Hozzávalók:
Fél liter tej
Negyed liter olaj
1 tojás
2-3 kanál cukor
1 kis kockaélesztő (25 gr)
Kevés só
Liszt
Töltelék lehet: rahát, lekvár, mogyorókrém vagy bármilyen
más töltelék.
Máz: 15 dkg cukor, fél dl víz.
Egy kis tejben 2-3 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi tejhez hozzátöltjük az olajat, 1 tojást, sót, és összegyúrjuk annyi
liszttel amennyit, felvesz (kb.1 kg). Meleg helyen 1 órát pihentetjük, vagyis
megkelesztjük.
Miután kétszeresére nőtt a tészta, lisztezett deszkára
tesszük, felgyúrjuk cipóknak, sorra kinyújtjuk kerek formájúra, minden lapot 8
részre vágunk, rátesszük a tölteléket és felcsavarjuk.
Hogy mutatósabb legyen a tésztának felébe egy kis tejjel
elsúrolt kakaót, gyúrok bele, egyformára két lapot nyújtok egy tészta és egy kakaós,
és egymásra helyezem, még egy kicsit megnyújtom, és úgy vágom fel kifli
formákra, ráteszem a tölteléket és felcsavarom. Egyszer a fehér részt kell
kívül csavarni, akkor fehér színűek lesznek a kiflik, de látszik a kakaós csík
is, aztán a kakaóst, akkor szép barnák lesznek.
Amikor mind kisültek, egymás mellé rakom, 15 dkg cukorból,
fél dl vízzel szirupot főzök és lekenem a kifliket, így szép fényes mázat
kapnak.
Szirup nélkül is lehet készíteni egyszerűen még melegen porcukorba,
kell forgatni.
Nagyon sok lesz belőle, kisebb családoknál ajánlom a fél
adagot.