Hozzávalók: 30x40 cm lapokhoz
60 dkg liszt
30 dkg porcukor
4 evőkanál kakaó
10 dkg vaj
2 tojás
2 mokkáskanál szódabikarbóna
2 dl tej
Karamellás krémhez
4 csomag vaníliás pudingpor
2 vaníliás cukor
50 dkg cukor
50 dkg vaj
1,2 l tej
Tetejére
15 dkg cukor
7 dkg vagdalt dióbél
Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, hozzáadjuk a
vajat, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, tojásokat, a tejet
fokozatosan, nem egyszerre öntjük hozzá, mert lehet nem szükséges mind (függ a
tojások nagyságától és a liszt minőségétől) összegyúrjuk, könnyen nyújtható
tésztát kell kapjunk. Négy egyenlő
részre osztjuk, egyenként tepsi méretűre kinyújtjuk. Én, amikor lapokat sütök,
sütőpapírból vágok tepsi méretű darabokat, enyhén megszórom, lisztel, azon
nyújtom ki és a papírral együtt teszem a tepsi hátlapjára.2 papírt vágok, amíg sül az egyik nyújtom a másikat.
180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöm.
Elkészítem a krémet:
A cukrot egy edényben szép világos színűre meg karamellizáljuk,
levesszük a tűzről, óvatosan beleöntjük a tej felét, visszatesszük a tűzre és
folytonosan kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. A pudingokat a többi
tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a karamellás tejhez és sűrűre főzzük.
A vajat a vaníliás cukrokkal kikeverjük, majd apránként
hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz, addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk.
Összeállítjuk a süteményt:
A krémet négy részre osztjuk, a
negyedik lehet valamivel kevesebb, ez a sütemény tetejére kerül, amire jön a
diós grillázs.
Betöltjük a lapokat:
Tálcára teszünk egy tésztalapot, egyenletesen megkenjük az
egyik rész krémmel, így járunk el a többi lappal is.
A legfelső lapot megszórjuk dió-grillázzsal, majd a
süteményt hideg helyre tesszük pár órára, de legjobb egy éjszakára, hogy a
lapok kellően megpuhuljanak.
Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük.
A grillázshoz a cukrot egy serpenyőben szép aranyszínűre
megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a darabolt diót, lazán összekeverjük. Nyújtó
deszkára celofán papírt teszünk, kicsit megolajozzuk, arra kitesszük, kicsit
elnyújtjuk, kihűlés után nyújtófával összetörjük és ráhintjük a tészta
tetejére.
Ez egy nagy adag sütemény, aki nem akar ennyit, felezze az adagot.
Forrás :Innen
Ínycsiklandó falatkák :) irigylésreméltó :)
VálaszTörlésKöszönöm Millye, kedves vagy:)
TörlésNem elírás az 1 dl tej?
VálaszTörlésA tészta lapokhoz 2 dl és a krémhez 1 liter és 2 dl kell.
TörlésÍgy már jó, nekem a kinyomtatott receptben még 1,2 dl van. Mindegy... megcsináltam, jó lett, a lányoknak is ízlett. Ez is könnyű volt. Köszönöm!
VálaszTörlésCsodálatosak a sütieid ! Ez is sikert aratott családom körében,ami nekem minden fáradságot megér ! Köszönöm Neked!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, örülök a visszajelzésnek, remélem még másokat is kipróbálsz:)
TörlésRozika.
VálaszTörlésElkészítettem a napokban ezt a sütit,nagyon-nagyon finom lett,ízlett mindenkinek.Jó nagy adag,jutott belőle bőven.Köszi a receptet.
Köszönöm szépen Lia, örülök hogy ízlett, igen jó nagy adag, de azért nem fog megmaradni:) Nagyon szívesen.
TörlésCsodás sütemények egytől egyig fantasztikusan néznek ki, lesz mit kipróbálnom, köszönöm szépen.
VálaszTörlésCsodálatos sütik egytől egyig, fantasztikusan néznek ki, lesz mit kipróbálnom. Köszönöm szépen.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon köszönöm, sikeres sütögetést kívánok!
VálaszTörlésSok a cukor adag a krémhez másképp nagyon finom.
VálaszTörlésNekem is a tapasztalatom,hogy sok a cukoradag a kremhez lagyitja a kremet különben nagyon finom eleg egy 25-30 dkgcukor.Karamelizalni.
VálaszTörlés