2024. november 14., csütörtök

Diós csigák

 


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

2,5-3 dl tej

20 g élesztő

3 evőkanál cukor

5 dkg vaj (szobahőmérséklettű)

1 tojás

1 citrom reszelt héja

Csipet só (5g)


Töltelék:

20 dkg darált dió

10 dkg cukor

1 vaníliás cukor

Kevés őrölt fahéj

Annyi tej, hogy jól kenhető masszát kapjunk, kb. ½ dl


Elkészítés:

A tésztához 100 ml langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejjel szép sima rugalmas tésztát dagasztunk.

Letakarva kétszeresére kelesztjük.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket:

A darált dióhoz hozzátesszük a cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot és annyi forró tejet, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra tesszük, fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, kb. 30x75 cm, egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket, majd felcsavarjuk.



Cérnával ( szép egyenlő szeleteket lehet vágni)  2 cm szeleteket vágunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, nagyobb helyet hagyva köztük.




Tetejüket lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük. Kb. 20 perc.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók