2014. február 24., hétfő
Méteres kalács
Hozzávalók:
4 tojás
26 dkg porcukor
26 dkg liszt
1/2 dl olaj
1/2 dl hideg víz
1 csomag sütőpor
2 kanál kakaópor
Krém :
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 vanília cukor
fél l tej
4 halmozott evőkanál liszt.
Csoki máz :
3 kanál tej
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
diónyi vaj vagy margarin.
rum.
A porcukrot habosra kavarjuk a 4 tojássárgával,kis adagokban hozzácsepegtetjük az olajat és a vizet. A lisztel elkeverjük a sütőporral,hozzáadjuk a masszához, a négy tojás fehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan a tésztához keverjük.(úgyhogy egyszer 2 kanál habbal fellazítjuk a tésztát és azután keverjük a többi habot a tésztához.)
A masszát két részre osztjuk,az egyikbe belekeverjük a kakaót.Kivajazott lisztezett őzgerinc vagy hosszú formában megsütjük.
Krémhez : A tejből és a lisztből vastag pépet főzünk,lehűtjük.A vajat habosra kavarjuk a porcukorral,vanília cukorral,kanalanként hozzákavarjuk a liszt pépet,pár csepp rummal ízesítjük
A megsült kalácsokat hosszába négy részre vágjuk,és összepárosítjuk 2 kakaós és 2 sárga lap.
Ezután megkenjük a krémmel szépen elsimítjuk,kicsit lehűtjük,majd bevonjuk kakaómázzal.
A 3 kanál tejet felforrósítjuk,hozzátesszük a 20 dkg porcukrot,kakaót ,diónyi vajat ,jól kikeverjük és rákenjük a tésztára.
Fehér csokidarával megszórjuk,ferdén szeleteljük
Sonkás-sajtos kifli
Hozzávalók:
45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
15 dkg vaj
3 db tojás
só,cukor.
Töltelék :kecsap,reszelt sajt,sonka
Elkészítés:
Langyos tejben, amibe pici cukrot teszek, felfuttatom az élesztőt. A lisztet összekeverem a hozzávalókkal , hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozom és letakarva megkelesztem.
A megkelt tésztát ,cipókra felgyúrjuk,a darabokat sorra kinyújtjuk kerekre,minden lapot 8 részre vágunk,megkenjük kecsappal,megszórjuk reszelt sajttal,egy csíkra vágott sonkát teszünk a szélesebb részéhez és felcsavarjuk.
Felvert tojással lekenjük és megszórjuk reszelt sajttal.
Keltes csöröge
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
reszelt citromhéj
1 kiskanál só
3 evőkanál cukor
tej
Kelt tésztát készítünk: a lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi nyersanyagot, és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagságúra, derelyevágóval 2cm széles, 6-7cm rombusz alakúra vágjuk. Minden rombusz közepébe hosszan belevágunk, Az egyik végét a lyukon áthúzzuk,még kicsit letakarva kelni hagyjuk és bő forró olajban szép aranysárgára sütjük.
Vaníliás porcukorral behintve tálaljuk.
Madárfészek
Hozzávalók a linzertésztához:
35 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
15 dkg vaj
1 csomag sütőpor
1 vanília cukor
2-3 kanál tejföl
1 citrom reszelt héja .
Hab : 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást,sütőport, citromhéjat, vaníliacukrot és annyi tejfölt, hogy puha tészta legyen. Késfoknyi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti kerek formákra vágjuk.
A tojásfehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, majd vízgőz fölé helyezzük és tovább verjük amíg kemény selymes lesz.
Ezután nyomózsákba tesszük,és a linzerkarikákra formázzuk. 150 fokon légkeveréssel, inkább szárítjuk, mint sütjük .
Mikor megszáradtak a közepébe lekvárt nyomunk.
Olvasztott csokoládéval díszítjük.
Almás-diós muffin
ALMÁS-DIÓS MUFFIN
Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg cukor
2 tojás
125 g olvasztott vaj vagy margarin
1 csomag sütőpor
2-3 evőkanál tej
2 nagyobb alma
10 dkg dió apróra vágva
Díszítéshez: alma, dió, 2 dl tejszín, fahéj.
Elkészítés:
Meghámozzuk az almákat, húsát felvágjuk apró kockákra. A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipetnyi sóval, fahéjjal. Hozzáadjuk a durvára vágott diót és a kockára vágott almát. A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a felolvasztott margarint és a tejet. Ezt összekeverjük a lisztes keverékkel, jól átforgatjuk és belekanalazzuk 2/3 részig a muffin formákba. Előmelegített sütőben megsütjük.
Felverjük a tejszínt és mindenik muffin tetejére egy-egy rózsát teszünk, meghintjük fahéjjal, almával és dióval díszítjük.
Diós kosárkák
40 dkg liszt
10 dkg
porcukor
4 tojássárgája
25 dkg vaj
vagy margarin
1 csomag
sütőpor (10 g)
Töltelék:
40 dkg darált
dió
30 dkg
porcukor
4 tojásfehérje
Baracklekvár
Tetejére:
150 g ét csoki
2 evőkanál
olaj
Dióbél
Elkészítés:
A lisztet, sütőport és a porcukrot összekeverjük. Hozzátesszük a tojások
sárgáját és a vajjal rugalmas állagú tésztává gyúrjuk.
Fóliába
csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
A töltelékhez
a darált diót elkeverjük a porcukorral. A tojásfehérjéből kemény habot verünk,
és belekeverjük a diós keveréket.
A tésztát
kivesszük a hűtőből, lisztezett munkalapon, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra,
majd 6 cm-es köröket vágunk ki, majd a kivajazott, lisztezett formákat
kibéleljük, a tésztát enyhén belenyomkodjuk, hogy legyen meg a kosárka formája.
Az aljára teszünk egy teáskanál lekvárt, és a töltelékkel háromnegyedéig
megtöltjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Miután
kihűltek kiszedjük a formákból, és a gőz felett megolvasztott, olajjal elkevert
csokiba mártjuk. Tetejükre helyezünk egy-egy fél diót, majd hideg helyre
tesszük, hogy a csoki megdermedjen.
Ebből az
adagból 48 db kosárka lesz.
Darázsfészek
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
2 db kockacukor
30 dkg finomliszt
3 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
5 dkg vaj vagy margarin
tej
Töltelék:
5 evőkanál tej
8 dkg porcukor
20 dkg darált dió vagy 20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
A tésztához az élesztőt a kockacukorral,1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál lisztel összekeverjük, és megkelesztjük (kovászt készítünk).
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat, a 3 dkg olvasztott vajat (margarint), és annyi tejet hogy jó lágy tésztát kapjunk. Szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve 2 percig forrósítjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A tésztát 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. Középen és a hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva elkenjük rajta a tölteléket, majd középen kettévágjuk, és szorosan feltekerjük. A két rudat 2-3 cm széles darabokra vágjuk.
Vágott felületükre fordítva alul kissé összenyomjuk a fészkeket, és egymástól távol a kikent formába rakjuk. Megkenjük zsiradékkal, az oldalukat is.
Meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd forró sütőben sütjük. Amikor megsültek 1 dl tejben feloldunk 3 evőkanál cukrot, 1 vaníliás cukrot és megkenjük a darázsfészkeket majd pár percre visszatesszük a sütőbe, épp csak amíg rászárad.
Vaníliás öntetet, borsodót kínálhatunk hozzá.
Ordás táska
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
1 citrom lereszelt héja
5 g só
3 evőkanál cukor
2,5 dl tej
Töltelék:
50 dkg orda
2 tojássárgája
2 tasak vaníliás cukor
10 dkg porcukor
10 dkg mazsola(finomabb ha azelőtt megáztatjuk egy kis rumban)
Mindezeket jól összedolgozzuk.
A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi hozzávalót a vajon kívül, és hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos vajat és ezzel is jól kidolgozzuk.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kelés után enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk.A tölteléket egyenlően elosztjuk, minden négyzetre egyformán jusson, ezután a sarkait ráhajtjuk a töltelékre, az utolsót kicsit meghúzzuk és becsiptetjük alája, így nem fog szétnyilni és a töltelék sem folyik ki.
Tepsibe rakjuk, egymástól távol, felvert tojással lekenjük, és letakarva újra kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Még melegen vaníliás porcukorral beszitáljuk.
Túrós epertorta
2 db 4 tojásos piskótalapot sütünk, egy sárgát, és egy kakaósat.
4 tojás
8 evőkanál porcukor
4 evőkanál hideg víz
8 evőkanál finom liszt
késhegynyi szódabikarbóna.
Ugyanilyen lapot sütünk csak vízzel vagy tejjel feloldunk 2 evőkanál kakaóport és a tésztához tesszük.
A négy tojásfehérjét 8 evőkanál porcukorral, és 4 evőkanál hideg vízzel nagyon kemény habnak felverni, majd sorra hozzáadni a tojások sárgáját, mindenikkel jó sokat kavarni, késhegynyi szódabikarbóna és 8 evőkanál lisztet óvatosan hozzákavarni. Előmelegített sütőben megsütni.
Lehet a nyolc tojásból egybe is készíteni a piskótákat, csak a végén a tésztát két fele önteni és a kakaót az egyik tésztához hozzátenni, majd két, egyforma átmérőjű tortaformában, előmelegített sütőben megsütni.
Túrókrém:
25 dkg tehéntúró
4 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vanília cukor
1 csomag zselatinpor(10 g)
250 ml hulala tejszín
A túrót 4 evőkanál porcukorral, vanília cukorral és a citrom reszelt héjával kikavarjuk. Feloldjuk a zselatint, felmelegítjük, langyosra hűtve hozzátesszük a túrókrémhez, és végül a felvert tejszínt, jól összedolgozzuk
Eperkrém:
4 dl epres joghurt
cukor ízlés szerint
2 csomag zselatinpor
25 dkg eper
250 ml hulala tejszín.
A joghurtot, a cukrot és a zselatint felmelegítjük, amíg hűl, villával az epret összetörjük, felverjük a tejszínt. Végül összevegyítjük az egészet.
Eperzselé:
1 tasak piros tortazselépor,3 evőkanál cukor,0,5 dl eperszörp,2 dl víz.
Továbbá:
1 dl eperszörp a tortalap locsolásához
Eperdzsem a kenéshez
Szép eperszemek a díszítéshez.
Tejszínhab a díszítéshez.
Elkészítés:
A kakaós lapot ráhelyezzük a tálra, amin majd tálaljuk a tortát. (Kapcsos tortaformát csatoljuk a torta köré, hogy tartsa meg a krémeket, a zselatint, míg megkötnek.)
A kakaós lapot meglocsoljuk 1 dl víz és 1 dl eperszörp keverékével. Rátesszük a túrókrémet, majd megkenjük eperdzsemmel.
Elkészítjük az Eperkrémet és rákenjük a dzsem tetejére.
Mikor jól megkötött rárakjuk ízlés szerint a díszítésre szánt epret és felmelegítjük az Eperzselé hozzávalóit és lassan középen kezdve kis adagokban a torta tetejére öntjük.
Rétegek:
Alul jön a -kakaós lap
- túrókrém
-eperdzsem
-sárga lap
-eperkrém
-félbevágott eprek
és a -torta zselé .
Sajtos roló
Gyors leveles vajas tésztát készítünk.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg vaj vagy 15 dkg margarin
2 tojás
3 kanál tejföl
kis só
1 kiskanál ecet
A vajat vagy margarint nagyon habosra kikavarjuk, és hozzávegyítünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. Nem tesszük hideg helyre, hogy kenhetően puha maradjon. A többi anyagból puha rétestésztát gyúrunk, és deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, és jól hólyagzik. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes vajat, és szorosan felcsavarjuk. Téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk. Egész tojással lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk. Csíkonként sütőfákra tekerjük, és forró sütőben megsütjük.
Én a sütőfákat elhasznált seprűnyélből vágattam, és bevontam alufóliával.
SAJTKRÉM:
30 dkg reszelt sajt
4 tojássárgája
4 dkg liszt
2 dl tej
Ezeket a hozzávalókat sűrűre főzzük és lehűtjük.
Ha teljesen kihűlt akkor 10 dkg vajjal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni.
A tésztát forrón húzzuk le a fákról.
A krémet nyomózsákkal a tésztákba tölteni úgy, hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba mártogatjuk.
Székely,kürtőskalács parázson sütve
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 tojás
4 tojássárgája
12 evőkanál porcukor
3 dkg élesztő
pici só(8-10 g)
fél l tej,
12 evőkanál olvasztott vaj,
1 citrom reszelt héja.
Valamint:
Nagy sütőfák, amire a tésztát rácsavarjuk
Az élesztőt 2 evőkanál porcukorral és kevés tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk az előzőleg meleg szobahőmérsékleten tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat bekenjük meleg zsírral vagy olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta.
Nagy sütőfákra tekerjük,megkenjük olvasztott zsírral , vastagon kristálycukorba forgatjuk, és parázs fölött forgatva megsütjük.
Miután megsült,még forrón megszórjuk dióval, kókuszreszelékkel, fahéjjal.
1 kg lisztből 3 db nagy kalács lesz,függ a sütőfák méretétől.
2014. február 23., vasárnap
Mézes sütemény
Hozzávalók:
40dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál méz
6 evőkanál cukor
1 tojás
3 evőkanál tej
diónyi zsír,vagy vaj
Lekvár ,kókuszreszelék a díszítéshez
A zsírt, a tojást, a cukrot, a tejet, és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbonát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóra osztjuk és legalább fél órát, pihentetjük. Egyenként tepsi hátán, előmelegített sütőben 4 lapot sütünk.
Krém:
20 dkg vaj
10 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
4 evőkanál búzadara
A töltelékhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a cukorral habosra kevert vajat, és a vaníliás cukrot.
Kakaómáz:
3 evőkanál tej
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
diónyi vaj vagy margarin.
A tejet felforrósítani, hozzátenni a porcukrot,kakaót,hozzákeverni a vajat,és addig keverni míg szép fényes lesz.
Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a következő lapot.
Megkenjük bőven lekvárral, rátesszük a következő lapot, rárakjuk a krém másik felét, és beborítjuk az utolsó lappal.
Bevonjuk kakaó mázzal és megszórjuk kókuszreszelékkel.
Éva süteménye
Hozzávalók:
1 vaj vagy rama margarin
6 egész tojás
30 dkg porcukor
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor
30 dkg liszt
2 kanál kakaó.
Máz :
40 dkg porcukor, 1 nagy citrom leve
Elkészítés : A margarint a porcukorral kikeverjük,sorra hozzáadjuk a tojásokat, mindenikkel alaposan kikeverjük,hozzátesszük a citromhéjat, lisztet, sütőport és a tejjel fellazítjuk.
Felét zsírozott lisztezett tepsibe öntjük , a másik felébe belekeverjük a kakaót és rácsurgatjuk a tésztára.
Előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt rátesszük a mázat. A tetejét megszórjuk darabosra vagdalt dióval.
Máz készítése. 40 dkg porcukrot kikeverjük a citrom levével és rákenjük a tésztára.
Pohárral félhold alakúra kivágjuk.
2014. február 21., péntek
Fonott kalácsok
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás 1 sárgája
1 citrom reszelt héja
2 vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
Só, én 4 g-ot tettem
Az élesztőt kb. 1 dl cukros langyos tejben, felfuttatjuk, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd deszkára tesszük és átgyúrjuk.
Az átgyúrt tésztából kimértem 9 db 80 g-os darabokat, megsodortam úgy hogy egyforma hosszúságúak legyenek, összefontam a kilences fonással, tepsibe helyeztem, felvert tojással lekentem, fél órát kelesztettem majd 180 fokos előmelegített sütőben szép arany barnára sütöttem. Miután kivettem a sütőből cukros vízzel lekentem, attól lesz szép fényes.
A megmaradt tésztából 5 rudat sodortam,és ötös fonással összefontam,tovább úgy jártam el mint a másik kalácsnál,elfelejtettem részlet fotókat készíteni, de itt van a videó amelynek segítségével készítettem.
2014. február 20., csütörtök
Kati rumos tésztája
Kedvenc kókuszkocka
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg vaj vagy margarin
3 evő kanál tejföl
1 tojássárgája
2 evőkanál kakaópor
1 kiskanál őrölt fahéj
20 dkg barna cukor (ha nincs,kristály cukor is jó )
35 dkg finomliszt
1 kiskanál sütőpor.
A töltelékhez:
25 dkg kókuszreszelék, 25 dkg porcukor,5 tojásfehérje
A mázhoz:
1 evőkanál rum ,20 dkg porcukor ,4 tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a többi hozzávalóval tálba rakjuk, és addig gyúrjuk, míg jól összeáll. Ezután két részre osztjuk, enyhén meglisztezett gyúródeszkán az egyik lapot kinyújtjuk, margarinnal kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Tepsiméret: 26x36 cm.
A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot is beledolgozzuk. A kókuszreszeléket beleforgatjuk és egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Amíg sül, elkészítjük a mázat:
A tojások sárgáját a rummal és a porcukorral addig keverjük, míg sima és jó habos lesz. A kész süteményt forrón deszkára borítjuk, és a mázzal azonnal bekenjük. Mire kihűl, a máz is megdermed rajta.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Bujtatott kelt fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál vaj
1 evőkanál rum
1 tojássárgája
csipetnyi só,
Olaj a sütéshez
Tetejére porcukor
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, majd a tojássárgájával, rummal, sóval jól összedolgozzuk. (Ha túl keménynek tűnik, pici tejet adunk hozzá, liszttől függ).
A rétestészta keménységű tésztát cipóba formáljuk és legalább fél órán át pihentetjük. Ezután késfok vastagságúra nyújtjuk, és derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
A csíkokat egyenként laza mozdulatokkal gömbé formáljuk és bő forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve, szalvétán lecsepegtetjük, és porcukorban meghempergetve kínáljuk.
Almás piskóta
Hozzávalók:
12 dkg vaj vagy 14 dkg margarin
6 tojás
30 dkg cukor
24 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
Alma, keksz
Tetejére:
2 db tojásfehérje
20 dkg porcukor.
Elkészítés:
A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, és annyi kekszet reszelünk bele, hogy ellepje a tepsi alját. Erre ráreszeljük az almát, meghintjük a fahéjjal elkevert cukorral.
A vajat, vagy margarint habosra keverjük a cukorral, (amiből félreteszünk 2 kanállal a tojásfehérjék felveréséhez) sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyikkel alaposan kikeverve. Végül hozzátesszük a vaníliás cukrot, ezután felváltva óvatosan belekeverjük több adagban a sütőporral elvegyített lisztet és a 2 evőkanál cukorral felvert kemény tojáshabot.
Ráöntjük az elkészített almára, és közepes tűznél megsütjük.
Deszkára borítjuk, és még melegen vízgőz fölött,2 tojásfehérjéből 2o dkg porcukorral vert kemény habbal bevonjuk.
Kürtőskalács olajban sütve
1 kg liszt
4 tojássárgája
6 evőkanál porcukor
3 dkg élesztő
Só 10 g,
60 g olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja.
Olaj a sütéshez
Sütőfák, amire rácsavarjuk a tésztát.
Az élesztőt 1 kanál porcukorral és kevés langyos tejjel felfuttatjuk.
Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat beleforgatjuk forró olajba, hogy ne ragadjon rá a tészta. Rácsavarjuk a fákra, és nem túl forró olajban, folyamatosan forgatva, szép rózsaszínűre sütjük.
Kihűlés után vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ha nincsen ehhez sütőformánk, lehet seprűnyélből vágni, és lábosban bő olajban kisütni, akkor úgy sütjük mint a fánkot, egyszer egyik felét, majd átfordítjuk a másik felére.
Ha kisebbekre sütjük ünnepélyesebbé tehetjük ha megtöltjük tejszínhabbal.
Papagáj szelet
Hozzávalók:
4 db tojás
30 dkg cukor
25 dkg margarin
2 dl tejföl
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás puding
1 cs puncs puding
2 evő kanál kakaó
Elkészítés:
A tojásokat összekeverem a cukorral és a margarinnal, apránként hozzáteszem a tejfölt, lisztet és a sütőport. A masszát háromfelé osztom.
Az elsőhöz hozzákeverem a vaníliás pudingot, lehet belereszelni egy kis citromhéjat, illetve ízesíthető vaníliarúd belsejéből kibányászott magocskákkal is. A második adaghoz hozzáteszem a kakaót, a harmadikhoz pedig a puncs pudingot, ebbe esetleg egy pici rum is mehet.
2 őzgerincformát jól kikenek margarinnal, majd rétegezem a keverékeket: alulra a vaníliás, erre a kakaós, felülre pedig a puncsos réteg kerül. Picit elsimítom, és előmelegített sütőben szép sárgára megsütöm. Miután kiveszem a sütőből gazdagon behintem porcukorral. Hidegen szeletelem.
Tipp:
Mivel tejfölös, ezért a belseje lassabban sül, ajánlom a tűpróbát!
Én nem találtam puncs pudingot és jelenleg eprest használtam, így is jó lett!
Túrós gyümölcsbomba
Hozzávalók:
7 tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
1 kisebb üveg baracklekvár
Töltelékhez
60 dkg túró
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál zselatin
4 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
15 dkg ananászkonzerv
2 dl ananászbefőttlé
Áfonyaszirup a színezéshez.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Apránként beleforgatjuk az
átszitált lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. 180 fokra előmelegített
sütőben megsütjük.
A sütőből kivéve sütőpapír segítségével feltekerjük. Ha kihűlt
kihengergetjük, megkenjük lekvárral és újra feltekerjük.
A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, hozzátesszük a porcukrot és vaníliás
cukrot.
A zselatint az ananász lébe beáztatjuk, mikor megkötött vízgőz fölött
felmelegítjük majd a túrós krémhez csorgatjuk. Hozzáadjuk a habbá vert tejszínt
és három részre osztjuk.
Az egyikbe citromhéjat keverünk a másikba apróra vágott ananászt teszünk az
utolsó ízét, színét az áfonya adja.
A piskóta tekercset fél cm vastagra felszeleteljük és kibélelünk vele egy
kb. másfél liter űrtartalmú félgömbformát. A háromféle túrós krémet belerétegezzük
és legalább 5-6 órán át dermesztjük.
A formából kiborítva tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítjük.
2014. február 19., szerda
Kekszes-mákos süti
Hozzávalók:
5 db tojás
6 evőkanál cukor
10 evőkanál víz
10 dkg darált mák
10 dkg kókuszreszelék
6 evőkanál liszt
fél cs sütőpor
Az 5 tojást 6 evőkanál cukorral alaposan kikeverjük, adagoljuk hozzá a 10 evőkanál kanál vizet. Mikor jól kikevertük, hozzáadjuk a 10 dkg kókuszreszeléket, a 6 evőkanál lisztet, és a fél cs sütőport. 35 x 25 cm-es tepsiben megsütjük.
Krém:
2 csomag vanília puding
1 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
fél l tej,
1 cs vaj vagy margarin
1 vanília cukor
A pudingport fél liter tejben megfőzzük 1 evőkanál liszttel. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinnal, cukorral és a vaníliás cukorral.
Kakaómáz:
20 dkg porcukor,3 evőkanál forró tej vagy víz ,2 evőkanál kakaó,2 evőkanál olaj
Továbbá:
3 csomag keksz piknik (kisebb méretű)keksz
Kókuszreszelék.
A tésztára kenjük a krémet. Erre teszünk 3 csomag piknik kekszet egymás mellé, majd kakaómázzal bevonjuk. Ha kihűlt, a kekszek mentén felszeleteljük. Végül kókuszreszeléket hintünk a tetejére.
Ekler fánk
Hozzávalók:
10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál víz
15 dkg finom liszt
5 db közepes nagyságú tojás.
Töltelék:
Fél liter tej
2 vanília cukor
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt.
Tejszínhab
Tetejére:
2 kanál cukorból készített karamell, vagy porcukor.
Elkészítés:
A tészta főzve készül. A vizet a vajjal felforraljuk, azonnal belekeverünk 15 dkg jó lisztet, és addig főzzük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, 2-3 percig állni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan elkavarva.
Kivajazott lisztezett tepsibe, nyomózsák segítségével hosszúkás csíkokat kb. 10 cm, nyomunk egymástól távol. Kezünket vízbe mártjuk és kissé bespricceljük a fánkok között, hogy sülés közben gőz képződjön.
A megtöltött fánkokat szorosan egymás mellé deszkára sorakoztatjuk, és 2 kanál cukorból készített, aranysárga karamellel vagy olvasztott csokival becsurgatjuk. De úgy is jó, ha vaníliás porcukorral vastagon beszitáljuk.
A vanília krém így készül:
0,5 l tejből félreteszünk egy borospohárnyit, a többit felforraljuk 2 tasak vaníliás cukorral. Amíg felforr, 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál cukorral, hozzádolgozunk 2 púpozott evőkanál lisztet, lassan feltöltjük a hideg tejjel. A felforralt tejbe belekeverjük a tojásos keveréket, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet levesszük a lángról, és azon forrón belevegyítjük a cukor nélkül kemény habbá vert 4 tojásfehérjét. Miután a krém kihűlt, megtöltjük a fánkokat.
Pudingporból (vanília ízű legyen) ugyanígy készíthetünk krémet, ahhoz elég 2 tojás.
Kókuszcsók
Hozzávalók :
4 tojásfehérje
25 dkg porcukor
20- 25 dkg kókuszreszelék.
Elkészítése : A tojásfehérjékből kemény habot verünk . Több adagban hozzáadjuk a porcukrot , és még sokáig verjük amíg selymes,fényes lesz . Akkor hozzákeverjük a kókuszreszeléket . A masszából egy - egy kiskanálnyit veszünk,gombóccá formáljuk,meghempergetjük kókuszban ,és tepsiben gyenge tűznél megszárítjuk .
Gyümölcs torta
Krém:
Epres piskótarolád
Piskótához:
6 db tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukorból piskótát készítünk.
Krém:
1 csomag eper ízű pudingpor
fél liter tej
15 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál eperlikőr
30 dkg eper.
A pudingot főzd meg a leírás szerint. Amíg hűl, a többi cukrot a vajjal keverd habosra. A már hideg pudingot keverd össze a habos, cukros vajjal és a
likőrrel ízesítsd (el is maradhat) Szép egyenletesen simítsd a krém kétharmadát a piskótára, majd csavard föl. A többi krémmel vond be körös-körül, villával cifrázd meg, és tedd a hűtőbe dermedni. Tálalás előtt
szeleteld fel, díszítsd ki eperszemekkel, esetleg néhány csepp eperszörpöt petyegtess a tetejére.
2014. február 18., kedd
Habcsókok
Hófehérke sütemény
Lekváros bukta
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
1 egész tojás-egy sárgája
reszelt citromhéj vagy vanília
1 kiskanál só
3 evőkanál cukor,tej.
A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot(a zsiradék kivételével) és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kelés után 2 cm vastagra kinyújtjuk, és kisebb négyzetekre vágjuk. Minden darabra diónyi kemény lekvárt teszünk és felcsavarjuk.A buktákat erősen vajazott tepsibe rakjuk egymás mellé úgy ,hogy a sima felük kerüljön felül,és 2 cm távolság legyen a darabok között.Letakarva újrakelesztjük,majd vajjal bőven megkenve megsütjük
Másként is szoktam buktát készíteni,a tésztát nem felcsavartam,hanem a négy sarkát összefogom és az összefogott részt aláhajtom,majd olvasztott vajba mártom.
Linzer rudacska
Gyöngyi mákos tésztája
Hozzávalók :
8 tojásfehérje
20 dkg cukor
10 dkg őrölt mák
8 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál liszt
1 cs szalalkáli.
Krémhez :
8 tojássárgája
20 dkg cukor
3 evő kanál liszt
3 dl tej
1 vaj vagy margarin,
2 rumos kapucsínó,
4 cs kisméretű (4x3) cm keksz , egy 200 ml hulala tejszín.
8 tojásfehérjét,20 dkg cukorral habbá verjük,majd belekavarunk 10 dkg őrölt mákot,8 evőkanál kókuszreszeléket,3 evőkanál lisztet,és egy csomag ( 7 g )szalalkálit.
Ebből a masszából egy lapot sütünk 26x 36-os tepsiben.
A krémhez 8 tojássárgájából,20 dkg cukorból,3 evőkanál lisztből és 3 dl tejből krémet főzünk,majd belekeverjük a habosra kavart margarint is.A krém felét a tésztára kenjük és megrakjuk keksszel .A megmaradt krémbe 2 rumos kapucsínót teszünk,és a kekszre kenjük.
Egy 200 ml-es hulala tejszínt felverünk jó kemény habnak és rákenjük a tetejére,villával meghúzogatjuk,megszórjuk csokidarával.