2019. február 1., péntek

Aranygaluska vaníliasodóval





Hozzávalók:


50 dkg liszt
2.5 dl tej
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
3 tojás sárgája
6 dkg vaj
5 g élesztő
1 citrom reszelt héja

10 dkg olvasztott vaj
20 dkg darált dió
Cukor, ízlés szerint

Kevés langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzátesszük a reszelt citromhéjat, felfutott élesztőt, szoba-hőmérsékleten tartott tojás sárgákat, cukrot, a lágy vajat, sót és jól kidagasztjuk.
Letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett munkalapra tesszük, finoman ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, fánkvágóval félhold a lakúra kivágjuk, hogy galuska formája legyen.



Olvasztott vajba mártogatjuk majd a cukrozott darált dióba forgatjuk.



Előre előkészített vajjal kikent formába rakjuk.



 Letakarva 20 percig pihentetjük majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.

Amíg sül elkészítjük a vaníliasodót.
Hozzávalók:

5 tojás
10 dkg cukor
2 vaníliás cukor
3 dkg vaj
5 dl tej vagy 2 dl tej 3 dl tejszín
Csipet só

A tejet egy vízzel kiöblített edénybe melegedni tesszük, a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukrokkal kihabosítjuk, lassanként hozzáöntünk a forró tejből, közben állandóan keverjük (hő kiegyenlítjük) visszaöntjük az edénybe és folyamatosan keverve besűrítjük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat és 3 tojásfehérjét, két csipet sóval könnyű habbá verünk, és a vaníliasodóhoz keverjük, majd tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.



Én kétféleképpen tálaltam, a hagyományos klasszikus, tányérra öntöttem a sodóból, rátettem pár db aranygaluskát, és vékony sugárban öntöttem rá a sodóból.
Poharakba tálaltam a gyerekeknek, pár db fagyasztott málnaszemmel díszítettem.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós guszta! Szeretjük mi is én madártejet szoktam hozzá készíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, nálunk is változatos, van mikor csak úgy esszük semmi nélkül, a gyerekek kedvéért csinálok vaníliasodót vagy pudingot, mindenképpen imádjuk.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók