Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 dkg vaj
15 dkg
porcukor
1 kávéskanál szódapor
2 tojás
10 dkg méz
Kevés tej
Baracklekvár
Tetejére:
150 g. tortabevonó csokoládé, 2-3 evőkanál étolaj
Krém
hozzávalói:
4
tojássárgája
10 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dl tej
20 dkg
porcukor
25 dkg vaj
2 vaníliás
cukor
A tészta
hozzávalóit összegyúrjuk, annyi tejet adva hozzá, hogy nem ragacsos tésztát kapjunk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Lisztezett
sütőpapíron, 25 x 35 cm lapokra nyújtjuk, 160 fokra előmelegített sütőben szép
világosra sütjük.(ne tartsuk sokáig a sütőben, mert kiszáradnak a lapok és nem
fog megpuhulni)
A krémhez a tojás
sárgákat a cukorral, liszttel, vaníliával 2-3 evőkanál tejjel simára keverjük,
hozzáadva a többi tejet, sűrűre főzzük. Kihűtjük.
A vajat a
porcukorral habosra keverjük majd kanalanként a tojásos masszához keverjük.
Összeállítjuk:
Amikor a
lapok kihűltek, egy lapot tálcára helyezünk, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük
a második lapot, amit megkenünk lekvárral, újra lap következik, amire rákenjük
a krém másik felét, végül befedjük a negyedik lappal. Ráteszünk egy lapítót, és
másnapig hideg helyre tesszük. Másnap a csokit az olajjal vízgőz fölött
felmelegítjük és rásimítjuk a tésztára.
Tetszés szerint szeleteljük, akár
rombusz alakúra vagy hosszúkás szeletekre.
Ez a recept a Székely konyhában jelent meg Jánosi Aliz a Székely konyha műsor vezetője és Erdős Erika előadásában.
Hálás köszönet a receptért, nagyon finom én is ajánlom az elkészítését.
Kedves Rozi! Csak ámulok mindig, hogy hogyan tudod ilyen gyönyörűen felszeletelni a süteményeket? Mi a titka? Szívesen látnék róla egy bejegyzést is akár :-)
VálaszTörlésKedves Nóra!
TörlésA szeletelésnek semmi titka nincsen, legközelebb megmutatom hogyan szeletelem, addig szavakban leírom.Jól lehűtöm a süteményt, ha csokival van bevonva, egy nagyobb csészében annyi vizet forralok fel, hogy ellepje a kés pengéjét. Beleteszem a kést, kb. fél percig hagyom, hogy átmelegedjen,kiveszem, letörlöm róla a vizet és végighúzom a csokin, megjelölöm a szeleteket. Újra vízbe teszem a kést, letörlöm és most a tésztát vágom, úgyhogy egyszerre szépen húzom, nem emelem fel a kést.. Egyszer csíkokra vágom, ha lekvár van benne, a csíkokat oldalra fordítom és úgy szeletelem, akkor nem folyik ki sem a lekvár sem a krém.
Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Ki fogom próbálni legközelebb! :-) Ha lesz róla poszt azt is nagyon várom!
Törlés