2019. december 27., péntek

Mama mézes zserbója





Hozzávalók:

50 dkg liszt
6 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 kávéskanál szódapor
2 tojás
10 dkg méz
Kevés tej

Baracklekvár

Tetejére: 150 g. tortabevonó csokoládé, 2-3 evőkanál étolaj

Krém hozzávalói:

4 tojássárgája
10 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 vaníliás cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, annyi tejet adva hozzá, hogy nem ragacsos tésztát kapjunk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Lisztezett sütőpapíron, 25 x 35 cm lapokra nyújtjuk, 160 fokra előmelegített sütőben szép világosra sütjük.(ne tartsuk sokáig a sütőben, mert kiszáradnak a lapok és nem fog megpuhulni)

A krémhez a tojás sárgákat a cukorral, liszttel, vaníliával 2-3 evőkanál tejjel simára keverjük, hozzáadva a többi tejet, sűrűre főzzük. Kihűtjük.

A vajat a porcukorral habosra keverjük majd kanalanként a tojásos masszához keverjük.

Összeállítjuk:
Amikor a lapok kihűltek, egy lapot tálcára helyezünk, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a második lapot, amit megkenünk lekvárral, újra lap következik, amire rákenjük a krém másik felét, végül befedjük a negyedik lappal. Ráteszünk egy lapítót, és másnapig hideg helyre tesszük. Másnap a csokit az olajjal vízgőz fölött felmelegítjük és rásimítjuk a tésztára. 
Tetszés szerint szeleteljük, akár rombusz alakúra vagy hosszúkás szeletekre.


Ez a recept a  Székely konyhában jelent meg Jánosi Aliz a Székely konyha műsor vezetője és Erdős Erika előadásában. 

Hálás köszönet a receptért, nagyon finom én is ajánlom az elkészítését.



2019. december 25., szerda

Karácsonyi köszöntő

Áldott békés boldog karácsonyt kívánok, minden idelátogató kedves vendégemnek!


Öleljen boldogság és szeretet!
Legyen felhőtlen az ünneped!
Mosolyod soha le ne hervadjon!
A gond tőled messze szaladjon!
Családi csók melengesse szíved!
Kerüljön a baj, ne szegje kedved!
Halászlé rotyogjon a fazékban!
Bővelkedj az élet ajándékaiban!
Sütemény illat töltse be orrod!
Süteményhegy rogyassza asztalod!
Legyen minden úgy, ahogy akarod! 
                                                   
 A szerető ölelés keresse a karod!

Szerző: Szabó Fidó István


Vaníliás- diós kiflik



Hozzávalók:

28 dkg liszt
21 dkg vaj vagy 25 dkg margarin
10 dkg darált dió
7 dkg porcukor

Vaníliás porcukor vagy csokoládémáz

A lisztet, vajat, diót és a porcukrot munkalapon összegyúrjuk.
A tésztából kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk, ebből fél cm vastag szeleteket vágunk. Minden darabkát a tenyerünk között kissé megsodrunk, majd kiflibe hajlítjuk. ( Nekem nem tetszett ez a tenyér közötti sodrás, nem lettek szépek a kiflik, ezért a tésztát egy cm vastagságúra kinyújtottam és pohárral félhold alakú darabkákra vágtam.) Kenetlen tepsibe rakjuk, és szép világosra megsütjük. Melegen vaníliás porcukorba forgatjuk vagy csokoládémázba mártjuk és mielőtt a csoki megkötne, darabosra vágott dióval megszórjuk.

Sokáig elálló sütemény.

2019. december 2., hétfő

Advent




Megváltóra várva

Így november végén vajon mi történik?
Csitulnak a viták, mik folytak egy évig.
Valamilyen erő nyugalomra késztet,
Csodás időszaka ez az egész évnek.

Valami közeleg, mire sokan várnak,
suhogás hallatszik. Talán angyalszárnyak?
Sok helyen, asztalon koszorúkat látok.
 Rajtuk négy szál gyertya, még nem ad világot.

Négyből három lila, egynek színe rózsa.
Hit, remény, szeretet s Megváltónk: A rózsa
Kereszténység így vár Istennek fiára,
Őt, ki bűneinket keresztjén megváltja!

Erről szól az Advent. Földre Jézust várjuk.
Az eljövetelét koszorúnkon látjuk.
Minden vasárnapon újabb gyertyát gyújtunk,
Hogy Karácsony estjén elébe járuljunk.

Akkor megszületett, bölcsője egy jászol.
Talán hallottál már három királyokról,
Akik a szent napon ajándékot vittek?
Emberek nevében Isteni Gyermeknek.


Hecz János Sándor



2019. november 22., péntek

Háromszínű kuglóf



Hozzávalók:

5 tojásfehérje
80 g cukor
50 ml tej
50 ml étolaj
1 vaníliás cukor
150 g liszt
8 g sütőpor

5 tojássárgája
80 g cukor
60 ml tej
50 ml étolaj
1 vaníliás cukor
150 g liszt
8 g sütőpor

Kakaó a szóráshoz

Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, két tálba tesszük. Kimérjük a hozzávalókat. Az étolajat és a tejet egyszeri használatos pohárba mérjük.
A tojás sárgákat a cukorral és vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, lassanként hozzákeverjük az olajas tejet és végül a sütőporral elkevert lisztet. Félretesszük, amíg elkészítjük a fehér tésztát.

A tojásfehérjéket a cukorral és vaníliás cukorral felverjük kemény habnak, mint az előző tésztánál lassanként hozzákeverjük az étolajas tejet végül a sütőporral elkevert lisztet.
Egy 24-26 cm-s formát kikenünk zsiradékkal, megszórjuk liszttel.

 Öntsük bele a tojássárgás tészta felét, az egész felületét szitáljuk be kakaóporral, majd rakjuk rá a tojásfehérjés tészta felét, ezt is szórjuk meg kakaóval, ismételjük meg a műveletet a megmaradt tésztákkal, majd tegyük  180 fokra előmelegített sütőbe 40- 45 percre. Süssük tűpróbáig. Amikor megsült, kivesszük a formából és rácsra tesszük kihűlni. Porcukorral beszitáljuk és szeleteljük.

Megjegyzés: A tésztát lehet ízesíteni narancs vagy citromhéjjal, én nem tettem, mert épp nem volt itthon.


2019. november 18., hétfő

Lulu szelet







Hozzávalók a lapokhoz:

8 tojás
250 g cukor
120 g liszt
1 tasak sütőpor
70 g búzadara
55 g kakaó
150 ml tej
100 ml étolaj
100 g vaj
2 tasak vaníliás cukor
Csipet só

Krém hozzávalói:

250 g mascarpone
250 ml tejszín
1 tasak karamellás pudingpor
3 dl tej
5 evőkanál cukor
1 evőkanál vanília kivonat

Elkészítés: 
A 40 x 32 cm sütőformákat kibéleljük sütőpapírral.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

 Két tálba szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákhoz tesszük a cukor felét, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, és habzásig keverjük, amíg szépen kifehéredik. Ekkor óvatosan vékonyan hozzákeverjük egyszer az étolajat, majd a felolvasztott vajat, de nem forrón, akár a majonéznél.
Amikor ezzel megvagyunk, hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, az átszitált kakaót és a búzadarát. A mixer legkisebb fokozatával összekeverjük, végül hozzákeverjük a tejet.

A tojások fehérjét a megmaradt cukorral felverjük kemény habnak. A hab 1/3 részét hozzákeverjük a kakaós masszához, végül az egészet a megmaradt habhoz tesszük, és finom mozdulatokkal összekeverjük.
Miután összekevertük, a tésztát egyenlően elosszuk a két előkészített formákba. Én merőkanállal mértem, hogy egyforma legyen. Szépen elsimítjuk és a 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel egyszerre a két lapot 13-15 perc alatt megsütjük. Ha nincs légkeveréses sütő, egymás után sütjük meg, hagyjuk teljesen kihűlni. Tűpróba.

A krémhez a pudingport a cukorral a tejben megfőzzük és lehűtjük. Miután lehűlt a mascarponeval összedolgozzuk.

Felverjük a tejszínt habnak, és kanalanként hozzákeverjük a pudingos masszához, végül hozzákeverjük a vanília kivonatot.

A lapokat két egyenlő részre vágjuk, a krémet négy részre osztjuk.
Egy lapot tálcára helyezünk, rátesszük a krém ¼ részét, rátesszük a következő lapot, tenyerünkkel szépen megnyomkodjuk, és ismételjük, amíg ráraktuk mind a négy lapot.
A felső lap tetejét is bevonjuk krémmel és díszítjük csoki forgáccsal.
 Én krumpli hámozóval faragtam rá a csokit. 
Hűtőbe tesszük másnapig, hogy összeérjenek az ízek és szépen szeletelhető legyen, de pár óra hűtés után is lehet szeletelni.

 Recept Innen videó is van, meg lehet nézni hogy készül.
Ebben a receptben, Sűrített tej karamellkrém-el készül, amit én karamell pudinggal helyettesítettem, mert nem tudtam beszerezni.

2019. november 15., péntek

Almás kalács kreatívan



Recept: A tészta az Egyszerű kelt tészta alapján készült.

Töltelék: reszelt alma, vaníliás pudingpor, fahéj.

Hamarabb elkészítjük a tölteléket:
8 db közepes almát lereszelünk, megdinszteljük, ha savanykás az alma megcukrozzuk, fahéjjal ízesítjük, mikor a tűzről levettük belekeverünk egy vaníliás pudingport, hűlni tesszük.

Elkészítés:
A megkelt tésztát lisztes deszkára borítjuk és finoman átgyúrjuk.

A tésztából két tányérnagyságú kerek formát nyújtunk. Az egyik lapra tesszük a reszelt almát, amit szépen elsimítunk, majd a széleit ráhajtjuk az almára. Erre rátesszük a másik lapot.


Nyújtunk még négy kerek lapot, aminek az átlaga 14 cm. A hegyesebb felénél villával mintát nyomunk, majd két háromszöget egymásra helyezünk, az alját felhajtjuk és a végénél összecsípjük.
Ilyet készítünk nyolc darabot.



A kinyújtott tésztából  kisebb kerek formákat vágunk, amit a képen látható módon egymásra rakunk és feltekerjük, az almás tészta felső lapját megjelöljük nyolc részre, középre helyezzük a feltekert tésztát, és a szélére az előzőleg elkészített formákat. A  megmaradt tésztát kinyújtjuk, levélmintát vágunk és rárakjuk.


Felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.


Miután kivettük a sütőből, még forrón lekenjük, cukros, vaníliás sziruppal, hogy szép fénye legyen.




2019. november 5., kedd

Reszelt almás






Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
5 db tojás
15 dkg cukor
1 tasak sütőpor (10 g)
1 citrom reszelt héja
2 evő kanál porcukor

Töltelékhez:

1,5 kg reszelt alma
Fahéj, ízlés szerint
Cukor ízlés szerint (én nem tettem, mert édes volt az alma)

Elkészítjük a tölteléket: A megmosott, magházától megtisztított almát lereszeljük és megpároljuk, ha savanykás az alma ízesítjük cukorral és jó bőven fahéjjal. Hűlni tesszük.

A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral és a 2 evőkanál por cukorral.
 A tojásokat szétválasztjuk, a tojás fehérjéket a 15 dkg cukorral felverjük kemény habnak, félretesszük.
 A sárgákat a vajjal kikeverjük, hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet, és a citrom héjat.
 A tepsit (23 x 34 cm) kibéleljük sütő papírral, a tészta 2/3 részét kinyújtjuk, a sodrófa segítségével a tepsibe tesszük. Megszórjuk búzadarával, rárakjuk az almát, szépen elsimítjuk, erre a keményre felvert habot majd a tészta 1/3 részét ráreszeljük, amit előzőleg fagyasztóba tettünk, hogy könnyebben tudjuk reszelni.
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Nekem 40 perc, de figyelni kell a tészta tetejét, amikor szép aranybarna kész van. Forrón beszitáljuk vaníliás por cukorral és tetszés szerint szeleteljük.


2019. október 21., hétfő

Szilvalekváros kifli



Hozzávalók:

60 dkg liszt
20 dkg zsír
1 egész tojás
Csipet só (6 g)
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 dl tej

Tölteléknek: szilvalekvár (lehet más lekvár is)

Tetejére: 1 tojás, vaníliás porcukor

A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni, 10-15 perc.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és összemorzsoljuk a zsírral, hozzátesszük a tojást a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, tehetünk még hozzá tejet.
Letakarva hagyjuk pihenni, amíg jól, megemelkedik. Enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk. Lisztezett felületen vékony korongokká nyújtjuk, nyolc egyforma cikkre vágjuk, a széles részére szilvalekvárt teszünk és feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert tojással hagyjuk fél órát kelni. Ez alatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és 15- 20 perc alatt szép arany barnára megsütjük.
Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.






2019. augusztus 4., vasárnap

Ordás sütemény



Hozzávalók a kevert tésztához:

5 tojás
20 dkg liszt
15 dkg cukor
2 halmozott evő kanál kakaó
1 dl tej
 1 dl főző olaj
1 tasak sütőpor

Ordás töltelékhez:

50 dkg orda
5 evő kanál búzadara
1 tojás
20 dkg cukor
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, lassanként hozzákeverjük az olajat és tejet, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat, végül hozzákeverjük a keményre vert tojás fehérjét.
Sütő papírral kibélelt 26 x 36 cm tepsibe öntjük a masszát, szépen elsimítjuk, majd habzsákba szedjük az ordát és berácsozzuk a kakaós masszát.  
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral beszitáljuk 





Sajtos perec





Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 csapott evőkanál só
3 dkg élesztő
Fél dl tej
1 kiskanál cukor
2 tojássárgája
20 dkg reszelt sajt
Tejföl

Tetejére 1 tojás, reszelt sajt

A sajtból félreteszünk egy keveset a perecek tetejére.
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a vajat a liszttel elsúroljuk, majd a többi hozzávalóval annyi tejfölét téve hozzá, hogy jó rugalmas tésztát gyúrjunk. Letakarva hagyjuk jó fél órát  pihenni.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk, centi vastagságúra kinyújtjuk, perec szaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Fél órát pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.



2019. május 14., kedd

Elsőáldozásra






Diótorta, diókrémmel töltve, fondant bevonat.

Diós piskóta receptje itt: Diós piskóta

Diókrém receptje itt: Diókrém

Fondant receptje itt:Fondant házilag

Ehhez a tortához kilenc tojásból készítettem a piskótát, 34 x 26 cm formában.



2019. április 22., hétfő

Diplomata torta születésnapra





Piskótához

6 tojás
12 evőkanál cukor
12 evőkanál liszt
6 evőkanál víz

A tojás sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, kanalanként hozzáadva a vizet, majd az átszitált lisztet és végül a tojásfehérjék keményre felvert habját. Óvatosan összeforgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Diplomata krémmel betöltjük 

Lehet úgy is készíteni, hogy a gyümölcsöket nem keverjük bele a krémbe, hanem a krém tetejére rakjuk és egy kicsit megnyomjuk a piskótalappal.



Mézes fondanttal bevonjuk és tetszés szerint díszítjük.



Tejfölös diós-mézes szelet


Hozzávalók a tésztához:


50 dkg liszt
20 dkg porcukor
10 dkg darált dió
3 egész tojás
3 evőkanál méz
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál szódabikarbóna

Krém:

750 g tejföl
40 dkg darált dió
3 tasak vaníliás cukor
20 dkg porcukor

Tetejére:

150 g étcsokoládé
2 evőkanál étolaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 részre osztjuk és bő lisztezéssel gáz tepsi méretű 3-4 mm vastagságú lapot nyújtunk.
 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütjük. 
A krém hozzávalóit kikeverjük, nagyon folyós lesz, nem kell megijedni, nem fog kifolyni.
A kihűlt lapokat megtöltjük, a tetejét bevonjuk gőz fölött, olvasztott csokival, egy éjszakára hűtőbe tesszük, és másnap szeleteljük.


2019. április 21., vasárnap

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok




Egy édes titkom van nekem.
Fénnyel betölti életem,
Mosolyra nyitja számat:

a Megváltó feltámadt! 



2019. március 12., kedd

Croissant, másként






Hozzávalók:
1 tojás
1 tasak szárított élesztő
60 g cukor
40 ml étolaj (6 evőkanál)
1 citrom reszelt héja
250 ml tej
5 g só (1 teáskanál)
50 dkg liszt

 Töltelékhez:

Olvasztott vaj, fahéj, cukor
1 tojás a lekenéshez
1 vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál víz a lekenéshez.

Az élesztőt egy edénybe tesszük, leöntjük 1 dl cukros langyos tejjel, hagyjuk felfutni.
Amikor az élesztő felfutott hozzátesszük a többi hozzávalókat és szép sima tésztának kidagasztjuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapra tesszük és két egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra, minél vékonyabbra, annál szebb lesz. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük kristálycukorral és feltekerjük.
A másik tésztát is kinyújtjuk, megszórjuk fahéjjal, majd kristálycukorral és feltekerjük.


A rudakat egyenként 6 egyforma darabra vágjuk, majd minden darabot középen éles késsel nem egészen elvágjuk (alul maradjon egy kevés tészta) majd a konyhában használt favilla és lapát segítségével középen lenyomjuk mindkét tésztát (a képen látható módon)


 majd kissé megemeljük. 


Kezünkkel rásegítünk, hogy egyenlő szép formás legyen. Tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert megnőnek, felvert tojással lekenjük. Hagyjuk fél órát pihenni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. 1 vaníliás cukrot 1 evőkanál kristálycukrot 3 evőkanál vízben feloldunk és forrón lekenjük a sütemények tetejét.



És ilyen gyönyörű szépen elválnak a tekerésnél, nagyon finom.






2019. március 11., hétfő

Meggyes párnácskák, réteslapból




Hozzávalók:

2 csomag réteslap
1 üveg meggybefőtt 680 g
1 csomag vaníliás pudingpor
6 evőkanál cukor

A réteslapokat kiolvasztjuk, legjobb ha este kivesszük a fagyóból és hűtőben hagyjuk kiolvadni.

A vaníliás pudingport egy kis edénybe tesszük, hozzátesszük a cukrot és felöntjük a meggykompót levével, majd állandó keverés mellett besűrítjük, hűlni tesszük.

A réteslapot kitesszük munkalapra, tetszés szerinti darabokra vágjuk, én két részre vágtam, majd öt részre, így lettek 12,5- 6,5 cm darabok.
Mindenik tészta egyik felét három oldalon megkenjük tojásfehérjével, rárakunk egy evőkanál kihűlt tölteléket, a másik felét tetszés szerint éles késsel bevágjuk majd ráhajtjuk a töltelékre.



Széleit villával lenyomkodjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és forró 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Vaníliás porcukorral beszitálva tálaljuk.


Én ezt a réteslapot szoktam használni, nekem bevált az Ernyős tésztánál is ezt használom, mikor gyorsan akarom készíteni.


2019. február 21., csütörtök

Születésnapra






Diós piskóta, diókrémmel töltve.