Hozzávalók:
5-6 dl
tej
6 evőkanál cukor
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
4 dkg élesztő
Kávéskanál só (10 gr)
Olaj a sütéshez.
Mázhoz: 20 dkg porcukor, citromlé vagy nyers eper, málna
vagy ribizli lé
Csoki dara
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk,
amibe belemorzsoljuk az élesztőt, cukros langyos tejjel felöntjük, és letakarva
hagyjuk felfutni.
Az olajon kívül hozzárakjuk a többi hozzávalókat, és jól
kidagasztjuk, majd lassanként adagolva az olajat is beledolgozzuk.
Letakarva duplájára kelesztjük. Mikor a tészta megkelt,
lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kerek formával
kiszaggatjuk, mindenik közepét kisebb formával kivágjuk és letakarva fél órát,
hagyjuk kelni.
Egy edényben felforrósítjuk az olajat, a tésztát felső
felükkel rakjuk az olajba, lefedve sütjük. Amikor az egyik fele szép
aranysárga, átfordítjuk a másik felére, és fedő nélkül sütjük tovább.
Elkészítjük a mázat:
Hidegen kikeverjük a porcukrot a gyümölcslével,annyi
gyümölcslevet keverünk hozzá amennyit felvesz, (én 4 evőkanálal tettem) hogy jó nedves legyen, majd rákenjük
a fánkokra, megszórjuk csoki darával.
Ha nem készítünk cukormázat, mogyorókrémmel kenjük be vagy egyszerűen vaníliás porcukorral is
beszitálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése