2021. február 11., csütörtök

Meggyes-almás rózsakalács

 


Hozzávalók:

500 g liszt

20 g élesztő

2 dl tej

40 g cukor

50 g olvasztott vaj

5 g só

1 citrom reszelt héja

1 egész tojás, 1 sárgája


Meggyes töltelék

1 7 dl üveg meggybefőtt

4-5 evőkanál cukor

1 vaníliás pudingpor

A pudingport a cukorral és a meggybefőtt levével megfőzzük, még forrón hozzákeverjük, a meggyszemeket majd hűlni tesszük.


Almás töltelék

4-5 alma kisebb kockákra megvágva

Fahéj, cukor, ha nem elég édes az alma

A megtisztított almákat kisebb kockákra vágjuk, megszórjuk fahéjjal és ha nem elég édes az alma cukrot keverünk hozzá.

1 tojás a lekenéshez


Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk 1 dl cukros langyos tejet. Hagyjuk felfutni, majd a többi hozzávalóval szép sima tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és két részre vágjuk, majd az egyik részt öt egyforma részre vágjuk.

A másik részt nyolc egyenlő és két kisebb részre vágjuk. Mindenikből kis gombócokat formálunk.



A nagyobb gombócokat egyenként kinyújtjuk kör alakúra, az egyik felére meggyes tölteléket teszünk, 


Ráhajtjuk a másik felét és a széleit villával megnyomkodjuk.



 Mikor mind megtöltöttük, belerakjuk egy 26 cm átmérőjű kerek forma szélére, kicsit egymásra helyezve.

A többi gombócot is egy kivételével kinyújtjuk, almatölteléket teszünk rá



 Tovább ugyanúgy, járunk el, mint a meggyesnél. A megmaradt gombócot kinyújtjuk, közepébe tesszük a tölteléket és széleit felhajtva becsomagoljuk. A kis tésztadarabokat kinyújtjuk és rátesszük szirmot alakítva ki majd középre helyezzük. Kis kockákra vágott rahátot tettem a közepére de lehet mákkal vagy magokkal megszórni.

Felvert tojással lekenjük, húsz percet hagyjuk pihenni majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. Még forrón vaníliás cukros vízzel lekenjük, ettől lesz szép fényes.

 

 


6 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók