Hozzávalók a tésztához:
320 g liszt
120 ml tej
50 g cukor
12 g élesztő
1 egész
tojás
1 tojás
sárgája
5 g só
1 citrom
reszelt héja
50 g
olvasztott vaj
80 g szoba-hőmérsékletű
vaj a tészta lekenéséhez
Töltelék:
3-4 db alma
(250- 300 g)
20 g vaj
100 g cukor
Fahéj kb. 15
g
Lekenéshez 1
felvert tojás
Szóráshoz
porcukor
Egy tálba
felverjük a tojást és a sárgát, hozzátesszük a cukrot és a langyos tejet.
Belemorzsoljuk
az élesztőt, elkeverjük és hagyjuk felfutni, 10 perc.
A felfutott
élesztőre rászitáljuk a lisztet, sót, citromhéjat és elkeverjük.
Hozzáadjuk
az olvasztott vajat és jól megdagasztjuk. Megkenjük a tésztát olajjal,
letakarva kelni hagyjuk, amíg duplájára emelkedik.
Megtisztítjuk
az almát, kisebb kockára vágjuk, közepes lángon a vajon pároljuk, amíg a víz el
nem párolog. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk főni, amíg a képződött
szirup csökken, és az alma besűrűsödik.
A munkalapot
megkenjük olajjal, hogy a tészta ne ragadjon hozzá, majd a megkelt tésztából kb.
25/40 cm-es lapot nyújtunk, és megkenjük szoba-hőmérsékletű vajjal. Bőven
megszórjuk fahéjjal, rárakjuk az almát, egyenlően elsimítjuk, és hosszában
felcsavarjuk.
Cérnával
vagy éles késsel 2 cm-es darabokat vágunk, sütőpapírral bélelt formába rakjuk,
lekenjük felvert tojással letakarva 20 percig pihentetjük.
180 fokra
előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Porcukorral beszitálva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése