1 kg liszt
5 dkg élesztő
2 kanál cukor
5 dl tej
1 dkg só
1 tojás, 1 tojás sárga
10 dkg vaj
1 tojás a lekenéshez.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk
benne egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
Hagyjuk körülbelül tíz percig, amíg
felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a teteje pedig habos lesz.
A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a
sóval. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, majd a többi hozzávalóval megdagasztjuk.
Akkor jó, ha csomómentes, elválik az edény falától és szép hólyagos.
Ezután a tészta tetejét enyhén
meglisztezzük, kelesztő tálba tesszük, vagy konyharuhával letakarjuk. Szoba
hőmérsékleten duplájára kelesztjük. Az ideális hőmérséklet 26-27 fok.
A megkelt tésztát lisztezett felületre
borítjuk, enyhén felgyúrjuk, 8 egyenlő részre vágjuk.
Mindenik részt gombóccá formálunk,
letakarjuk.
Egyenként két részre vágjuk, egyik
részből formázzunk egy ovális cipót, a másikból négy lábat és fejet a
teknősnek.
A lábakat és a fejet felvert tojással
ragasszuk a teknőstesthez. A fejébe szúrjunk két szegfűszeget a szemeknek.
A hátán vágjunk mintákat, a teknőt
utánozva. Lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben szép
arany barnára megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése