és letakarva hagyjuk felfutni.
Az olajon kívül hozzárakjuk a többi hozzávalókat, és jól kidagasztjuk, majd lassanként adagolva az olajat is beledolgozzuk.
Letakarva duplájára kelesztjük. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kerek formával kiszaggatjuk, mindenik közepét kisebb formával kivágjuk és letakarva fél órát, hagyjuk kelni.
Egy edényben felforrósítjuk az olajat, a tésztát felső felükkel rakjuk az olajba, lefedve sütjük. Amikor az egyik fele szép aranysárga, átfordítjuk a másik felére, és fedő nélkül sütjük tovább.

Elkészítjük a mázat:
Hidegen kikeverjük a porcukrot a gyümölcslével,annyi gyümölcslevet keverünk hozzá amennyit felvesz, (én 4 evőkanálal tettem) hogy jó nedves legyen, majd rákenjük a fánkokra, megszórjuk csoki darával.

Ha nem készítünk cukormázat, mogyorókrémmel kenjük be vagy egyszerűen vaníliás porcukorral is beszitálhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók