2021. február 20., szombat

Csokis szelet

 



Ezzel a süteménnyel a You Tube csatornán találkoztam, nagyon megtetszett és elhatároztam, hogy elkészítem. Amikor komolyabban megnéztem a receptet, vettem észre, hogy az itt leírt hozzávalókból csak nyolc szelet sütemény volt, ugyanis egy lapot sütött a hölgy, és azt vágta három részre. Tehát három lap volt megtöltve a krémmel. Mivel nekem több kellett volna, dupláztam a hozzávalókat, két lapot sütöttem és két részre vágtam, így lett négy lapom, kicsit magasabb a süteményem, de a célomnak megfelelően pont ez kellett.

Az itt leírt hozzávalókból 1 lap lesz, ha nem szeretnétek nagyobb adagot 3  részre kell vágni és a krém is egy adaghoz van megadva.  

Hozzávalók a lapokhoz

6 tojásfehérje

90 g cukor

90 g liszt

Fél tasak sütőpor

120 g étcsokoládé

Csipet só

 

Krém:

6 tojás sárga

100 g cukor

500 ml tej

50 g keményítő

1 vaníliás cukor

100 g vaj


Lapok meglocsolásához:

100 ml víz

100 g cukor

Ízesíteni rum

Ezeket a hozzávalókat összefőzzük és kihűtjük.


Máz:

60 g csoki

30 ml tej

30 g vaj

 

Elkészítés:

A tojásfehérjét a cukorral, sóval felverjük kemény habnak, hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet és a reszelt csokoládét, óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne törjön össze.

31x38 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beletesszük a masszát és szép egyenlően elsimítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot keményítőt, vaníliás cukrot, a tejjel simára elkeverjük, majd sűrű krémnek megfőzzük. Kihűtjük.

A vajat jó habosra kikeverjük majd lassanként adagolva a pudingos krémhez keverjük.

A krémből kiveszünk egy keveset, a süteményszeletek tetejére, díszítésként használjuk. A megmaradt krémet négy részre osztjuk.

Összeállítjuk a süteményt:

A lapokat két részre vágjuk. Egy lapot tálcára teszünk, megkenjük sziruppal, rárakunk, egy adag krémet szépen elsimítjuk, így folytatjuk, amíg a lapok és a krém is elfogy. Hideg helyre tesszük legalább egy órát.

Elkészítjük a mázat:

A csokoládét kis kockákra törjük, tálba rakjuk. A tejet a vajjal felforrósítjuk, és a csokoládéra öntjük. Addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, majd langyosra hűtjük. Ráöntjük a sütemény tetejére, szépen elsimítjuk. Hideg helyre tesszük, amíg a csokoládé megdermed, majd bejelöljük ízlés szerinti szeletekre.

A félretett krémhez kakaót keverünk, habzsákba szedjük és a kijelölt szeletekre egy-egy rózsát nyomunk, majd fehér csokoládéból, krumpli hámozóval csíkokat vágunk.



 

12 megjegyzés:

  1. Csodálatos mint minden amit készítesz, és finom is lehet.
    Olvastam a receptet, ha jól értelmezem,az elején írtakból, a tészta hozzávalóiból 2 lapot sütsz, amit elfelezel, így lesz 4 lapod?
    Bocsánat az értetlenségemért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lia, kedves vagy.
      Az itt leírt hozzávalókból 1 lap lesz, azt felezed és sütsz még egy ilyen lapot, azt is felezed, így lesz négy lapod.
      Itt megtudod nézni ahogy a hölgy készíti https://youtu.be/Q2Irfh9i9O8 csak én azért dupláztam, mert kevés nekünk az a nyolc szelet.

      Törlés
  2. Rozika most nagyon sajnálom, hogy messze élünk egymástól, mert ha szomszédok lennénk átmennék hozzád és kérnék belőle egy szeletet, nagyon guszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Orsi, nem is lenne rossz, én szívesen megkínálnálak!
      De áruld el hol is élsz Te?

      Törlés
    2. Kedves Rozi!

      Én Székesfehérváron élek.

      Törlés
    3. Hát tényleg nagy a távolság, köszönöm a válaszod :)

      Törlés
  3. Akkor a fenti receptből mindennek a duplája kell hogy akkora adag süti legyen mint a Tiéd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Lia. Megnézted a videót? Nincsen mind itt, ezt vittem valahová és még tíz ekkora szelet megmaradt.

      Törlés
  4. Csodás látványnak is de nagyon finom lehet !

    VálaszTörlés
  5. Megnéztem, köszönöm a válaszodat.
    Egy a baj, nem ide hoztad.
    Millió puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ennek most másfele volt az útja, de olyan messze laktok, hogy ki sem bírná az utat ez a süti.

      Törlés