Hozzávalók:
500 g
finomliszt
2 dkg
élesztő
3 evőkanál
cukor
1 egész
tojás és egy sárgája
Csipetnyi só
(5g)
2,5-3 dl tej
Reszelt
citromhéj
5 dkg
olvasztott vaj
Töltelék
200 g darált
mák
150 g cukor
Fahéj, mazsola, tej kb. 1,5 dl
A darált
mákot, cukrot annyi forró tejjel vagy vízzel öntjük le, hogy jól kenhető
masszát kapjunk. Ne legyen sem kemény sem lágy. Fahéjjal ízesítjük. Aki szereti,
tehet mazsolát is bele, én szoktam tenni jó bőven.
1 tojás a
lekenéshez
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt.
1 dl tejben elolvasztunk egy kanál cukrot és ráöntjük az élesztőre. Összekeverjük
és letakarva hagyjuk felfutni, kb. 10 perc.
Amikor az
élesztő felfutott, a vaj kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tejet
csak fokozatosan adjuk hozzá, lehet, nem kell mind, függ a tojások nagyságától
és a liszt minőségétől. Mindezeket jól összedolgozzuk, hozzátesszük a vajat és
jól kidagasztjuk, amíg szép sima, hólyagos, kéztől és az edény falától is
elváló tésztát kapunk. Főzőolajjal lekenjük a tetejét, letakarva meleg szoba-hőmérsékleten
duplájára kelesztjük.
Miután megkelt a tészta, kicsit megolajozott deszkára tesszük, téglalap alakúra kinyújtjuk és a tészta felére rákenjük a kihűlt tölteléket. A másik felét éles késsel 1,5 cm csíkokra bevágjuk, majd a csíkokat négyes fonással összefonjuk, a mákos részétől kezdve felcsavarjuk és formába helyezzük.
Vagy csak egyszerűen feltekerjük.
Hagyjuk kelni kb., 20 percig, lekenjük felvert tojással és 18 fokra előmelegített sütőben harminc perc alatt szép arany barnára megsütjük.
Szuper
VálaszTörlés