50 dkg finomliszt
3 evőkanál cukor
1 egész tojás. 1 sárgája
1 citrom reszelt héja
1 tojás a lekenéshez
1 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor
A lisztet tálba szitáljuk,
közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük 1 dl langyos tejjel, amibe
elkevertünk 1 kanál cukrot. Hagyjuk felfutni, legalább 10 perc.
Amikor az élesztő felfutott a
többi hozzávalóval jól kidagasztjuk, letakarva kétszeresére kelesztjük.
Kelesztés után a tésztát enyhén
lisztezett munkalapra kitesszük, finoman felgyúrjuk és 16 egyenlő részre, vágjuk,
majd gombócokká formázzuk. Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon meg a teteje, amíg dolgozunk vele.
majd gombócokká formázzuk. Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon meg a teteje, amíg dolgozunk vele.
Két gombócot egyenlő kerek
lappá nyújtunk, megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük vékonyan kristálycukorral,
és négybe hajtjuk. (Félbe majd mégegyszer)
Mindkettőt három részre vágjuk, a képen, látható módon, majd egymásra rakjuk, a nagyobb rész alul, rá a középső majd a kicsi.
Miután egymásra raktuk egy kötőtűvel, vagy hurkapálcikával
középen lenyomjuk a tésztát majd két oldalon,
szélein tartva a kezünkkel, hogy ne váljon szét a tészta.
szélein tartva a kezünkkel, hogy ne váljon szét a tészta.
Egy kocka rahátot nyomtam a
közepébe de, lehet zselés cukorka, meggy, cseresznye, vagy ami éppen kéznél
van.
van.
Így sorra elkészítjük az
egészet, lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20
perc alatt szép aranybarnára megsütjük.