Hozzávalók a
lapokhoz:
8 tojás
250 g cukor
120 g liszt
1 tasak
sütőpor
70 g
búzadara
55 g kakaó
150 ml tej
100 ml
étolaj
100 g vaj
2 tasak
vaníliás cukor
Csipet só
Krém
hozzávalói:
250 g
mascarpone
250 ml
tejszín
1 tasak
karamellás pudingpor
3 dl tej
5 evőkanál
cukor
1 evőkanál
vanília kivonat
Elkészítés:
A 40 x 32 cm sütőformákat kibéleljük sütőpapírral.
A sütőt
bekapcsoljuk 180 fokra.
Két tálba szétválasztjuk a tojásokat. A
sárgákhoz tesszük a cukor felét, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, és
habzásig keverjük, amíg szépen kifehéredik. Ekkor óvatosan vékonyan hozzákeverjük
egyszer az étolajat, majd a felolvasztott vajat, de nem forrón, akár a
majonéznél.
Amikor ezzel
megvagyunk, hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, az átszitált kakaót és
a búzadarát. A mixer legkisebb fokozatával összekeverjük, végül hozzákeverjük a
tejet.
A tojások fehérjét
a megmaradt cukorral felverjük kemény habnak. A hab 1/3 részét hozzákeverjük a
kakaós masszához, végül az egészet a megmaradt habhoz tesszük, és finom
mozdulatokkal összekeverjük.
Miután összekevertük,
a tésztát egyenlően elosszuk a két előkészített formákba. Én merőkanállal
mértem, hogy egyforma legyen. Szépen elsimítjuk és a 180 fokra előmelegített
sütőben légkeveréssel egyszerre a két lapot 13-15 perc alatt megsütjük. Ha
nincs légkeveréses sütő, egymás után sütjük meg, hagyjuk teljesen kihűlni. Tűpróba.
A krémhez a pudingport
a cukorral a tejben megfőzzük és lehűtjük. Miután lehűlt a mascarponeval
összedolgozzuk.
Felverjük a
tejszínt habnak, és kanalanként hozzákeverjük a pudingos masszához, végül
hozzákeverjük a vanília kivonatot.
A lapokat
két egyenlő részre vágjuk, a krémet négy részre osztjuk.
Egy lapot
tálcára helyezünk, rátesszük a krém ¼ részét, rátesszük a következő lapot, tenyerünkkel
szépen megnyomkodjuk, és ismételjük, amíg ráraktuk mind a négy lapot.
A felső lap
tetejét is bevonjuk krémmel és díszítjük csoki forgáccsal.
Én krumpli hámozóval
faragtam rá a csokit.
Hűtőbe tesszük másnapig, hogy összeérjenek az ízek és
szépen szeletelhető legyen, de pár óra hűtés után is lehet szeletelni.
Óh, azok a fodrodozó csokiforgácsok a sokréteg tetején... szuper! :-)
VálaszTörlésKöszi szépen, az unokámnak is tetszett, lenyalta, a többi az enyém volt:)
TörlésOlcso és könyü az elkészités és finom kőszönöm
VálaszTörlés