50 dkg liszt
2.5 dl tej
10 dkg cukor
2 dkg
élesztő
3 tojás
sárgája
6 dkg vaj
5 g élesztő
1 citrom
reszelt héja
10 dkg
olvasztott vaj
20 dkg
darált dió
Cukor, ízlés
szerint
Kevés
langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet
tálba szitáljuk, hozzátesszük a reszelt citromhéjat, felfutott élesztőt,
szoba-hőmérsékleten tartott tojás sárgákat, cukrot, a lágy vajat, sót és jól
kidagasztjuk.
Letakarva
meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett munkalapra
tesszük, finoman ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, fánkvágóval félhold a lakúra
kivágjuk, hogy galuska formája legyen.
Olvasztott
vajba mártogatjuk majd a cukrozott darált dióba forgatjuk.
Előre előkészített
vajjal kikent formába rakjuk.
Letakarva 20 percig pihentetjük majd 180 fokra
előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.
Amíg sül
elkészítjük a vaníliasodót.
Hozzávalók:
5 tojás
10 dkg cukor
2 vaníliás
cukor
3 dkg vaj
5 dl tej
vagy 2 dl tej 3 dl tejszín
Csipet só
A tejet egy vízzel kiöblített edénybe melegedni tesszük, a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukrokkal
kihabosítjuk, lassanként hozzáöntünk a forró tejből, közben állandóan keverjük (hő
kiegyenlítjük) visszaöntjük az edénybe és folyamatosan keverve besűrítjük.
Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat és 3 tojásfehérjét, két csipet sóval
könnyű habbá verünk, és a vaníliasodóhoz keverjük, majd tálalásig
hűtőszekrényben tartjuk.
Poharakba tálaltam a gyerekeknek, pár db fagyasztott málnaszemmel díszítettem.
Nagyon mutatós guszta! Szeretjük mi is én madártejet szoktam hozzá készíteni!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, nálunk is változatos, van mikor csak úgy esszük semmi nélkül, a gyerekek kedvéért csinálok vaníliasodót vagy pudingot, mindenképpen imádjuk.
Törlés