2017. július 2., vasárnap

Karamellás szelet




Hozzávalók: 30x40 cm lapokhoz

60 dkg liszt
30 dkg porcukor
4 evőkanál kakaó
10 dkg vaj
2 tojás
2 mokkáskanál szódabikarbóna
2 dl tej

Karamellás krémhez

4 csomag vaníliás pudingpor
2 vaníliás cukor
50 dkg cukor
50 dkg vaj
1,2 l tej

Tetejére

15 dkg cukor
7 dkg vagdalt dióbél

Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, hozzáadjuk a vajat, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, tojásokat, a tejet fokozatosan, nem egyszerre öntjük hozzá, mert lehet nem szükséges mind (függ a tojások nagyságától és a liszt minőségétől) összegyúrjuk, könnyen nyújtható tésztát kell  kapjunk. Négy egyenlő részre osztjuk, egyenként tepsi méretűre kinyújtjuk. Én, amikor lapokat sütök, sütőpapírból vágok tepsi méretű darabokat, enyhén megszórom, lisztel, azon nyújtom ki és a papírral együtt teszem a tepsi hátlapjára.2 papírt vágok, amíg sül az egyik nyújtom a másikat.
180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöm.

Elkészítem a krémet:
A cukrot egy edényben szép világos színűre meg karamellizáljuk, levesszük a tűzről, óvatosan beleöntjük a tej felét, visszatesszük a tűzre és folytonosan kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. A pudingokat a többi tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a karamellás tejhez és sűrűre főzzük.
A vajat a vaníliás cukrokkal kikeverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz, addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk.

Összeállítjuk a süteményt: 
A krémet négy részre osztjuk, a negyedik lehet valamivel kevesebb, ez a sütemény tetejére kerül, amire jön a diós grillázs.

Betöltjük a lapokat:
Tálcára teszünk egy tésztalapot, egyenletesen megkenjük az egyik rész krémmel, így járunk el a többi lappal is.

A legfelső lapot megszórjuk dió-grillázzsal, majd a süteményt hideg helyre tesszük pár órára, de legjobb egy éjszakára, hogy a lapok kellően megpuhuljanak.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük.

A grillázshoz a cukrot egy serpenyőben szép aranyszínűre megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a darabolt diót, lazán összekeverjük. Nyújtó deszkára celofán papírt teszünk, kicsit megolajozzuk, arra kitesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után nyújtófával összetörjük és ráhintjük a tészta tetejére.

Ez egy nagy adag sütemény, aki nem akar ennyit, felezze az adagot.

Forrás :Innen




15 megjegyzés:

  1. Ínycsiklandó falatkák :) irigylésreméltó :)

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. A tészta lapokhoz 2 dl és a krémhez 1 liter és 2 dl kell.

      Törlés
  3. Így már jó, nekem a kinyomtatott receptben még 1,2 dl van. Mindegy... megcsináltam, jó lett, a lányoknak is ízlett. Ez is könnyű volt. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Csodálatosak a sütieid ! Ez is sikert aratott családom körében,ami nekem minden fáradságot megér ! Köszönöm Neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, örülök a visszajelzésnek, remélem még másokat is kipróbálsz:)

      Törlés
  5. Rozika.
    Elkészítettem a napokban ezt a sütit,nagyon-nagyon finom lett,ízlett mindenkinek.Jó nagy adag,jutott belőle bőven.Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lia, örülök hogy ízlett, igen jó nagy adag, de azért nem fog megmaradni:) Nagyon szívesen.

      Törlés
  6. Csodás sütemények egytől egyig fantasztikusan néznek ki, lesz mit kipróbálnom, köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  7. Csodálatos sütik egytől egyig, fantasztikusan néznek ki, lesz mit kipróbálnom. Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon köszönöm, sikeres sütögetést kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Sok a cukor adag a krémhez másképp nagyon finom.

    VálaszTörlés
  10. Nekem is a tapasztalatom,hogy sok a cukoradag a kremhez lagyitja a kremet különben nagyon finom eleg egy 25-30 dkgcukor.Karamelizalni.

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók