Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 dkg vaj
15 dkg
porcukor
1 kávéskanál szódapor
2 tojás
10 dkg méz
Kevés tej
Baracklekvár
Tetejére:
150 g. tortabevonó csokoládé, 2-3 evőkanál étolaj
Krém
hozzávalói:
4
tojássárgája
10 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dl tej
20 dkg
porcukor
25 dkg vaj
2 vaníliás
cukor
A tészta
hozzávalóit összegyúrjuk, annyi tejet adva hozzá, hogy nem ragacsos tésztát kapjunk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Lisztezett
sütőpapíron, 25 x 35 cm lapokra nyújtjuk, 160 fokra előmelegített sütőben szép
világosra sütjük.(ne tartsuk sokáig a sütőben, mert kiszáradnak a lapok és nem
fog megpuhulni)
A krémhez a tojás
sárgákat a cukorral, liszttel, vaníliával 2-3 evőkanál tejjel simára keverjük,
hozzáadva a többi tejet, sűrűre főzzük. Kihűtjük.
A vajat a
porcukorral habosra keverjük majd kanalanként a tojásos masszához keverjük.
Összeállítjuk:
Amikor a
lapok kihűltek, egy lapot tálcára helyezünk, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük
a második lapot, amit megkenünk lekvárral, újra lap következik, amire rákenjük
a krém másik felét, végül befedjük a negyedik lappal. Ráteszünk egy lapítót, és
másnapig hideg helyre tesszük. Másnap a csokit az olajjal vízgőz fölött
felmelegítjük és rásimítjuk a tésztára.
Tetszés szerint szeleteljük, akár
rombusz alakúra vagy hosszúkás szeletekre.
Ez a recept a Székely konyhában jelent meg Jánosi Aliz a Székely konyha műsor vezetője és Erdős Erika előadásában.
Hálás köszönet a receptért, nagyon finom én is ajánlom az elkészítését.