Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5-3 dl tej
25 g élesztő
5 g só
1 egész tojás
egy sárgája
3 evőkanál
cukor
5 evőkanál
olvasztott vaj
1 citrom héja
300 g rahát
1 tojás a lekenéshez
Az élesztőt
langyos cukros tejjel felfuttatjuk.
A többi
hozzávalókat az olvasztott vaj kivételével tálba rakjuk, hozzáadjuk a felfutott
élesztőt és összedolgozzuk, végül hozzádolgozzuk a vajat és hólyagosra
kidagasztjuk. Letakarva kelni tesszük, amíg a térfogata kétszeresére emelkedik.
Amíg kel a
tészta kis kockákra vágjuk a rahátot, megszórjuk porcukorral, hogy ne
ragadjanak össze.
Miután
megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkára tesszük, egy keveset kiveszünk a tésztából
a díszítéshez a többit téglalap alakúra kinyújtjuk, rárakjuk a rahátot és
feltekerjük. Kalácssütő formába tesszük, ízlés szerint díszítjük, de el is
maradhat. Hagyjuk kelni a tepsiben legalább 20 percet, felvert tojással
lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük.
Szerintem a 300 gr rahat nagyon sok belé.
VálaszTörlésNekünk kell bele, de lehet tenni ízlés szerint.
TörlésNagyon jól néz ki! Kedvencem a rahátos kalács. Mentem a receptet, köszönöm szépen .
VálaszTörlésErzsike
Köszönöm szépen, nekem is a kedvenceim közé tartozik. Nagyon szívesen a receptet, örülök, hogy tetszik.
TörlésMegsütöttem nagyon finom🙂 köszönöm a receptet
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy innen választottál és tetszik a recept.Én is köszönöm a bizalmat.
TörlésHa por élesztőt rakok bele akkor is 25 gr kell?
VálaszTörlésNem szoktam porélesztőt használni, de a tasakon kell írja, hogy mennyi liszthez való egy csomag.
VálaszTörlés