Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2,5 -3 dl
tej
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
Só (5 g )
3 evőkanál cukor
Reszelt citromhéj
Töltelékhez:
50 dkg orda
10 dkg mazsola
Cukor, ízlés szerint
2 tojássárgája
2 vaníliás cukor
1 tojás a lekenéshez
Vaníliás porcukor a beszitáláshoz
A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést
készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, cukros langyos tejjel felöntjük,
és letakarva hagyjuk felfutni.
Az olvasztott vajon kívül hozzárakjuk a többi hozzávalókat,
és jól kidagasztjuk. Amikor szép sima a tészta hozzádolgozzuk a vajat.
Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel elkészítjük a tölteléket:
A mazsolát kevés rumban beáztatjuk. Az ordát villával
áttörjük, hozzátesszük a tojás sárgákat, vaníliás cukrokat és ízlés szerint
cukrozzuk, majd jól kikeverjük és hozzádolgozzuk a mazsolát.
Amikor a tészta a duplájára emelkedett, enyhén lisztezett
deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk, és kinyújtjuk téglalap alakúra, az egyik felét
tésztarácsozóval bevágjuk, a másik felét háromszög alakú darabkákra vágjuk,
majd mindenikre ráhalmozunk egy evőkanál tölteléket. Végül a megmaradt
tölteléket egyenlően elosszuk, szépen elsimítjuk, szélétől egy cm-re nem
teszünk, itt megkenjük tojásfehérjével. A berácsozott felét szépen elnyitogatjuk
és rátesszük az elsimított töltelékre, majd az első tészta mentén, körbevágjuk.
A megmaradt leeső széleket összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk és a háromszögek széléhez,
alakítjuk.
Hagyjuk a tepsiben kelni, lekenjük felvert tojással és 180
fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük, körülbelül 25 perc de
sütőtől is függ.
Még forrón beszitáljuk vaníliás porcukorral.
Nagyon szép,és finom is lehetett.Itt nálunk nagyon drága az orda,2800 ft,kilója,és nincs olyan finom mint ott Nálatok.
VálaszTörlésKöszönöm Lia,nagyon finom volt.Az ordát elfelejtettük mikor itt voltatok,pedig nagyon akartuk,hogy vigyetek:)))
VálaszTörlés