2020. október 8., csütörtök

Almás ostorrétes és kakaós csigák


 

Hozzávalók a tésztához:

75 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

4 dl tej

12 dkg olvasztott vaj

3 tojássárgája

6 evőkanál cukor

1 citrom lereszelt héja

5 g só


A kígyórétes töltelékhez:

1,5-2 kg reszelt alma

Ízlés szerint cukor, őrölt fahéj

Búzadara


A kakaós csigához:

100 g vaj

150 g cukor

1 vaníliás cukor

1 halmozott evőkanál átszitált kakaópor

1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejben, amiben elkevertünk 1 kanál cukrot, hagyjuk felfutni.

A lisztet egy nagyobb tálba átszitáljuk, beletesszük a többi hozzávalót, végül a felfutott élesztőt és szép sima, az edény falától és a kéztől elváló tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három részre osztjuk. Két részből kígyórétest egy részből kakaós csigát készítettem, mindenki kedvét kielégítve.

A kígyóréteshez a tésztát sütőpapíron, téglalap alakúra kinyújtjuk, gondolatban három részre osztjuk, meg is jelölhetjük. A középső részt megszórjuk búzadarával, vagy morzsával, rárakjuk a lereszelt levétől kicsavart almát, szép egyenlően eligazítjuk, megszórjuk bőven őrölt fahéjjal, és ha savanyú az alma cukorral is. A tészta két oldalát a töltelék mentén, ferdén kb. 2 cm csíkokra bevagdaljuk, majd a töltelék tetején keresztezzük, egyik oldalról a másikra.



Az egyiket így csináltam, a másikat mielőtt kereszteztem volna megsodortam és így folytattam, amíg a szálak el nem fogytak. Sütőpapírral együtt átemeltem a formára fél órai kelesztés után lekentem felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel, mert egyszerre sütöttem a csigákat is, szép arany barnára megsütöttem.



Amíg a kígyórétesek keltek elkészültek a csigák. A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, a vajat a cukrokkal kihabosítjuk, végül hozzákeverjük a kakaót és a kinyújtott tésztára szép egyenlően rákenjük. Majd felcsavarjuk, a tészta széleit összecsípjük így nem fog elválni. Egyenlő darabokra felszeleteljük, én cérnával szoktam, hogy szebbek legyenek, tepsibe rakjuk egymástól távol, hogy ne ragadjanak össze. lekenjük tojással, rövid pihentetés után mehet a forró sütőbe. Porcukorral beszitálva tálaltam.

 


2 megjegyzés:

  1. Rozika ez egy újabb gyöngyszem, ezekről a sütikről az ősz jut az eszembe, nagyon ügyi vagy.

    VálaszTörlés