Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 evőkanál cukor
3 dl tej
2 dkg élesztő
1 egész tojás, 1 sárgája
5 dkg vaj
4 g só
Töltelék:
Alma, virsli, szendvics sajt
1 tojás a lekenéshez, vaníliás porcukor a beszitáláshoz
Elkészítés:
Egyszer a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni amíg a tésztával dolgozunk.
A megtisztított almát lereszeljük, puhára pároljuk, fahéjjal ízesítjük, ha nem elég édes az alma cukrot teszünk hozzá.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és 1 dl langyos tejben feloldunk 1 evőkanál cukrot és az élesztőre öntjük. Hagyjuk felfutni, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk amíg a kéztől és az edény falától is elválik. Letakarva szoba-hőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd csíkokat vágunk belőle. A csíkokat a képen látható módon bevágjuk, majd a nem bevágott részre tesszük a tölteléket és felcsavarjuk.
Ha virslivel is töltjük a virsliket kettőbe vágjuk, szendvics sajtba tekerjük így helyezzük a tésztára, majd felcsavarjuk.
Tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással.
15- 20 percig hagyjuk kelni, majd 180 fokos sütőben szép aranybarnára megsütjük.
Nagyon ötletes, mindig várom, hogy valami új dologgal jelentkezz. Minden munkáddal meg tudsz lepni. Köszönöm
VálaszTörlésKöszönöm szépen Orsi, ne legyen a klasszikus lekváros bukta, így született ez az almás más kivitelezéssel.
Törlés