Hozzávalók a tésztához:
75 dkg liszt
2,5 dkg
élesztő
4 dl tej
12 dkg
olvasztott vaj
3
tojássárgája
6 evőkanál
cukor
1 citrom
lereszelt héja
5 g só
A kígyórétes
töltelékhez:
1,5-2 kg
reszelt alma
Ízlés
szerint cukor, őrölt fahéj
Búzadara
A kakaós
csigához:
100 g vaj
150 g cukor
1 vaníliás
cukor
1 halmozott
evőkanál átszitált kakaópor
1 tojás a
lekenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk
1 dl langyos tejben, amiben elkevertünk 1 kanál cukrot, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy
nagyobb tálba átszitáljuk, beletesszük a többi hozzávalót, végül a felfutott
élesztőt és szép sima, az edény falától és a kéztől elváló tésztává dagasztjuk.
Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Amikor
megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három
részre osztjuk. Két részből kígyórétest egy részből kakaós csigát készítettem,
mindenki kedvét kielégítve.
A
kígyóréteshez a tésztát sütőpapíron, téglalap alakúra kinyújtjuk, gondolatban
három részre osztjuk, meg is jelölhetjük. A középső részt megszórjuk
búzadarával, vagy morzsával, rárakjuk a lereszelt levétől kicsavart almát, szép
egyenlően eligazítjuk, megszórjuk bőven őrölt fahéjjal, és ha savanyú az alma
cukorral is. A tészta két oldalát a töltelék mentén, ferdén kb. 2 cm csíkokra bevagdaljuk,
majd a töltelék tetején keresztezzük, egyik oldalról a másikra.
Rozika ez egy újabb gyöngyszem, ezekről a sütikről az ősz jut az eszembe, nagyon ügyi vagy.
VálaszTörlésKedves vagy Orsi, nagyon szépen köszönöm:)
Törlés