Hozzávalók:
400 ml tej
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 egész tojás és egy sárgája
3 evőkanál olaj
Töltelék
Tetejét lekenni
1 tojás
Mák
Az élesztőt felfuttassuk a cukorral elkevert langyos tejben.
A lisztet tálba szitáljuk, a felfutott élesztővel és a többi
hozzávalóból alaposan kidagasztott kelt tésztát készítünk.
Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Miután
megkelt, lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk majd két részre,
vesszük. Kinyújtjuk tepsi méret nagyságúra, nekem 40 cm , megkenjük a
szobahőmérsékletű vajjal és meghintjük a reszelt sajt felével.
Nem túl szorosan felcsavarjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük.
A mákost, felcsavarás után egy nylon zacskóra tesszük, megkenjük felvert
tojással és megszórjuk mákkal, és jól beleforgatjuk, majd tepsibe tesszük.
Ollóval 1 cm
vastagságú szeleteket vágunk, alul nem vágjuk át teljesen a tésztát. Az első
tekercset középre hajtjuk, aztán egyet balra, egyet jobbra, újra középre,
balra, jobbra és így folytatjuk.
Felvert tojással lekenjük,(a mákost nem kell kenni) hagyjuk
kelni legalább fél órát, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára
sütjük.
Mesésen néz ki :) imádnám :)
VálaszTörlésKöszi Millye, aranyos vagy!
VálaszTörlés