Hozzávalók:
50 dkg
finomliszt
25 g élesztő
2,5-3 dl tej
2 tojás sárgája
3 evőkanál
cukor
5 dkg
langyos vaj
1 citrom
reszelt héja
1 kis kanál
só (5 g)
1 dl langyos
tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk
felfutni.
Egy tálba
beleszitáljuk a lisztet, a citrom reszelt héját, sót, a két tojássárgáját a felfutott
élesztős tejet és a maradék tejben felolvasztott cukrot. Összedolgozzuk, mikor
jól összeállt, hozzátesszük a langyos vajat és addig dagasztjuk, amíg szép sima
felületű kéztől elváló tésztát kapunk. Ha úgy látjuk, hogy lágyabb a tészta tegyünk hozzá még egy két kanál lisztet. Megszórjuk kevés liszttel, és letakarva
kétszeresére kelesztjük.
Amikor
megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három
részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk, majd, mint a hajfonatot összefonjuk.
Egy
előkészített, zsírral kikent formába helyezzük, felvert tojással lekenjük, és
hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik.
180 fokra
előmelegített sütőben 35-40 percig szép arany barnára megsütjük.
Kihűlve
szeleteljük, tetszés szerint fogyasszuk lekvárral, csoki krémmel megkenve vagy
kakaóval, ki hogy szereti, én épp eperdzsemet főztem, és azzal tálaltam.
Nagyon szép kalácsot sütöttél, biztos nagyon finom volt!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, tényleg nagyon finom volt, volt ki dzsemmel, volt ki üresen, nem érte meg a másnapot:)
TörlésEgyszerű? Egyszerűen gyönyörű! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, kedves vagy :)
Törlés