2015. december 28., hétfő

Mézeskalács házikó készítése, recept és sablon







 Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt
20 dkg porcukor
30 g szódabikarbóna
2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg méz
12 dkg vaj
4 nagyobb tojás

Az átszitált lisztet, porcukrot, fűszer keveréket, szódabikarbónát egy tálban összekeverjük.
A vajat és a mézet vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez öntjük és elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojásokat, és jól kidolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és pár órát de, legjobb, ha egy éjszakára pihenni hagyjuk. 

Mikor dolgozni akarunk vele, jól átgyúrjuk, két részre vágjuk, könnyebben lehet dolgozni kisebb adagokkal.
Lisztezett sütőpapíron 3 mm vastagságúra kinyújtom, ráteszem a kartonpapírból kivágott sablont, és éles késsel kivágom így az egész házikó elemeit. Azért jó a sütőpapíron kivágni, mert rakosgatás közben nem deformálódnak el. A sütőpapírral együtt teszem tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben, 7-8 perc alatt megsütöm.Másnapig hagyom pihenni, azután írókázom meg a ház elemeit és száradás után állítom össze.

Így készül az íróka:

1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukrot számítunk, a tojásméretétől függően.
1 teáskanál étkezési keményítő és egy mokkáskanál citromlé vagy ecet.

A tojásfehérjéből nem kemény habot verünk, lassan hozzáadagolva a porcukrot, keményítőt és a citromlevet. Akkor jó, ha már a habverőről nem folyik le. Habzsákba töltjük, ami megmarad zárt edénybe, tesszük, különben hamar megszárad.

Egy házikó írókázásához 2 tojásfehérjére van szükség, attól függ mennyire, szeretnénk beírni vagy mázzal bevonni. Ha nagyobb felületet akarunk bevonni, az írókamázat kevés vízzel hígítjuk.

Miután megszáradtak lehet összeállítani, újra két tojásfehérjéből és porcukorból, most keményebb habot verünk és a házelem széleire jó vastagon csíkot húzunk és illesszük hozzá sorra az elemeket.

Hogy még hangulatosabbá tegyük a házikónkat, az ablakokra cukorkából üvegutánzatot készítünk.
Kemény cukorkákat egymástól távol, egy megolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk, 150 fokos sütőben pár perc alatt megolvasztunk.(nem jó mikróban olvasztani, mert a közepe hamarabb megolvad, és az megég, amíg a többi megolvad)
Mikor szépen elterült, kivesszük a sütőből, amikor kezd megkötni, hideg vízbe mártott késsel megfelelő méretűre vágjuk, majd a ragasztáshoz készített tojáshabbal belülről az ablak mentén hozzáragasztjuk, összeállítás előtt.



 Ebből az adagból két házikó készült, talpazattal együtt.

Sablon ehhez és a korábban készült házikóhoz.


 Elég rosszul látszik, azért leírom a méreteket, de ha rákattintasz a képre nagyban kiadja.
Az eleje és a hátsó része: szélessége 14 cm, magasság 11 cm, a fenti slég része 10 cm.
Az oldalak: hossza 20 cm, magassága 11 cm. 2 db-ot kell készíteni.
Tető: 24 cm és 12 cm. ebből is 2 db
Kémény: 1,5 cm széles minden db. magassága a hosszabbik oldalon 7 és 5 cm.

Karácsonyi linzer




Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor

A vajat elmorzsoljuk, a lisztel, hozzátesszük a sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojás sárgákat majd annyi tejfölt gyúrunk hozzá, hogy a tészta szépen összeálljon. Folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe, tesszük.
Miután kivettük a hűtőből, enyhén lisztes felületen átgyúrjuk, körülbelül 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges linzerszaggatóval kivágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt szép világosra megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges lekvárral összeragasztjuk és fél oldalát olvasztott csokiba, mártjuk, megszórjuk apró cukor gyönggyel, rácsra rakjuk, hagyjuk megszáradni. Légmentesen záró dobozban sokáig eláll.


Kapuciner szelet




Hozzávalók a kevert tésztához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
1 dl étolaj
6 evőkanál liszt
½ Csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor

Krém:
2 csomag tejszín ízű pudingpor
6 dl tej
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
1 csomag instant kávé

Csoki máz

A kevert tésztához a tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, lassanként hozzácsepegtetve az étolajat.
Hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, az átszitált kakaóport és a tojások keményre felvert habját, összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt 30x22 cm-es tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A krémhez a tejben megfőzzük a pudingport, és hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, és a kihűlt pudinggal kikeverjük. Két részre vesszük, az egyik részbe belekeverjük a kakaóport a másikba a kávét.

A tésztát kettészeljük, az egyik lapra rárakjuk kávés krémet, rátesszük a másik lapot, rárakjuk a kakaós krémet, kihűtjük, majd bevonjuk csoki mázzal, és a tetejét olvasztott fehér csokival megirkázzuk.


2015. december 24., csütörtök

Áldott Karácsonyt

                      
                                  
                                    Szálljatok le betlehemi angyalok!
                            Zörgessetek ma este meg minden pici ablakot,
                             S házikókba, palotákba egy örömet vigyetek: 
                                 Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket!

2015. december 20., vasárnap

Háromszínű muffinok


Hozzávalók:

5 tojás sárgája
5 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
3 evőkanál olaj
1 narancs reszelt héja (lehet citrom is)
½ Kávéskanál sütőpor
3 evőkanál liszt

Fehér tésztához:

5 tojásfehérje
5 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
4 evőkanál liszt
½ Kávéskanál sütőpor

Cukrozott kakaó a beszitáláshoz

A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, lassanként hozzácsepegtetve az olajat.
Hozzátesszük a lereszelt narancshéjat, és a sütőporral elkevert lisztet. Muffin formába, belerakjuk a papírokat, és mindenikbe egy kanállal teszünk, szépen eligazítjuk és beszitáljuk cukrozott kakaóval.




Elkészítjük a fehér tésztát:

A tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak, lassanként hozzácsepegtetve az olajat majd a sütőporral elkevert lisztet. Óvatosan összeforgatjuk és ráhalmozzuk a sárga tésztára.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, vagyis mikor a tepsi oldalától elválik a tészta, készen van.

Porcukorral beszitálva tálaljuk, de ha ünnepélyesebbé akarjuk tenni, készíthetünk krémet a tetejére.



2015. december 13., vasárnap

Citromkrémes kosárkák





Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
1 tasak sütőpor
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
25 dkg vaj vagy margarin
1 vaníliás cukor

Hozzávalók a krémhez:

3 tojássárgája
1 nagyobb citrom reszelt héja
60 ml frissen facsart citromlé
120 g cukor
20 g étkezési keményítő
50 g vaj


A lisztet a sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat és a margarinnal rugalmas tésztává, gyúrjuk. Ha nem elég rugalmas, kevés tejfölt vagy tejet gyúrunk hozzá. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és 5-6 cm átmérőjű kis kosárformákat, kibéleljük vele. 180 fokra előmelegített sütőben félig megsütjük, kivesszük a sütőből és pálinkás pohár talpával mindenik közepébe kis mélyedést nyomunk. Ezt azért kell tenni, mert a tészta megnő és betölti a formákat, nem marad hely a krémnek. Visszatesszük a sütőbe, és tovább sütjük, szép világosra, nem szabad megbarnuljanak.

Elkészítjük a krémet: A krém hozzávalóit a vajon kívül egy kisebb edénybe rakjuk, lassú tűzön folyamatosan keverve felforrósítjuk, hogy besűrűsödjön. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat, és azon forrón betöltjük vele a kosárkákat.

Ünnepekhez közeledve a gyerekek kedvéért, csoki mikulással és fával diszítettem, de az nélkül is nagyon mutatós kellemesen citrom ízű finom sütemény.

2015. december 5., szombat

Almás battyúk


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2,5-3 dl langyos tej
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
Reszelt citromhéj
Mokkáskanál só (5g)

Töltelékhez:

8 nagyobb alma
Cukor, ízlés szerint
Fahéj
Búzadara

Először elkészítjük a tölteléket, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.
Az almákat lereszeljük, és megdinszteljük, a tűzről levéve megszórjuk bőven fahéjjal, és ízlés szerint cukrozzuk.
Ha leves az alma, búzadarát keverünk hozzá amennyi szükséges.

A tésztához az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval szép sima tésztának, kidagasztjuk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, enyhén lisztezett deszkára tesszük, finoman átgyúrjuk, és két részre vesszük. Az egyik részből kis gombócokat formázunk, kerek formára kinyújtjuk, egy evőkanál tölteléket teszünk rá, összehajtjuk a tésztát, és a szélétől kezdve összecsípjük.


 Zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk. Felvert tojással lekenjük. Egy kis tésztából leveleket vágunk, miután tojással lekentük minden tésztára egy levelet teszünk az összecsípés mentén, a levelet is lekenjük tojással, hagyjuk a tepsiben kelni, amíg láthatóan megnövekednek, legalább fél óra. 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük, vaníliás porcukorral beszitálva tálaljuk.


A tészta másik felét is átgyúrjuk, kis gombócokat szaggatunk, amit kerek formákra kinyújtunk. Ugyanannyi kisebbet is, azt is kinyújtjuk, mindenik tésztára, egy evőkanál tölteléket teszünk, rátesszük a kisebb kerek tésztát és a nagyobbat a szélénél, hozzácsipegetjük, a képen, látható módon.



 Zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, kelesztés után 180 fokon megsütjük.


2015. november 24., kedd

Leopárd kalács



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
1 tasak (7g) szárított élesztő
4 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
1 egész tojás, 1 sárgája
1 citrom lereszelt héja
5 dkg olvasztott vaj
só (5g)
3 evőkanál kakaó, 1-2 evőkanál tej
1 tojás a lekenéshez.

A hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk.
A nagyobb tésztát letakarjuk, és kelni tesszük. A másik két tésztába, az egyikbe belegyúrunk egy evő kanál kakaót, amit előzőleg tejjel elkevertünk, (ez lesz a világosabb színű) a másik tésztába 2 evőkanál szintén kevés tejjel elkevert kakaót gyúrunk bele ( ez lesz a sötétebb színű).
Ezt a két gombócot is letakarjuk és kelni hagyjuk.
 


Amikor szépen felnőttek, nyújtódeszkára tesszük, és mindenik tésztát hét egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk.


A világosabb gombócot kissé kisodorjuk, a sötétebb gombócot, olyan hosszúságúra nyújtjuk ki, amilyen hosszúra sodortuk a világos tésztát, megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük, majd összefogjuk. Végül egy fehér gombócot nyújtunk ki, és teljesen betakarjuk a barna tésztákat. Így járunk el, amíg az egész tésztánk elfogy.


 Tepsiméret hosszúságának kétszeresére  kisodorjuk mindeniket, kettőbe vágjuk és vajjal kikent, kalácssütő formába egymásra rakjuk.


 Lekenjük felvert tojással, hagyjuk legalább fél órát a tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, nekem 30 perc. Még forrón cukros sziruppal lekenjük, hogy szép fényes legyen a teteje.

2015. november 20., péntek

Kedvenc kiflik, ordás és sajtos-kolbászos töltelékkel

                                                                Ordás töltelékkel

                                                      Sajtos- kolbászos töltelékkel

Hozzávalók:

1 kg liszt
5 dl tej
1 dl étolaj
2 tasak 7 g-os szárított élesztő
1 kiskanál porcukor
Só, 10 g

1 tojás a lekenéshez

Ordás töltelékhez:
50 dkg orda
1 egész tojás
2 vaníliás cukor
Cukor, ízlés szerint
Mazsola

A mazsolán kívül a hozzávalókat összekeverjük, végül hozzáadjuk a mazsolát.

Kolbászos töltelékhez:
Vékony cérnakolbász
Sajt, piros paprika, ketchup

A tészta hozzávalóit nagyon jól kidagasztjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, tetszés szerinti darabokra vágjuk, mindenik darabot kis gombóccá formáljuk, kinyújtjuk kistányér nagyságú kerek formákra. Nyolc részre vágjuk, és mindenik háromszögre helyezünk a töltelékből.
Én fele tésztát ordás töltelékkel a másik felét kolbászos tölelékkel töltöttem.



A képek alapján formázzuk a kifliket, tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással, hagyjuk legalább fél órát kelni a tepsiben, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel megsütjük.


Ebből az adagból nagyon sok kifli lesz, ha kisebb a család érdemes felezni a hozzávalókat.

2015. november 15., vasárnap

Meggyes kalács


Hozzávalók a kalácstésztához:
60 dkg finomliszt
3 dl tej
1 egész tojás, egy sárgája
6 dkg olvasztott vaj
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
Kevés só (5 g)

Töltelékhez:

1 meggybefőtt
1 vaníliás puding
5 evőkanál cukor

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos, cukros tejjel és letakarva állni hagyjuk, amíg felfut az élesztő.
A tészta hozzávalóit kidagasztjuk meleg helyen kétszeresére, kelesztjük.


A töltelékhez a meggykompót levében, hozzáadva a cukrot, megfőzzük a pudingot, még melegen belekeverjük a meggyszemeket és lehűtjük.



180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.