2014. február 8., szombat
Hájas tészta
Hozzávalók :
60 dkg háj őrölve
30 dkg liszt
1 evőkanál ecet
1 evőkanál tiszta pálinka.
A megtisztított ledarált hájat összegyúrjuk a lisztel ecettel és pálinkával és 6 gombócra osztjuk.
A tésztához:
60 dkg liszt,
4 tojássárga
langyos sós víz(2 kiskanál só)
A lisztből a többi anyaggal sima,nem túl puha tésztát dolgozunk ki,a deszkán addig gyúrva,míg elválik a kezünktől és a deszkától,és hólyagok képződnek rajta.Két részre osztjuk.Fél órai pihentetés után gyenge lisztezéssel kinyújtjuk,elkenünk rajta egy hájgombócot,összehajtogatjuk,és ismét fél óra pihentetjük.Ezt a műveletet még kétszer megismételjük,mindkét alkalommal egy-egy gombócot kenve a tésztára.Végül az utolsó pihentetés után 1/2 cm vastagra kinyújtjuk ,megforrósított késsel négyzetekre vagy különböző formákkal kivágjuk,ezekre kis lekvárcsomókat vagy rahátot rakunk,majd összehajtjuk.Erős tűznél megsütjük.Vaníliás porcukorral beszitáljuk.
Virágkiszúróval vághatunk kerek formákat egy teli és egy lyukas tésztát egymásra teszünk,közepébe lekvárt teszünk és úgy sütjük meg.
Ehhez a süteményhez kipróbált jó lisztet használjunk,különben nem sikerül.
Ha virágkiszúrót használunk, az is forrósítva legyen? mi a titka a szép levelességének, hogy olyan szép magas, leveles? Élesztővel is hasonló módon készül?
VálaszTörlésA hájastészta titka, hogy forró késsel kell vágni,akkor szép leveles lesz, mint a képen is látszik, virágkiszúróval nem lesz olyan szép leveles, azt nem lehet forrósítani.
TörlésÉn nem sütöttem élesztővel hájas tésztát,ezért nem tudok arra válaszolni.
Köszönöm a gyors választ, jövő héten elhasználom a meglévő 40 dkg hájat a fagyasztóból, forró késsel fogom vágni!
VálaszTörlésNagyon szívesen,majd mond el,hogy sikerült?
TörlésOkvetlen jelentkezni fogok!
VálaszTörlésMa megsütöttem 40 dkg hájból a tésztát, szerintem szuper lett! Könnyű, szinte repül! Köszönöm a segítséget!
VálaszTörlésKár, hogy nem tudom ide a képfeltöltés hogy működik, különben feltenném, mert lefotóztam!
Nagyon szívesen segítek amiben tudok.Örülök, hogy jól sikerült!
VálaszTörlésMég nem tanultam meg én sem, hogy tud más is képet feltölteni,pedig nagyon szeretném látni a visszajelzéseket.
A tavaszi szünetben itt lesz nálam pár unoka, majd megkérem őket a képre, hátha tudnak segíteni! Üdv. Éva.
TörlésMa sütöttem s rögtön 3-adagot, nagyon finom és csoda szépek lettek. A recept mentve, s köszönet érte!!!
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést, nagyon örülök a sikerednek:)
Törlés