Hozzávalók az édes morzsához:
150 g liszt
85 g vaj/margarin
75 g cukor
1 vaníliás cukor
Csipet só
Tészta hozzávalói:
400 g finomliszt
140 g vaj/margarin
75 g cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
Fél nagyobb citrom reszelt héja
4 g só
23 g friss élesztő
155 ml tej
Szilva kb. 1,5 kg szilva, kevés cukor, fahéj a megszóráshoz
Elkészítés:
Hamarabb az édes morzsát készítjük el. Az egész hozzávalót tálba tesszük, és jól eldolgozzuk, összegyúrva folpackba rakjuk és hűtőbe tesszük.
A tésztához a tejben feloldunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot, végül az élesztőt jó alaposan kidagasztjuk, majd letakarva 45 percig pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, megmossuk, kimagozzuk és bevagdaljuk a szilvákat, úgyhogy a szilva egyik oldalán lévő bemélyedésnél bevágjuk, hogy a magot is érintse, kivesszük a magot és mindkét oldalon nem egészen bevágjuk, hogy egybe maradjon a szilva.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és 33x40 cm-s sütőpapírral bélelt formába helyezzük, rárakjuk a szilvákat a belsejével fölfelé. Az első sort miután kiraktuk a második sort úgy rakjuk, hogy egy picit a szilvák vége ráérjen a felső sorra. Miután az egész szilvát fölhelyeztük, vékonyan megszórjuk kristálycukorral és őrölt fahéjjal, majd rászórjuk az édes morzsát. 20 perc pihentetés után, 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Nem csak finom, szép is lett, mint mindig.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lia, imádjuk a gyümölcsös sütiket, ráadásul a tetején ez az édes morzsa még finomabbá teszi.
TörlésNagyon guszta süti, van már egy szilvásrecepted, azt már kipróbáltam, isteni finom volt, lehet, hogy erre is sortkerítek.
VálaszTörlésNagyon köszönöm kedves Orsi, igen az kevert tészta, ez élesztős, nem is tudom melyik a kedvencem, szerintem mindkettő. Majd mond el, hogy mi a te véleményed:)
Törlés