2016. december 29., csütörtök

Bejgli 2016


Minden évben próbálok más és más bejgli recepteket kipróbálni, ebben az évben Farkas Vilmos klasszikus bejglijére esett a választás, nem is csalódtam, nagyon szépek lettek és nem repedtek ki.
Videóval is mutatja az elkészítését, és sok jó ötletet, tapasztalatot ír a recept végén, érdemes elolvasni.

Diós töltelék:

120 ml víz
125 g cukor
210 g darált dió
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
1 csipet fahéj
30 g édes morzsa (én Petit beurre, kekszet használtam 4db)
50 g mazsola

Keverjük össze az édes morzsával a darált diót. A többi hozzávalót tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió- morzsa) és keverjük össze.

Ugyanígy készítjük el a mákos tölteléket is, 210 g darált mák, a többi hozzávaló azonos a diótöltelékkel.

Kihűlés után, osszuk 4 részre (2 dió-2 mák)

Tészta hozzávalói 4 félkilós bejglihez

52 dkg liszt
100 ml tej
2 db tojássárgája
10 g élesztő
50 g porcukor
2 csipet só
160 g vaj
100 g zsír
1 citrom lereszelt héja
1 vaníliás cukor

Az összes hozzávalót érdemes lehűteni a tészta készítése előtt.
A tojás sárgákat, vaníliát, és az élesztőt elkeverjük és félretesszük.

A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót, a citrom reszelt héját majd elmorzsoljuk a zsiradékkal. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Gyorsan dolgozzunk a tésztával, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt, osszuk négy részre. Nekem 248 g volt egy rész, majd felgömbölyítve, letakarva legalább egy órát pihentessük a hűtőben.


A lehűlt tésztát nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket kenjük el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-el szélesebb legyen.


A tészta két szélét hajtsuk befelé, majd tekerjük fel a bejgliket.


Kenjük le 2 db tojássárgája és egy egész tojás keverékével, majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, amíg megszárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg vékonyan tojásfehérjével és ezt is hagyjuk rászáradni.
Ha megszáradt hurkapálcikával szurkáljuk meg és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre. 


Ez egy régebbi bejgli recept, amit többször megsütöttem, egy újságcikkből vágtam ki.


Hozzávalók:

1 kg liszt
50 dkg vaj vagy 25 dkg vaj, 20 dkg zsir
3 dkg élesztő
2 tojás
6 dkg cukor
1 dkg só
4 dl tej

A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal elmorzsoljuk, az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összedolgozzuk.
A tésztának félkeménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon.
Letakarva pihenni hagyjuk, utána a tésztát hat egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk.
Ezután egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük dió vagy máktöltelékkel.
Tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Diótöltelék:

2 dl tejet vagy vizet 30 dkg cukorral felforralunk és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, kevés fahéjat és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá.

Máktöltelék

2,5 dl tejtejet vagy vizet felforralunk 30 dkg cukorral és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük, 8 dkg mazsola + fahéj.

A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók