2023. november 7., kedd

Klasszikus mézes krémes

 


Hozzávalók a lapokhoz:

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

3 evőkanál sertés zsír

4 evőkanál méz

1 tojás felverve

4 evőkanál tej

1 teáskanál szódabikarbóna

Só 4 g, vagy ¼ teáskanál

 

Krém:

8 dl tej

16 dkg gríz

2 vaníliás cukor

25 dkg vaj

20 dkg porcukor

 

Töltéshez: baracklekvár

 

Tetejére:

10 dkg tortabevonó

2 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A cukrot, mézet, zsírt, tejet és a felvert tojást tegyük egy tálba és vízgőz fölött állandóan keverve, addig melegítsük, amíg összeolvad az egész, nem kell forrónak lennie, csak amíg a zsír és a méz elolvad. Ezután a lisztet, szódabikarbónát és a sót beleszitáljuk egy tálba, hozzátesszük a mézes keveréket és szép sima tésztává gyúrjuk. Ha túl ragacsos a tészta, még lehet lisztet hozzágyúrni.

Letakarva fél órát pihentetjük.

 

A tésztát négy egyenlő részre vágjuk, és 25x35 cm-es lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk. Sütőpapírral együtt tesszük sütőlemezre és 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tejből és a búzadarából egy csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A vajat a porcukorral habosra kikeverjük, majd a kihűlt tejbegrízt több kis adagban hozzákeverjük.

Az összeállításhoz egy tésztalapot az aljával felfelé egy tálcára tesszük és ráhalmozzuk a krém felét. Egy kenőkéssel szép egyenletesen elkenjük rajta. Jöhet rá a következő tésztalap, szintén fejjel lefelé, erre jön a lekvár, amit egyenletesen elkenünk, majd a következő lap a krém másik fele majd az utolsó tésztalap. Fóliával fedjük be alaposan és így tegyük a hűtőbe minimum 8 órára.

A csokoládét kisebb kockákra vágjuk, hozzátesszük az olajat és vízgőz fölött megolvasztjuk. Teljesen simára keverjük és bevonjuk a süteményt.

Nem fontos csokival bevonni, lehet egyszerűen porcukorral beszitálni.

 


4 megjegyzés:

  1. Jaj, de nagyon szeretem, ez is, kedvenc. Nagyon finom süti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is mindenki kedveli, ezért is készítettem egy családi ünnepélyre.

      Törlés
  2. Nagy kedvencem és csakis csokimázzal... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, ezt a süteményt sokan kedveljük, régebb nem tettek csokimázat, egyszerűbb volt porcukorral beszitálni, de szerintem mutatósabb és finomabb is.

      Törlés