Hozzávalók:
7 tojás
210 g liszt
280 g cukor
3 evőkanál kakaó
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
A tojásfehérjét a cukrokkal felverjük, egyenként hozzáadjuk
a tojás sárgákat, mindenikkel alaposan kikeverve.
A lisztet, kakaóport, sütőport összekeverjük és óvatosan a tojásos
masszához keverjük.
Sütőpapírral bélelt 33x25 cm-es tepsibe simítjuk és 180 fokra
előmelegített sütőben megsütjük. ( Nálam 30-35 perc, de sütőfüggő, inkább
vegyünk tűpróbát)
Krémhez:
2 csokis pudingpor
6 dl tej
40 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 vanília cukor
A pudingport a tejben megfőzzük. A vajat a porcukorral
kihabosítjuk és a kihűlt pudinghoz keverjük.
A piskóta lapok locsolásához:
400 ml víz
400 g cukor
1 rumos capuccino
1 fiola rum aroma
A hozzávalókat összefőzzük és kihűtjük.
BEVONÓ FONDANT
50 dkg cukor
2 dl víz
1 kiskanál ecet
A cukrot a vízzel és ecettel lassú tűzön felfőzzük. A cukor
felolvadásáig állandóan keverjük, hogy kristálymentes legyen. Amikor felforr, a
lángot mérsékeljük, és gyöngyözve forraljuk. A tetejére gyűlő habot leszedjük.
Körülbelül 10 perc főzés után próbát veszünk. Egy kistányérra kiveszünk egy pár
cseppet, két ujjunk között próbáljunk szálat húzni, ha még nem sikerül tovább
főzzük, ha viszont sikerül, akkor megfelelő sűrűségű a szirupunk. Levesszük a
tűzről és belekeverünk 100 g étcsokoládét. Az egészet áttöltjük egy előzőleg
fagyasztóba tartott tálba és folyamatosan keverjük, amíg langyosra hűl a máz.
A piskótalapot kettészeljük, tálcára helyezzük, meglocsoljuk
a szirup felével, (az egészet rá kell locsolni, mert úgy lesz finom, ha jó
zamatos) rákenjük a krémet, amiből félreteszünk egy keveset a díszítéshez, majd
rátesszük a meglocsolt másik lapot. Hűtőbe tesszük legalább két órát, de jobb,
ha egy éjszakát, hogy szépen tudjuk szeletelni. Tetszés szerinti kockákra
szeleteljük, rácsra rakjuk, ami alá egy tálcát tettünk, hogy a lecsepegő
fondantot kifogja.
Egyenként bevonjuk, teszünk egy evőkanálnyit a sütemény
tetejére és belülről kifele elegyengessük, úgy hogy az oldalán is lefolyjon.
Pár perc után megköt a fondant, akkor olvasztott csokival
becsíkozzuk és díszítjük a félretett krémmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése