Hozzávalók:
80 dkg liszt
4 dl tej
3 egész
tojás +1 a lekenéshez
4 evőkanál
cukor
8 dkg vaj
3 dkg
élesztő
1 citrom
reszelt héja
1
mokkáskanál só (7 g)
Töltelék: 1
7 dl-es meggybefőtt, 1 csomag vaníliás pudingpor, 6 evőkanál cukor.
A meggy
lében megfőzzük, a pudingport a cukorral,majd hozzátesszük a meggyszemeket,
kihűtjük.
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt,
felöntjük 1 dl cukros langyos tejjel (1 dl tej, 1 evőkanál cukor) elkeverjük,
hogy egy kevés liszt is kerüljön, hozzá majd letakarjuk, amíg felfut az
élesztő. Kb. 10 perc.
Amikor az
élesztő felfutott, a szobahőmérsékletű tojásokat felverjük, hozzátesszük a
citromhéjat, sót és a tejben elolvasztott cukrot. Az egészet összegyúrjuk, majd
alaposan kidagasztjuk. Amikor szép sima a tészta, hozzátesszük a langyosra
felolvasztott vajat, azzal is jól eldolgozzuk. Tetejét beolajozzuk, és
letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt olajjal vékonyan megkent munkalapra
tesszük, két részre vágjuk, az egyik részt kinyújtjuk, tepsibe tesszük,
rárakjuk a tölteléket, a megmaradt tésztából berácsozzuk majd ízlés szerint díszítjük.
Tetejét
lekenjük felvert tojással, 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt
megsütjük.
Forrón
lekenjük cukros vízzel, hogy szép fényt kapjon.
Ebből az
adagból jó nagy kalács lesz, kevesebb személynek felezzük az adagot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése