Hozzávalók:
500 g liszt
20 g élesztő
2 dl tej
40 g cukor
50 g
olvasztott vaj
5 g só
1 citrom
reszelt héja
1 egész
tojás, 1 sárgája
Meggyes
töltelék
1 7 dl üveg meggybefőtt
4-5 evőkanál
cukor
1 vaníliás
pudingpor
A pudingport
a cukorral és a meggybefőtt levével megfőzzük, még forrón hozzákeverjük, a
meggyszemeket majd hűlni tesszük.
Almás
töltelék
4-5 alma
kisebb kockákra megvágva
Fahéj, cukor,
ha nem elég édes az alma
A
megtisztított almákat kisebb kockákra vágjuk, megszórjuk fahéjjal és ha nem
elég édes az alma cukrot keverünk hozzá.
1 tojás a
lekenéshez
Elkészítés:
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk 1
dl cukros langyos tejet. Hagyjuk felfutni, majd a többi hozzávalóval szép sima
tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, enyhén
lisztezett deszkán átgyúrjuk, és két részre vágjuk, majd az egyik részt öt
egyforma részre vágjuk.
A másik
részt nyolc egyenlő és két kisebb részre vágjuk. Mindenikből kis gombócokat
formálunk.
A nagyobb gombócokat egyenként kinyújtjuk kör alakúra, az egyik felére meggyes tölteléket teszünk,
Ráhajtjuk a másik felét és a széleit villával megnyomkodjuk.
Mikor
mind megtöltöttük, belerakjuk egy 26 cm átmérőjű kerek forma szélére, kicsit
egymásra helyezve.
A többi gombócot is egy kivételével kinyújtjuk, almatölteléket teszünk rá
Tovább ugyanúgy,
járunk el, mint a meggyesnél. A megmaradt gombócot kinyújtjuk, közepébe tesszük
a tölteléket és széleit felhajtva becsomagoljuk. A kis tésztadarabokat
kinyújtjuk és rátesszük szirmot alakítva ki majd középre helyezzük. Kis kockákra vágott rahátot tettem a közepére de lehet mákkal vagy magokkal megszórni.
Felvert
tojással lekenjük, húsz percet hagyjuk pihenni majd 180 fokra előmelegített
sütőben szép arany barnára megsütjük. Még forrón vaníliás cukros vízzel
lekenjük, ettől lesz szép fényes.
Fantasztikus
VálaszTörlésKöszi szépen Orsi:)
TörlésCsodálatos.
VálaszTörlésKöszönöm Lia :)
TörlésTe aztán tudsz! És van türelmed is - gyönyörűséges! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Marisz! Hála Istennek még van türelmem és szeretem is csinálni az ilyen türelmet igénylő süteményeket:)
Törlés