2019. március 12., kedd

Croissant, másként






Hozzávalók:
1 tojás
1 tasak szárított élesztő
60 g cukor
40 ml étolaj (6 evőkanál)
1 citrom reszelt héja
250 ml tej
5 g só (1 teáskanál)
50 dkg liszt

 Töltelékhez:

Olvasztott vaj, fahéj, cukor
1 tojás a lekenéshez
1 vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál víz a lekenéshez.

Az élesztőt egy edénybe tesszük, leöntjük 1 dl cukros langyos tejjel, hagyjuk felfutni.
Amikor az élesztő felfutott hozzátesszük a többi hozzávalókat és szép sima tésztának kidagasztjuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapra tesszük és két egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra, minél vékonyabbra, annál szebb lesz. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük kristálycukorral és feltekerjük.
A másik tésztát is kinyújtjuk, megszórjuk fahéjjal, majd kristálycukorral és feltekerjük.


A rudakat egyenként 6 egyforma darabra vágjuk, majd minden darabot középen éles késsel nem egészen elvágjuk (alul maradjon egy kevés tészta) majd a konyhában használt favilla és lapát segítségével középen lenyomjuk mindkét tésztát (a képen látható módon)


 majd kissé megemeljük. 


Kezünkkel rásegítünk, hogy egyenlő szép formás legyen. Tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert megnőnek, felvert tojással lekenjük. Hagyjuk fél órát pihenni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. 1 vaníliás cukrot 1 evőkanál kristálycukrot 3 evőkanál vízben feloldunk és forrón lekenjük a sütemények tetejét.



És ilyen gyönyörű szépen elválnak a tekerésnél, nagyon finom.






14 megjegyzés:

  1. Átolvastam még egyszer csak az egyik nyújtott tésztát szórjuk meg fahéjjal vagy mindkettőt? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva! Tetszés szerint készítheted bármilyen töltelékkel, vagy az nélkül, a lényeg, hogy mindkettőt megkened olvasztott vajjal, én az egyiket kristálycukorral szórtam meg, a másikat is de még fahéjjal is, ez volt a kedveltebb. Az unokám kérte, hogy legközelebb neki nestlé kakaóval csináljam.

      Törlés
    2. Köszi a gyors válaszod. Nagyon megtetszett a fahéjas sütiket imádom gyors próba következik kis adagból.

      Törlés
    3. Nagyon szívesen, majd mond el a véleményed,jó sütögetést!

      Törlés
  2. Gyönyörű és biztosan finom is,a hétvégén ki is próbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lia, nálunk minden kelt tészta ízlik, ki sem tud hűlni, már nincs is.

      Törlés
  3. Kedves Rozi! Lakodalomra keresgéltem sütiket,és rábukkantam az oldaldra,bőségesen találtam a blogodon....fantasztikus a munkásságod,csak gratulálni tudok hozzá! :)
    Cserébe szeretnék neked küldeni 2 recept gyűjteményt,hátha találsz benne olyat ami még hiányzik a repertoárból..:)
    De sajnos nem találok e-mail címet ahova kelküldhetném...:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska! Nagyon köszönöm, örülök neki:) Szívesen elfogadom és örülök neki. Itt írom az e-mail címemet: roziorban@gmail.com

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók