2014. március 30., vasárnap

Diplomata torta, sütés nélkül




Hozzávalók:
400 g babapiskóta
3 kisebb narancs
3 kivi
500 ml tej
500 ml tejszín
1 ananász konzerv
200 g cukor
5 tojás sárga
2 halmozott evőkanál liszt
20 g zselatin
1 fiola citrom, vagy vanília aroma

A zselatint másfél dl vízben beáztatjuk.

A tojás sárgákat, cukrot, lisztet, lassan adagolva hozzá a tejet elsúroljuk, folyamatosan keverve megfőzzük, langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük az aromát, a zselatint és kihűtjük.
A tejszínt felverjük kemény habnak, hozzákeverjük a tojásos masszát, alaposan kikeverjük.

A gyümölcsöket,narancsot,kivit,ananászt apróra megvágjuk.

A babapiskótákat az ananász lében meg mártogatjuk és egy 26 cm kerek formát, kibélelünk, majd rakunk egy adag krémet, megszórjuk gyümölcsökkel, ezt addig folytatjuk, amíg a krém és gyümölcsök is elfogynak. Tetejét ízlés szerint díszítjük,  legalább 5-6 órára, de legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.




2014. március 29., szombat

2014. március 20., csütörtök

Csíkos piskóta







Hozzávalók:

6 tojás
6 evőkanál víz
12 evőkanál cukor
12 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó

Baracklekvár a felcsavaráshoz

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, 2-3 részletben hozzákeverjük a cukrot, és a habot tovább verjük, amíg fényes kemény lesz. Ekkor egyenként, óvatosan belekeverjük a tojás sárgákat és kanalanként az átszitált lisztet, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Amikor ezzel kész vagyunk a tésztát, megfelezzük, az egyik részbe óvatosan beleszitáljuk a kakaót.
A tésztát két habzsákba szedjük.
Nagy tepsibe (40x28) sütőpapírt teszünk, és átlósan csíkokban felváltva, egy sima és egy kakaós csíkot húzunk.

180 fokon megsütjük, miután kivettük a sütőből, még forrón, konyharuhára borítjuk és felcsavarjuk. Mikor langyosra hűlt kicsavarjuk, megkenjük baracklekvárral és visszacsavarjuk, miután teljesen kihűlt szeleteljük.

2014. március 19., szerda

Szív torta készítése forma nélkül


Szív tortát készíthetünk forma nélkül is,sütőpapírra tetszés szerint szív alakot rajzolunk,majd tepsire-formára helyezzük.
Elkészítjük a piskótát:
Hozzávalók :
 6 db tojás
6 evőkanál víz
12 halmozott evőkanál porcukor
12 halmozott evőkanál liszt

A tojások fehérjét felverjük kemény habnak,kanalanként hozzáadjuk a vizet és a porcukrot(1 kanál víz,2 kanál cukor)majd sorra a tojások sárgáját mindenikkel jól kikavarva,végül a sütőporral elvegyített lisztet.



Én ezt az adagot négy egyenlő részre osztottam,szépen rásimítottam a kirajzolt szív forma,másik oldalára,180 fokon megsütöttem.

Almás pite



Hozzávalók :
50 dkg liszt
20dkg zsír vagy 25 dkg margarin
7 kanál tej
3 kanál cukor
1 citrom héja
1 csomag sütőpor
1 tojás,kis só.

Tölteléke : 1,5-2 kg alma,ízlés szerint cukor,fahéj.Kevés morzsa.

A tésztát összegyúrjuk,negyedórát pihentetjük.
Az almát megtisztítjuk,megreszeljük,ízlés szerint cukrot és ízesítőt adunk hozzá,megpároljuk,majd kihűtjük.

A tésztából két lapot nyújtunk, egyiket tepsibe tesszük, megszórjuk morzsával, rárakjuk egyenletes rétegben az almát, vékonyan megkenjük barack lekvárral majd a másik lapot tepsiméretűnél nagyobbra nyújtjuk, rácsosan bevagdossuk és a nyújtófa segítségével rátesszük az almára.Széleit levágjuk, újra kinyújtjuk és virágszaggatóval virágokat szúrunk ki, rárakjuk a tésztára, felvert tojással lekenjük, 180 fokon, előmelegített sütőben, megsütjük.

Daneza süteménye

Recept Daneza blogjáról, egy kis változtatásokkal.
Hozzávalók :
Sárga laphoz : 6 tojás, 12 kanál porcukor , 12 kanál liszt , 6 kanál víz , 1 sütőpor.

Krém : 500 ml hulala tejszín , 225 ml joghurt , 3 kanál porcukor, 14 g zselatin, 300 g gyümölcs (eper,barack)

Vanília krém : 4 tojás,150g cukor,60 g keményítő,800 ml hideg tej,1 citrom reszelt héja, 2 kiskanál vanília aroma (vagy vanília cukor)
14 g zselatin,75 g vaj.

A tésztához a tojásfehérjéket a vízzel és porcukorral felverjük kemény habnak ,sorra hozzáadjuk a tojás sárgákat
mindenikkel alaposan kikavarva ,majd a sütőporral elkevert lisztet .
Zsírozott ,lisztezett tepsiben megsütjük.
Tepsi méret : 26 x 36 cm .

Tejszínhabos krémhez : A zselatint beáztatjuk 75 ml hideg vízben, aztán gőz fölött felolvasztjuk ,és hagyjuk szoba hőmérsékletűre kihűlni.
A joghurtot a cukorral jól elkeverjük . A tejszínt felverjük kemény habnak ,hozzáadjuk a joghurtot , zselatint és a darabkákra vágott
gyümölcsöket .
(Én kétféle gyümölcsöt használtam ,mivel nem volt elég eprem ,barack kompóttal egészítettem ki )

A vaníliás krémhez : A cukrot a keményítővel összevegyítjük ,hozzáadjuk a jól felvert tojásokat és a hideg tejet .
Jól elkavarjuk aztán gőzfürdőben addig kavarjuk míg egészen kemény lesz. ,aztán belekavarunk egy citrom reszelt héját ,
vanília aromát és a vajat . Újra jól kikavarjuk .
A zselatint feloldjuk 75 ml vízben és a pudingos krémhez adjuk.
Hideg helyre tesszük .

A tésztát hosszában két részre vágjuk , az egyik lapot tálcára helyezzük . Meglocsoljuk gyümölcsös sziruppal ,
rárakjuk a tejszínhabos krémet . Szépen el igazítjuk , rátesszük a másik meglocsolt lapot ,vékonyan megkenjük eper vagy barack lekvárral,rákenjük a vaníliás krémet ,
Meghintjük csoki darával (el is maradhat) és kis időre hűtőbe tesszük .

Mikor a pudingos krém jól rá merevedett a tésztára ,kivesszük a hűtőből ,feloldunk 2 csomag piros torta zselét a tasakon található leírás szerint és ráöntjük a süteményre .

Epres-vaníliás szelet



Hozzávalók a tésztához :
 5 dkg margarin
40 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál méz
pici tej
vaj a tepsihez.

A krémhez :
2 csomag vaníliás pudingpor
6 dl tej
10 dkg cukor
25 dkg eper

A tetejére :3 dl hulala tejszín

Vízgőz felett kikavarjuk a margarint a mézzel,porcukorral és a tojásokkal.Melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát,ha szükséges,pici tejet(én nem tettem,nagyok voltak a tojások )összegyúrjuk és két egyenlő cipót készítünk belőle.Egyenként kinyújtjuk és vajjal megkent,lisztezett tepsi hátán 180  fokra előmelegített sütőben két lapot sütünk.

A krémhez a pudingport,elkeverjük a cukorral felöntjük a tejjel és megfőzzük.
Az epret megmossuk összetörjük turmix gépben és a pudinghoz adjuk.Mikor kihűlt rákenjük az egyik tésztalapra,beborítjuk a másik lappal.
A tejszínt a habfixálóval összekeverjük ,felverjük kemény habbá és rásimítjuk a sütemény tetejére.Félbevágott eperszemekkel díszítjük.
Egy két órai pihentetés után szeleteljük.

2014. március 18., kedd

Fonott copfos kiflik







Ennek a kiflinek az elkészítéséhez  Illéskrisz -től kaptam az ötletet, mikor megláttam nála a Copfos kifliket, azonnal tudtam,hogy hamarosan sor kerül rá, máris elkészítettem,élvezet volt velük dolgozni.Én a foszlós kalács receptemet használtam,általában ezt a bevált receptet használom a kalácsoknál.

Hozzávalók 20 darabhoz:

1 kg finomliszt
5 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
10 dkg vaj
2 tojás, kettőnek a sárgája
5 dl tej
10 g

Tölteléknek:kemény lekvár,én áfonyát használtam.

A lisztet tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés cukros tejjel, hagyjuk felfutni, amikor felfutott az élesztő, hozzátesszük a felvert tojásokat és a többi hozzávalókat a vaj kivételével, majd jól kidagasztjuk, végül hozzádolgozzuk a langyosra megolvasztott vajat.
Letakarva kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, jól átgyúrjuk és 20 egyenlő részre, osztjuk.
Mindeniket gombóccá formázzuk, majd egyenként ovális alakúra nyújtjuk, majd annyi helyen vágjuk be ahányas fonást, szeretnénk készíteni, majd összefonjuk.(Én 3-4-5-6 fonást készítettem.)
A tészta felső felére lekvárt teszünk és feltekerjük kifli alakúra, a copf végét az alsó részen hagyjuk,így nem nyilik ki sülés közben.. Felvert tojással lekenjük, hagyjuk kelni a tepsiben, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Miután kivettük a sütőből, cukros vízzel lekenjük.



2014. március 17., hétfő

Csoki kosár és torta gallér készítése








Csoki kosárkához szükség van:
Étcsokoládéra, körülbelül 200 g fehér csoki, egy kisebb tálkára háztartási alufóliára.

A tálat kívülről bevonjuk alufóliával.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, úgyhogy, éles késsel vágjuk a csokoládét apró darabokra, így az egyenletesen fog megolvadni.

Egy főzőedényre, amibe kevés vizet töltöttünk, tegyünk egy hőálló tálat, beletesszük a csokoládét, a vizet lassú tűzön melegítsük. A tál a vízzel nem érintkezhet.

Lassan melegítsük a csokoládét, amíg meg nem olvad és egészen sima nem lesz, közben kevergetjük, ha nagyon kemény adjunk hozzá étolajat, 100 g csokihoz 2 evőkanállal, de ha túl sűrűnek találjuk, akkor hígítani kell még egy kis étolajjal.
Levesszük a tűzről, töltsük egy nyomózsákba, és az alufóliával bevont tálat ízlés szerint behúzzuk, majd a szélére peremet készítünk.
Hagyjuk rajta megdermedni, esetleg hűtőbe is tehetjük, mikor jól megdermedt a csokoládé, óvatosan levesszük a tálról.


A csoki gallérhoz, fehér és barna csokira van szükség.

A táltól annyi maradt meg,hogy ide is elég volt, barna csokiból 300 g-ot olvasztottam fel,nem kellett mind,az unokák örültek neki.

Celofán papírból kivágtam olyan hosszúság és magasságút, mint amekkora a torta.
Sütőpapírból kivágtam a mintát, amit a celofánra ráhelyeztem, majd végighúztam az olvasztott fehér csokoládéval, óvatosan leemeltem a sütőpapírt, majd hagytam a csokit megdermedni.
Akkor felolvasztottam a barna csokit és egyenlően rásimítottam a fehér csokira. Kissé hagytam szikkadni, mikor már nem folyós, szépen megszilárdult, de még jó engedékeny, óvatosan a torta köré simítom, hagytam, hogy jól megkeményedjen, majd lehúztam róla a celofánpapírt. Ha nem sikerül szépen összeilleszteni, kevés olvasztott csokival, lehet kijavítani.


                          

2014. március 16., vasárnap

Mákos rácsos




Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 tojás sárga
1 sütőpor
Tejföl
egy csipet só

Töltelék:                

25 dkg darált mák
25 dkg porcukor
10 dkg vaj
18 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
2 dl tej
3 tojásfehérje
1 csomag sütőpor

Barack vagy más lekvár

A tészta hozzávalóit összegyúrom, annyi tejfölt teszek hozzá, hogy jó nyújtható tésztát kapjak. Letakarva legalább 1 órát pihentetem, addig elkészítem a tölteléket.

A töltelékhez a darált mákot, lisztet, cukrot, sütőport a citrom héját elkeverjük.
Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos krémbe forgatjuk.

A tésztát jól átgyúrom, háromnegyed részét kinyújtom, 31 x 32 – cm tepsibe teszem, bőven megkenem baracklekvárral, rárakom a tölteléket, szépen elsimítom, a maradék tésztából berácsozom. 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm, langyosra hűlve porcukorral beszitálom és szeletelem.

2014. március 15., szombat

Fekete rózsa






Hozzávalók :
 
A krémhez :
 25 dkg vaj vagy margarin
2 cs vaníliás pudingpor
8 dl tej
25 dkg porcukor.

A töltelékhez :
1 reszelt alma
1 citrom héja
1 cs sütőpor
2 dl tej
25 dkg porcukor
10 dkg vaj vagy margarin
20 dkg liszt
20 dkg darált mák .

A tésztához :
 60 dkg liszt
30 dkg porcukor
10 dkg vaj vagy margarin
1 cs.sütőpor
1 db tojás
kevés szódabikarbóna .

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel,hogy jó nyújtható legyen.A tésztát öt részre osztjuk.Két lapot kinyújtunk,és külön külön tepsi hátán megsütjük.A többi 3 lapot is kinyújtjuk,megtöltjük a töltelékkel mint a bejglit.
Ezután tepsiben egymás mellé helyezzük ,és közepes lángon aranybarnára sütjük.

A krémhez a tejben megfőzzük a pudingot,majd ha kihűlt hozzáadjuk a porcukorral habosra kevert vajhoz.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével,erre rátesszük a kihűlt tekercseket,majd ismét egy réteg krém következik,és végül a másik lap.

Tetejét bevonjuk csokimázzal .
3 kanál felforrósított tejhez hozzáteszünk 20 dkg porcukrot,2 evőkanál kakaót,jól kikeverjük és hozzákeverünk jó diónyi vajat vagy margarint és rásimítjuk a tésztára .

Cseresznyés-krémes szelet


Hozzávalók :
 25 dkg rama margarin
25 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
6 tojás
35 dkg liszt
1 cs.sütőpor
2 evőkanál kakaó
kevés tej,magozott cseresznye

Krémhez :
4 dl tej
1 vaníliás puding
3 dl tejszín
1 csomag zselatin
kókuszreszelék.

A margarint kikavarjuk a porcukorral,vaníliás cukorral,sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját,mindenikkel alaposan kikeverve,ezután hozzátesszük a sütőporral elvegyített lisztet,annyi tejet kavarunk hozzá,hogy jó krémszerű masszát kapjunk ,végül hozzátesszük a tojások keményre felvert habját.

A massza felét kizsírozott lisztezett tepsibe tesszük,a másik felébe belekavarjuk a kakaót és rásimítjuk a sárga tésztára.
Tetejét kirakjuk kimagozott cseresznyével .

Krémhez a pudingot 3 kanál cukorral megfőzzük és kihűtjük.
A tejszínből egy kevésben feloldjuk a zselatint,a többit felverjük kemény habnak,lassanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot és a feloldott zselatint.
Rásimítjuk a kihűlt tésztára és behintjük kókuszreszelékkel.

Tepsiméret 26x36 cm.

Kakaós perec



KAKAÓS PEREC

Hozzávalók :
60 dkg liszt
1 kocka élesztő(2,5 dkg)
4 dl tej
4 evőkanál étolaj
2 csapott evőkanál kakaó
10 dkg cukor
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
1 vanília cukor.

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
Egy tálban a hozzávalókat jól összegyúrjuk,hozzátesszük a felfuttatott élesztőt és jól kidagasztjuk,amíg a tál falától elválik.
Ekkor két fele vesszük ,az egyik részbe beledagasztjuk a tejjel elsúrolt kakaóport,és duplájára kelesztjük.
Miután megkelt külön külön egyforma téglalap alakúra kinyújtjuk,egymásra tesszük és felcsavarjuk.Koszorúba hajtjuk ,a tésztát 2-3 cm-ként bevagdossuk,felvert tojással lekenjük és kelni tesszük.Mikor megkelt újra lekenjük tojással és előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük.

Néger kocka





Hozzávalók a tésztához:

4 tojássárgája

25 dkg porcukor

10 dkg vaj

25 dkg liszt

3 kanál kakaó

2 dl tej

Fél csomag sütőpor (6 g)


Tojáshab:

4 tojásfehérje

25 dkg cukor


Máz:

20 dkg porcukor

3 evőkanál tej

5 dkg vaj

3 evőkanál kakaó


Elkészítés:

A tojások sárgáját a vajjal, porcukorral habosra kikeverjük.

Hozzáadjuk az átszitált kakaót, sütőport, majd felváltva kis adagokban a tejet és a lisztet.

22 x 32 cm tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbát venni, hogy biztosak legyünk, hogy szépen megsült.

Amikor kivesszük a sütőből forrón lekenjük baracklekvárral.

Elkészítjük a habot: 

A tojások fehérjét lassan adagolva a cukrot felverjük, majd gőz fölé állítva addig verjük, amíg szép selymes kemény lesz a hab. A forró habot rásimítjuk a tésztára, majd kihűlve bevonjuk csokoládémázzal, hűvös helyen hagyjuk, amíg a máz szépen megköt, majd tetszés szerint szeleteljük.

A mázhoz a tejet felforrósítjuk, beletesszük a porcukrot, kakaót, vajat és jól kikeverjük, majd rásimítjuk a habra.

 

2014. március 12., szerda

Cseresznyés piskóta


Hozzávalók :
6 tojás
30 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej
60 dkg kimagozott cseresznye.

A puha margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.Hozzákavarjuk egyenként a tojássárgákat,felváltva apránként a lisztet meg a tejet, a lisztel elkevert sütőport.Végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és egyenletesen rárakjuk a kimagozott cseresznyét.Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük . Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tepsiméret 26x36 cm.

Cseresznyés muffin


Hozzávalók :
25 dkg rama margarin
4 db egész tojás
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
csipet só
 1 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
kimagozott cseresznye
csokidarabkák.

Elkészítés :
A margarint a porcukorral kikavarjuk,sorra hozzákavarjuk a tojások sárgáját.Hozzátesszük a sütőporral elvegyített lisztet,ha nem elég krémszerű a tészta kicsi tejjel lazítjuk.

Muffin sütőbe kis papírkosárkákat teszünk és kb. a háromnegyedéig belekanalazzuk a masszát.Rárakjuk a cseresznyét,megszórjuk csokidarabkákkal és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Ebből az adagból 24 db muffin lesz.

Cseresznyés rácsos

                                 Sütésre előkészítve.

Hozzávalók :
50dkg liszt
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
1/2 dl tej
1 sütőpor
1 egész tojás és egy tojássárgája
1 cs vaníliás cukor
2 evőkanál méz.

Töltelékhez :cseresznye vagy barack íz,20 dkg dió,15 dkg cukor.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,majd összegyúrjuk a porcukorral,hideg mézzel,a tojásokkal,vaníliás cukorral,tejjel és a sütőporral.Jól összegyúrjuk és a tészta kétharmadát kinyújtjuk,tepsibe tesszük,megkenjük cseresznye vagy barack ízzel és ráhintjük a dió és cukor keverékét.
A megmaradt tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk,és a diós töltelék tetejét berácsozzuk.Minden kis kockába egy fél szem kimagozott cseresznyét rakunk.Mérsékelt meleg sütőben megsütjük.
Porcukorral beszitálva tálaljuk.
Tepsiméret: 26x36 cm.

Epres torta



Hozzávalók a tésztához :
 4 tojás
12 kanál hideg víz
10 dkg darált dió
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor .

A tojássárgákat elvegyítjük a cukorral és a vízzel ,és habosra kikavarjuk .Hozzávegyítjük a diót ,lisztet ,sütőport ,a tojásfehérjéből vert kemény habot . Kivajazott ,lisztezett kerek kapcsos formában jól átsütjük .

Krém :
 250 gr hulala tejszín
24 g színtelen zselatin
 4 egész tojás
1 vanília cukor
 2,5 dl barack kompót lé ,vagy nektár .

A tejszínt felverjük kemény habnak.
A tojásokat szétválasztjuk ,a fehérjét gőz felett felverjük kemény habnak ,lassanként hozzákavarunk 10 dkg porcukrot ,sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját ,vanília cukrot .
A kompot lében feloldjuk a zselatint és a tojások sárgájához keverjük ,majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot .

A tortalapot egy kerek tálra tesszük , tetejét levágjuk szép egyenletesre ,jól meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal ,vékonyan megkenjük eper lekvárral ,megrakjuk félbevágott eper szemekkel ,rácsatoljuk a kapcsos tortaformát és rátesszük a krémet .
Legalább 2 órát hűtőbe tesszük.

Miután kivettük a hűtőből 250 g hulala tejszínt felverünk kemény habnak ,bevonjuk a torta oldalát és beraggatjuk nápolyiszelet rolókkal .
A torta tetejére habrózsákat nyomunk és egy-egy félbevágott eperszemet nyomunk bele .
Közepét is eperszemekkel díszítjük.

Kétszínű perec


Hozzávalók :
50 dkg liszt
3 kanál kristálycukor
pici só
2 dkg élesztő
1 egész tojás
1 sárgája
1 citrom reszelt héja
2,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
2 csapott kanál kakaó.

Töltelék :
Fehér tésztához :15 dkg darált dió,10 dkg porcukor,1 vanília cukor,reszelt citromhéj,mazsola.

Barna tésztához :15 dkg darált mák,10 dkg porcukor,fahéj,citromhéj,mazsola.

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk,majd a többi hozzávalóval nagyon jól kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztába belekeverünk 5 dkg olvasztott vajat és simára dolgozzuk.Kétszeresére kelesztjük.Kelés után
a tésztát kétfelé vesszük, az egyikbe belegyúrjuk a tejben elkevert kakaót majd deszkán 30x40 lappá nyújtjuk.A kakaós lapot megkenjük a mák töltelékkel,és felcsavarjuk majd koszorúba hajtjuk. A fehér lapot megkenjük a dió töltelékkel és azt is felcsavarjuk,koszorúba hajtjuk,a két tésztát kizsírozott perec formában egymásra helyezzük,felvert tojással lekenjük,és forró sütőben szép pirosra sütjük.


Citromos kuglóf


Hozzávalók :
24 dkg vaj vagy margarin
24 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
2 citrom reszelt héja
fél citrom leve
4 tojás
24 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütőpor.

Bevonathoz :20 dkg porcukor,citromlé.

Díszítéshez : citromhéj,mandula,vagy pisztácia.

A vajat a porcukorral,vaníliás cukorral,a citromhéjjal,citromlével habosra keverjük,majd a tojásokat keverés közben egyenként hozzáadjuk.
A sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk,és az egészet jól összedolgozzuk.Pár szem mazsolát is keverhetünk bele.
A masszát kivajazott lisztezett formába öntjük,és 160 fokon 1 óráig sütjük.
A mázhoz a porcukrot a citromlével habosra keverjük,a kihűlt kuglófra öntjük,majd mandulával és citromhéjjal díszítjük.

2014. március 11., kedd

Piskótás dobos szelet


Hozzávalók  a tésztához :
 0,5 kg liszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 kanál híg méz
1 tojás
1 dl tej
kiskanálnyi szalalkáli.

Krémhez :
10 dkg liszt
30 dkg cukor
0,5 l tej
20 dkg vaj
1 vanília cukor.

A tészta anyagait összegyúrjuk,és alaposan kidolgozzuk. 5 részre osztjuk,vékonyra nyújtva egyenként tepsi hátán szép világosra megsütjük.

Elkészítjük a krémet : 30 dkg cukrot szép világosra pirítjuk,hozzátöltünk 0,5 l vizet,a karamellt felolvasztjuk,majd hozzáöntünk 2 dl tejet,és felforraljuk.
A 10 dkg lisztet simára kavarjuk 3 dl hideg tejjel,és a karamellhez öntve sűrűre főzzük.
Ha kihűlt,elkeverjük a habosra kavart vajjal,vaníliával ízesítjük.
A lapokat megkenjük a krémmel,egymásra rakjuk és másnapig hagyjuk puhulni.

Másnap készítünk egy 6 tojásos piskótát : 6 tojás fehérjét felverünk 20 dkg porcukorral kemény habnak,sorra hozzákeverjük a tojások sárgáját és 6 kanál hideg vizet jó alaposan kidolgozva.
Hozzáteszünk 12 evőkanál lisztet 1 sütőport és előmelegített sütőben megsütjük.
Még melegen kettészeljük ,megkenjük lekvárral és felcsavarjuk.

Krém :
 2 vaníliás puding
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
6 dl tej.
A tejben megfőzzük a pudingot .A vajat habosra kavarjuk a porcukorral és hozzákeverjük a kihűlt pudingot.

A kihűlt piskótát ujjnyi szeletekre vágjuk .A tésztát megkenjük a krém felével , szorosan rárakjuk a piskótákat,meglocsoljuk rumos sziruppal,rákenjük a krém másik felét.

2 dl tejszínt 1 halmozott evőkanál kakaóval felverünk kemény habnak,és rákenjük a krémre.

Megszórjuk fehér és barna csokidarával.

Lusta rétes


Margitka receptje alapján készült

10 dkg margarint, 3 evőkanál lisztet összemorzsolok és félreteszem.
30 dkg lisztet,2 dl tejföllel csipet sóval összegyúrok és 30 percig pihentetem.
A pihentetett tésztát bőven lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom majd rákenem a margarinos lisztet.Feltekerjük mint a kalácsot és 3 egyenlő részre osztjuk.Utána egyenként tepsi nagyságúra,vékonyra sodorjuk,megkenjük olajjal és rákenjük a tölteléket.

Almás töltelék :50 dkg savanykás alma,8 dkg cukor,5 dkg darált dió,5 dkg zsemle morzsa,1 evőkanál sárgabarack lekvár,őrölt fahéj.

Az almát héjastól lereszelem.Tálban kicsit kinyomkodom a levétől,majd összekeverem a darált dióval,a sárgabarack lekvárral,fahéjjal és annyi cukorral,hogy csak kellemesen édes legyen.

Túrós töltelék : 25 dkg tehéntúró,5 evőkanál porcukor,1 tojás,fél dl tejföl,1 evőkanál búzadara,citromhéj,mazsola

A túrót áttöröm,belekeverem a cukrot,reszelt citromhéjat.Rászórom a búzadarát,majd hozzáadom a tejföllel simára kevert tojássárgát.A tojásfehérjéből kemény habot verek,amit óvatosan a túrómasszába forgatok.Végül belekeverem a mazsolát.

Mákos töltelék :15 dkg darált mák,10 dkg porcukor,5 dkg mazsola,2 evőkanál sárgabarack lekvár,1 evőkanál zsemlemorzsa,1 dl tej.

A darált mákot a tejjel leforrázom,belekeverem a porcukrot,mazsolát.Ezután elkeverem benne a zsemlemorzsát és a sárgabarack lekvárt.

Mindenik töltelék 1 réteshez elegendő.
A rudak tetejét bekenem olvasztott vajjal és előmelegített forró sütőben megsütöm.
Melegen szeletelem,tetejét porcukorral meghintve tálalom.

Hidacskák



Hozzávalók :
35 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg zsír
8 dkg cukor
1 vanília cukor
1 tojás
késhegynyi szódabikarbóna
citromhéj.
Tetejére : 1 tojás,cukorral kevert vagdalt dió.

A tésztát összegyúrjuk,jól kidolgozzuk.Félórai pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk,éles késsel 2x8 cm-es darabokra vágjuk.Felvert tojással megkenjük,megszórjuk cukros dióval,és gömbölyű aljú bordás formát lefordítva a szeleteket rárakjuk,és szép sárgára sütjük.

Akinek nincsen ilyen formája,helyettesítheti őzgerinc formával is.

Ordás palacsinta





Hozzávalók:
 
15 dkg liszt
2 dl tej
2 dl szódavíz,hiányában késhegynyi szódapor,a vízhez
1 tojás
csipet só
0,5 dl olaj

A lisztet ,tojást sót,tejet lassan adagolva hozzá kézi mixerrel nagyon jól kidolgozzuk,hozzáöntjük az olajat ,és annyi vizet keverünk hozzá hogy jó tejföl sűrűségű legyen.
A palacsintasütőbe kiskanálnyi olajat öntünk, megforrósítjuk, beleöntünk annyi tésztát, hogy a palacsintasütőt körbeforgatjuk (kiöblítjük a tésztával) úgy, hogy a tészta bevonja a sütő alját. Addig sütjük a palacsintát, míg a teteje teljesen megszikkad, a széle körbe megpirul és elválik a sütőtől. Akkor átfordítjuk a másik oldalára, és azt is megsütjük. A többi palacsintához nem kell a sütőbe olajat tenni, elég az, ami a tésztában van.

Töltelék:
50 dkg orda
2 db tojás
Ízlés szerint cukor és reszelt citromhéj.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a villával összetört ordát, és simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a tojások keményre vert habját.