2022. április 19., kedd

Mézes-mákos szelet

 




Hozzávalók a mézes lapokhoz:

30 dkg liszt

5 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 evőkanál méz

1 tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

Kevés tej


Mákos tésztához:

4 tojás

4 evőkanál víz

23 dkg cukor

17 dkg liszt

10 dkg egész mák

Fél csomag sütőpor


Krém:

7,5 dl tej

5 evőkanál liszt

250 g vaj

250 g porcukor

2 vaníliás cukor


Mázhoz:

150 g tortabevonó csoki

3 evőkanál étolaj


Tetejére:

5 dkg dióbél


Elkészítés:

A mézes lapokhoz a mézet, tojást, vajat vízgőz fölött állandó keverés mellett összeolvasztjuk.

Vegyük le a gőzről és jó alaposan dolgozzuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Ha szükség tegyünk hozzá kevés tejet, hogy szép sima legyen a tészta. Két részre osztjuk és lisztezett sütőpapíron 26x36 cm lapot nyújtunk, 180 fokra előmelegített sütőben, tíz perc alatt megsütjük.

A mákos tésztához a tojás sárgákat a cukorral, kanalanként hozzáadva a vizet, fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a mákkal és sütőporral elkevert lisztet, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot. 26x36 cm, tepsibe simítjuk, és 180 fokon megsütjük.

A krémhez fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük, majd hűlni tesszük.

Miután a pép kihűlt, a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.

Összeállítjuk:

Az egyik mézes lapra rásimítjuk a krém felét, ráhelyezzük a mákos piskótát. A krém másik felét a mákos piskótára kenjük, majd rátesszük a másik mézes lapot.

A mázhoz a tortabevonót az olajjal felolvasztjuk, rásimítjuk a sütemény tetejére és megszórjuk apróra vágott dióval.

Másnap tetszés szerint szeleteljük.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és finom sütemény lehet! Most éppen valami mákosra vágyom jól jönne egy szeletke:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, tényleg nagyon finom!Szívesen megkínálnálak, még van pár szelet:)

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók