Hozzávalók a lapokhoz:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 evőkanál sertés zsír
4 evőkanál méz
1 tojás felverve
4 evőkanál tej
1 teáskanál szódabikarbóna
Só 4 g, vagy ¼ teáskanál
Krém:
8 dl tej
16 dkg gríz
2 vaníliás cukor
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
Töltéshez: baracklekvár
Tetejére:
10 dkg tortabevonó
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A cukrot, mézet, zsírt, tejet és a felvert tojást tegyük
egy tálba és vízgőz fölött állandóan keverve, addig melegítsük, amíg összeolvad
az egész, nem kell forrónak lennie, csak amíg a zsír és a méz elolvad. Ezután a
lisztet, szódabikarbónát és a sót beleszitáljuk egy tálba, hozzátesszük a mézes
keveréket és szép sima tésztává gyúrjuk. Ha túl ragacsos a tészta, még lehet
lisztet hozzágyúrni.
Letakarva fél órát pihentetjük.
A tésztát négy egyenlő részre
vágjuk, és 25x35 cm-es lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk. Sütőpapírral együtt tesszük
sütőlemezre és 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejből és a búzadarából egy
csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat a porcukorral habosra kikeverjük,
majd a kihűlt tejbegrízt több kis adagban hozzákeverjük.
Az összeállításhoz egy tésztalapot az
aljával felfelé egy tálcára tesszük és ráhalmozzuk a krém felét. Egy kenőkéssel
szép egyenletesen elkenjük rajta. Jöhet rá a következő tésztalap, szintén
fejjel lefelé, erre jön a lekvár, amit egyenletesen elkenünk, majd a következő
lap a krém másik fele majd az utolsó tésztalap. Fóliával fedjük be alaposan és
így tegyük a hűtőbe minimum 8 órára.
A csokoládét kisebb kockákra vágjuk, hozzátesszük
az olajat és vízgőz fölött megolvasztjuk. Teljesen simára keverjük és bevonjuk
a süteményt.
Nem fontos csokival bevonni, lehet
egyszerűen porcukorral beszitálni.
Jaj, de nagyon szeretem, ez is, kedvenc. Nagyon finom süti.
VálaszTörlésNálunk is mindenki kedveli, ezért is készítettem egy családi ünnepélyre.
TörlésNagy kedvencem és csakis csokimázzal... :-)
VálaszTörlésAzt hiszem, ezt a süteményt sokan kedveljük, régebb nem tettek csokimázat, egyszerűbb volt porcukorral beszitálni, de szerintem mutatósabb és finomabb is.
Törlés