2021. január 19., kedd

Pamutzsemle

 


Pamutzsemle néven találkoztam ezzel a süteménnyel nemrég egyik csoportban, rögtön tudtam, hogy én is elfogom készíteni, épp idő kérdése. Amikor hozzáfogtam és előkészítettem a hozzávalókat, beugrott nekem, hogy én már készítettem ilyen tésztát  az Olajos kiflik receptje is ugyanez. Tudtam, hogy egy nagyon finom könnyű szerkezetű tészta, na hadd próbáljam ki ilyen formában is. Így született ez a két sütemény, hadd maradjon meg az eredeti neve a Pamutzsemle, habár nem tudom milyen köze van a zsemléhez.

Hozzávalók:

Fél liter tej

Negyed liter főzőolaj

1 tojás

3-4 evőkanál cukor ( ha sósan készítjük, akkor elég egy kanál cukor)

1 kis kocka élesztő (25 g)

10 g só

Liszt, amennyit felvesz ( kb. 1 kg )

Töltelék: bármi lehet, én jelen esetben almát használtam, fahéjjal jó bőven megszórva, nem tettem hozzá cukrot, mert elég édes volt az alma.

Elkészítés:

1 dl tejben feloldunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A többi langyos tejet tálba töltjük, hozzáöntjük az olajat, 1 tojást, sót, cukrot és összegyúrjuk annyi liszttel amennyit felvesz, nekem kis híján 1 kg kellett de függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől. Szép sima rugalmas tésztává dagasztjuk. Olajjal megkenjük a tetejét és letakarva kelni tesszük.

Amikor a tészta megkelt deszkára tesszük, nem kell lisztezni, nem ragad. Én két részre vágtam, mert túl nagynak találtam egy adaghoz.

Kicsit átgyúrtam, majd tíz részre vágtam, kis gombócokká formáltam.


Mindenik gombócot egyenként kinyújtottam és a tészta felétől vékony csíkokat vágtam, nem egészen a széléig.


A nem bevágott részt ráhajtottam és rátettem egy evőkanál tölteléket.


Az egyik oldalát ráhajtottam, széleit rányomkodtam


Majd a másik oldalát is ráhajtottam, a széleit rányomni, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni


Az utolsó gombócot két részre vágtam, kinyújtottam kör alakúra, az egyiket becsíkoztam.


A nem bevágott tésztára ráteszem a tölteléket, széleit felhajtom és összecsípem, majd a bevágott tésztát ráterítem, széleit aláhajtom.Kivajazott formába rakom, tetejét felvert tojással lekenem, széleit kókuszreszelékkel, közepét mákkal szórtam meg.



Hagytam 20 percet kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.


 A tészta másik felét is átgyúrtam, ugyancsak tíz gombócot formáztam


Egyenként kinyújtottam kör alakúra, és nyolc részre vágtam.

 

A tészta szeleteket egymásra raktam


Majd egy vékony ecsetnyéllel jól belenyomtam


Kivettem az ecsetnyelét, kezembe vettem és csavartam a tésztát, majd felállítottam


Az tetején kezdve az ujjammal belenyomtam, ha szükség volt megigazítottam, hogy szépen álljon.


Formába raktam, mindenik tészta közepébe  lekvárt tettem, lekentem felvert tojással


20 perces pihentetés után, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem.


Mivel tíz gombóc volt, egy nem fért a formába, külön sütöttem meg, így arra gondoltam, hogy szebbek lesznek ha távolabb rakjuk őket.


4 megjegyzés: