Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 g élesztő
2,5 dl tej
2 tojás sárgája
3 evőkanál cukor
5 dkg langyos vaj
1 citrom reszelt héja
1 kis kanál só (5 g)
2 evőkanál kakaó
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot,
belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a citrom reszelt
héját, sót, a két tojássárgáját a felfutott élesztős tejet és a maradék tejben
felolvasztott cukrot. Összedolgozzuk, mikor jól összeállt, hozzátesszük a
langyos vajat és addig dagasztjuk, amíg szép sima felületű kéztől elváló
tésztát kapunk.
Két részre vágjuk. Az egyik részbe beledolgozunk két
evőkanál kakaót, amit előzőleg kevés tejjel elsúroltunk. Mindkét tésztából
gombócot formázunk és kelni tesszük, amíg duplájára emelkedik a tészta.
Miután megkelt, mindkét tésztát kinyújtjuk, 30 cm kör
alakúra alul tesszük a kakaós lapot, ráhelyezzük a másikat.
Közepét fánk szaggatóval kivágjuk és közepétől kezdve 16 helyen bevágjuk, szélén 2 centit meghagyva. Két tésztát megfogunk és ellenkező irányba kettőt csavarunk rajta, majd a végét összecsípjük.
A szélénél
is minden két szirom között bevágjuk és megcsavarjuk, hogy a barna tészta
kerüljön felül.
Miután mind elkészül, felvert tojással lekenjük, legalább 20 percet
kelesztjük, majd 18 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.
Rozi, ismét remekmű!
VálaszTörlésNagyon köszönöm:)
TörlésCsodás a kalácsod!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva:)
Törlés