2021. február 16., kedd

Almás-fahéjas csigák

 


Hozzávalók a tésztához:

320 g liszt

120 ml tej

50 g cukor

12 g élesztő

1 egész tojás

1 tojás sárgája

5 g só

1 citrom reszelt héja

50 g olvasztott vaj

80 g szoba-hőmérsékletű vaj a tészta lekenéséhez


Töltelék:

3-4 db alma (250- 300 g)

20 g vaj

100 g cukor

Fahéj kb. 15 g


Lekenéshez 1 felvert tojás

Szóráshoz porcukor


Egy tálba felverjük a tojást és a sárgát, hozzátesszük a cukrot és a langyos tejet.

Belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és hagyjuk felfutni, 10 perc.

A felfutott élesztőre rászitáljuk a lisztet, sót, citromhéjat és elkeverjük.

Hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól megdagasztjuk. Megkenjük a tésztát olajjal, letakarva kelni hagyjuk, amíg duplájára emelkedik.

Megtisztítjuk az almát, kisebb kockára vágjuk, közepes lángon a vajon pároljuk, amíg a víz el nem párolog. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk főni, amíg a képződött szirup csökken, és az alma besűrűsödik.

A munkalapot megkenjük olajjal, hogy a tészta ne ragadjon hozzá, majd a megkelt tésztából kb. 25/40 cm-es lapot nyújtunk, és megkenjük szoba-hőmérsékletű vajjal. Bőven megszórjuk fahéjjal, rárakjuk az almát, egyenlően elsimítjuk, és hosszában felcsavarjuk.

Cérnával vagy éles késsel 2 cm-es darabokat vágunk, sütőpapírral bélelt formába rakjuk, lekenjük felvert tojással letakarva 20 percig pihentetjük.

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Porcukorral beszitálva tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók