Narancsos piskóta 1 db
Mentalevél (én nem tettem)
A vajat a porcukorral
és a narancshéjjal habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat.
Végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a felaprított mentalevelet. Kenjük
szét az előkészített tortakarika aljában egyenletesen. Előmelegített 190 C- fokos
sütőben 15 perc alatt süssük készre.
Csíkos piskóta
Kb. 5
g kakaópor
A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd keverjük bele a
fehérjét, ezzel ikrássá és folyékonnyá válik, de ez nem baj. Óvatosan keverjük
hozzá a lisztet. A bekevert anyagból kb. egy evőkanálnyit, vegyünk ki, és
keverjük bele a kakaóport. A kakaós piskótát tegyük sütőpapírra és mintázzuk
meg fésűkártyával, majd kenjük rá a fehér piskótát. Az egész ne legyen
vastagabb 3-4 mm-nél. 230 C- fokon süssük meg 4 perc alatt, ne pirítsuk.
Besamell
200 ml tej
A keményítőt egy kevés tejjel feloldjuk. A többi alapanyagot
összeforraljuk, és a keményítős résszel besűrítjük.
Áfonyaszósz
Fél citrom leve
Én két evőkanál áfonyalekvárral helyettesítettem.
Az áfonyát és a cukrot össze turmixszoljuk, majd miután
felforraltuk, még öt percig sűrítjük, és belekeverjük a citromlevet. Jégágyon
hűtjük.
Torta betöltése
Kb. 300
g besamell
alap
3 citrom leve (én egy nagyobb citrom levét tettem bele)
5 levél zselatinlap (1 tasak zselatinport oldottam fel)
A csíkos piskótát méretre vágjuk és a tortagyűrű oldalához,
helyezzük, a narancsos piskóta széléből kicsit lefaragunk, és a tortakarika
aljára helyezzük. A zselatint előkészítjük. A besamellt csomómentesre keverjük,
belekeverjük a joghurtot és a citromlevet, majd a tejszínhabbal fellazítjuk.
Belekeverjük a zselatin háromnegyed részét a többit, félretesszük. A bekevert
krémnek kivesszük az egyharmadát és hozzákeverjük az áfonyaszószt (az
áfonyaszószból is tegyünk félre egy-két evőkanálnyit a díszítéshez), valamint a
félretett zselatint. A két krémmel márványosan betöltjük a tortát. A tetejét a
maradék áfonyaszósszal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés
szerint díszítjük.
Mivel most téli időszakban készítettem, nem voltak friss
gyümölcsök, ezért csokival díszítettem.
Nekem nem volt idő egy éjszakára hűtőbe tenni, látszik is a
szeletelésen, nem olyan szép sima, mint a Vilmosé, tehát érdemes kivárni a
megadott időt.
Mielőtt bárki is hozzáfogna az elkészítéséhez, érdemes megnézni az eredeti receptet, Farkas Vilmos blogján, sokkal jobban néz ki mint ahogy én készítettem és videó is van az elkészítéséről.
Gyönyörű szép lett,na és az íze!Áfonyás,hú de megkóstolnám,de félek lemaradtam róla.
VálaszTörlésÍgy igaz Lia, sajnos lemaradtál, tudom,hogy a kedvenced az áfonyás, nagyon finom volt a narancsos piskóta az áfonyás krémmel, érdemes kipróbálni:)))
TörlésEz valami mennyei lett :) megennék egy (két) szeletkét belőle :)
VálaszTörlésMillye!
TörlésTényleg mennyei volt, Neked is azt kell mondjam mint Liának,sajnos már múlt idő,gyorsan elfogyott.