20 dkg porcukor
2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg méz
12 dkg vaj
4 nagyobb tojás
Az átszitált lisztet, porcukrot, fűszer keveréket,
szódabikarbónát egy tálban összekeverjük.
A vajat és a mézet vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd a
lisztes keverékhez öntjük és elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojásokat,
és jól kidolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és pár órát de, legjobb, ha egy
éjszakára pihenni hagyjuk.
Mikor dolgozni akarunk vele, jól átgyúrjuk, két részre
vágjuk, könnyebben lehet dolgozni kisebb adagokkal.
Lisztezett sütőpapíron 3 mm vastagságúra kinyújtom, ráteszem a kartonpapírból
kivágott sablont, és éles késsel kivágom így az egész házikó elemeit. Azért jó
a sütőpapíron kivágni, mert rakosgatás közben nem deformálódnak el. A
sütőpapírral együtt teszem tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben, 7-8 perc
alatt megsütöm.Másnapig hagyom pihenni, azután írókázom meg a ház elemeit és száradás után állítom össze.
Így készül az íróka:
1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukrot számítunk, a tojásméretétől
függően.
1 teáskanál étkezési keményítő és egy mokkáskanál citromlé
vagy ecet.
A tojásfehérjéből nem kemény habot verünk, lassan
hozzáadagolva a porcukrot, keményítőt és a citromlevet. Akkor jó, ha már a
habverőről nem folyik le. Habzsákba töltjük, ami megmarad zárt edénybe,
tesszük, különben hamar megszárad.
Egy házikó írókázásához 2 tojásfehérjére van szükség, attól
függ mennyire, szeretnénk beírni vagy mázzal bevonni. Ha nagyobb felületet
akarunk bevonni, az írókamázat kevés vízzel hígítjuk.
Miután megszáradtak lehet összeállítani, újra két tojásfehérjéből és porcukorból, most keményebb habot verünk és a házelem széleire jó vastagon csíkot húzunk és illesszük hozzá sorra az elemeket.
Hogy még hangulatosabbá tegyük a házikónkat, az ablakokra
cukorkából üvegutánzatot készítünk.
Kemény cukorkákat egymástól távol, egy megolajozott
sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk, 150 fokos sütőben pár perc alatt
megolvasztunk.(nem jó mikróban olvasztani, mert a közepe hamarabb megolvad, és
az megég, amíg a többi megolvad)
Mikor szépen elterült, kivesszük a sütőből, amikor kezd
megkötni, hideg vízbe mártott késsel megfelelő méretűre vágjuk, majd a
ragasztáshoz készített tojáshabbal belülről az ablak mentén hozzáragasztjuk,
összeállítás előtt.