Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- Diónyi zsír
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 35 dkg tepertő
- Bors
- Só (15 g)
- Tojás a lekenéshez
A tepertőt kissé megborsozzuk, ledaráljuk, és három részre
osztjuk.
Felhasználásig a konyhában tartjuk.
A többi anyagokból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk, inkább lágyabb, mint kemény legyen, ha szükség még adhatunk tejet hozzá, és deszkán jól kidolgozzuk.
Ezután vékonyra kinyújtjuk, 40 x 40 cm, rákenünk egy rész tepertőt, összehajtogatjuk,
mint a hajas tésztát, és 15-20 percig pihentetjük.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, mindig egy rész tepertőt kenve a kinyújtott tésztára, és mindig ugyanabban a sorrendben hajtogatva, majd ismét pihentetjük.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, mindig egy rész tepertőt kenve a kinyújtott tésztára, és mindig ugyanabban a sorrendben hajtogatva, majd ismét pihentetjük.
Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét
berácsozzuk, fánkvágóval kivágjuk, vigyázva, hogy ne nyomódjon össze
túlságosan.
Tetejüket megkenjük felvert tojással, vigyázva, hogy az
oldalukon ne csorogjon le.
Előmelegített sütőben 180 fokon, szép arany barnára megsütjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon, szép arany barnára megsütjük.
Megsütöttem, olyan leveles lett, hogy ollé! ilyet szerettem volna mindig. De nekem nem állt össze a tészta, ezért tettem hozzá kb. 2 dl tejet is. Így lett kellő rétestészta szerű.
VálaszTörlésgondaanyu!
VálaszTörlésKöszi szépen,nálam is kilátásban van a napokban,nekem jó volt így a recept,lehet könnyebben lehet vele dolgozni ha puhább a tészta:)))
3dkg kell bele
TörlésMa sütöttem életem 1 tepertös pogácsáját.A sok neten található recept közül erre esett a választásom, de nem bántam meg! Ezentúl csak ezt a receptet használom majd! Egyszerű, gyors és nagyon finom!
VálaszTörlésAnnyi változás volt, hogy 25 dkg tepertő került bele, ennyi volt itthon, de szerintem elég bele.
Köszönöm a csodás receptet! 🙂
Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy tetszett, és hogy erre esett a választásod, további jó sütögetést!
TörlésNagyon finom en igy szoktam mindig kesziteni.
VálaszTörlésNagyon nagyon finom!!!!! :)
VálaszTörlésNálunk is nagy kedvenc, pillanatok alatt elfogy:(
TörlésAz élesztőt cask bele kell szórni, vagy fel kell futtatni tejben? Ez lesz az első próbálkozásom, köszönöm.
VálaszTörlésÉn mindig felfuttatom, legyek biztos, hogy jó az élesztő.
TörlésPorélesztő felfuttatva jó bele?
VálaszTörlésÉn nem próbáltam sosem, mindig van friss élesztőm, de biztosan jó, az is.
TörlésNyugodtan . Én csak azt használok mindenhez.. Nagyon szeretem
Törlés. Fél kg liszthez ,1 tasakkal,ugyan úgy kis cukros tejben meg futtatom.
A legjobb pogàcsàm lett, pedig eleget sütöttem az életemben. Ha még a tepertyü olyan lett volna,mint régen.... köszönöm a receptet
VálaszTörlésÖrülök neki, nagyon szívesen, jó sütögetést kívánok!
TörlésHajtogatás után meddig lehet hűtőbe tartani?
VálaszTörlésAz utolsó pihentetés után rögtön lehet sütni, én nem szoktam hűtőbe tenni.
TörlésMost írtam ki a receptet és fogok is neki elkészíteni . Remélem finomra fog sikerülni és az unokák holnap el is porlasztjak 😁. Köszönöm a receptet
VálaszTörlésNagyon szívesen, remélem elégedettek voltak az unokák, és el porlasztották :)
Törlésezt tésztát előző este ellehet készíteni és éjszaka a hűtőben tárolni.
VálaszTörlésÉn nem próbáltam de remélem, hogy igen.
Törlés